Vissza

Tályogmegnyitás, ínymetszés

Éjjel lüktetve fáj a foga? Vörös és duzzadt az íny? Könnyen lehet, hogy tályog alakult ki a szúvas fog alatt. Szakorvosunk gyors és fájdalommentes segítséget nyújt!  

Tovább

A szúvas részeken keresztül baktériumok jutnak a fog belsejébe és ott gyulladást okoznak. Az így kialakuló, kórokozókat tartalmazó szövettörmelék genny formájában az íny, vagy rosszabb esetben a foggyökér felé terjed és ott tályogot hoz létre. A tályog betörhet a csontba is. A beteg lüktető fájdalomra panaszkodik, mely fájdalom éjszaka, fekvő helyzetben rosszabbodik. A fog nyomásra és hidegre érzékennyé válik, az íny vörös és duzzadt lesz. A tüneteket sok esetben láz és rossz közérzet is kíséri.

A panaszok a tályog megnyitásával szüntethetőek meg. A Medicina Egészségközpontban a műtétet helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban végezzük. Metszést ejtünk az ínyben, egy lebenyt készítünk. Ezután fúróval, csontcsípővel eltávolítjuk a tályogot fedő csontot, majd a tályog megnyitását követően kitisztítjük az üreget. Amennyiben a tályog nagyméretű, az üreg feltölthető csontforgáccsal vagy akár idegen anyaggal. A csontos regeneráció időtartama egy-két év.

A szájüregi tályog kialakulása megelőzhető komolyan vett fog- és szájápolással.