Vissza

Implantológia és fogbeültetés

A fogászati implantáció a foghiányok pótlásának legmodernebb módszere, a többi fogat legkevésbé sértő eljárás, tartós és esztétikus.

Tovább

Implantáció során leggyakrabban titániumból készült csavart építenek az állcsontba, majd arra elkészítik a felépítményt, ami lehet borítókorona, híd, de akár teljes lemezes kivehető fogpótlás is.

Fogászati implantátum csak olyan anyagból készülhet, amely nem károsítja a szervezetet, biztosítja a kapcsolatot a környező szövetekkel és kedvező szilárdságú. Ezeknek a tulajdonságoknak leginkább megfelelő anyag az ötvözetlen titán, melyet az emberi szervezet teljes mértékben befogad. Évek óta sikeresen alkalmazzák például csípőprotézisek anyagaként. A Medicina Egészségközpontban a világ második legelterjedtebb rendszerével, a svájci Straumann implantátumokkal dolgozunk, melynek gyógyulási idejét a csavar fejlesztői lerövidítették.

A fogbeültetés egyszerű beavatkozás, azonban gondos tervezést, magas szintű szakmai hozzáértést követel. Az azonnali fogbeültetés a foghúzással egy időben, vagy a foghúzást követő 48 órán belül megtörténik. Ezen kívül létezik beültetés 4-8 héttel, vagy 3 hónappal a fogeltávolítást követően is.

A Medicina Egészségközpontban kis ambuláns műtéttel, 30-60 perc alatt végezzük el a beültetést. Előzményként felmérjük a beteg egészségi állapotát és egyéni igényeit, illetve kihúzzuk a szükséges fogakat.

A műtét első lépéseként az érintett állcsontrész területén metszéseket ejtünk az ínyben. A csontban vékony fúróval csatornát fúrunk, és a csavar vastagságának megfelelő csontrészt eltávolítjuk. A megfelelő csontüreg kialakítása után behelyezzük az implantátumot, gyógyulási csavarral látjuk el, majd összevarrjuk az ínyt. A varratokat egy hét múlva távolítjuk el, és az implantátum a nyálkahártya alatt védetten gyógyul tovább. A gyógyulás időtartamára ideiglenes fogpótlást készítünk. Az összecsontosodás 3-6 hónap alatt történik meg, a műgyökér csak ezután terhelhető biztonsággal, és ezt követően kerülhet sor a felépítmény elkészítésére.