Vissza

Ortopédia vizsgálat

Sokszor csak legyint az ember, hisz természetesnek véljük, hogy nincs olyan reggel, amikor ne azzal kelnénk fel, hogy már megint fáj valahol. Pedig ha a fájdalom okát megfejtjük, jó eséllyel létezik módszer, mellyel enyhíteni, de legalábbis csökkenteni tudjuk.

Tovább

A mozgásszerveinkben keletkező fájdalom lehet valamilyen sérülés, baleset következménye, de okozhatja a már említett elhasználódás, porckopás is. Ha a panaszok nem enyhülnek néhány nap alatt, legjobban tesszük, ha nem hagyjuk, hogy súlyosbodjon állapotunk, és felkeresünk egy ortopédiai szakrendelést.

A vizsgálat menete

Az ortopédiai kivizsgálás során az orvost tájékoztatni kell az esetleges korábbi mozgásszervi betegségeinkről, sérüléseinkről. A diagnózis felállításához szükséges egy összefoglalás arról, hogy hogyan telnek napjaink: mennyit mozgunk, végzünk-e valamilyen megerőltető tevékenységet. A vizsgálatokat képalkotó berendezések segítségével végzik.

Nagy hasznára van az orvostudománynak ilyenkor a röntgen, és a CT (komputertomográf), ami szintén röntgensugárral dolgozik, de annál sokkal részletesebb képet ad a vizsgált területről. A CT-vizsgálatot leggyakrabban a gerinc kóros elváltozásainak kimutatására használja az ortopédia. Az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat segítségével lokalizálhatóak a gyulladásos gócok, de akár a daganatok kiszűrésére is alkalmazható.

Amennyiben indokolt, az ortopédiai kivizsgálás tartalmazhat csontsűrűség-vizsgálatot is. Ebben az esetben oszteodenzitometriás készülék segítségével mérik meg a csont sűrűségét. Az eljárás során a szakorvos különös figyelemmel pásztázza a csontritkulásra hajlamos területeket, hiszen ezeken a pontokon áll fenn leginkább a csonttörés kockázata.

A vizsgálatok elvégzése után a leleteket megtekintve a legtöbb esetben egyértelmű képet kapunk a panasz okáról. Ha bármiféle beavatkozásra van szükség, a szakorvos természetesen mindig a lehető legkíméletesebb, és emellett a legcélravezetőbb módszert fogja alkalmazni a betegség kezelésének folyamán. Szerencsés esetben elég, ha a fájó testrészt pihentetjük, jegeljük. Nem szteroidos gyulladáscsökkentők hatására a fájdalom viszonylag hamar tovatűnik. Ha ezek a gyógymódok nem hoznak eredményt, egy-két lokális injekcióval is megpróbálkozhatunk. Az így testünkbe jutott kortikoszteroid erős gyulladáscsökkentő hatással bír, de itt már számolni kell kisebb-nagyobb kockázatokkal is (immunrendszer gyengülése, vércukorszint emelkedése). Bizony előfordul, hogy a kivizsgálás során feltárt probléma csak műtéti úton orvosolható, ilyenkor artroszkópiás eljárással eltávolítják az ízületeket károsító idegentesteket, megszüntetik a csontkinövéseket, előrehaladottabb kopás esetén protézissel pótolják az ízületeket.

Korszerű diagnosztika, gyors vizsgálati eredmény 

Intézményünkben minden hozzánk forduló betegen a lehető leggyorsabban elvégezzük a szükséges vizsgálatokat, melyek többek között modern röntgen, CT és MR berendezésekkel történnek.

Forduljon bizalommal ortopéd szakorvosainkhoz, akik a betegség természetétől függően a leghatékonyabb és legkíméletesebb gyógykezelési módot fogják választani. Életmódtanácsaink segítségével megelőzheti sok ortopédiai elváltozások kialakulását, és elejét veheti a korábbi betegségek kiújulásának is.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Kedd
14.00-tól 18.00-ig
Csütörtök
14.00-tól 18.00-ig
Hétfő
9.00-tól 12.00-ig
Kedd
9.00-tól 13.00-ig
Csütörtök
9.00-tól 12.00-ig

Kapcsolódó szakterületek a rendelőben

  • Csonttörések ellátása