Vissza

Csonttörések ellátása

A csontok legtöbbször baleset vagy rossz mozdulat következtében törnek el. Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy minél előbb orvoshoz kerüljünk, mert így megmarad az esély a teljes gyógyulásra.

Tovább

Ha esés, baleset vagy bármilyen külső hatás miatt törésre gyanakszunk, azonnali orvosi segítségre van szükség. A segélyhívás után, amíg az orvos megérkezik, célszerű elsősegélyben részesíteni a csonttörést elszenvedőt. Legfontosabb lépés a törött végtag rögzítése, ehhez szinte bármilyen merev tárgy felhasználható. A sérülés helyét érdemes lefedni steril anyaggal.

Okai, tünetei, kezelési lehetőségek

A törések legtöbbször valamilyen fizikai behatás, testet ért ütés, esés, rossz mozdulat, extrém terhelés követezményei. Idős korban, csontritkulás fennállása mellett jelentősen nagyobb a csonttörések kockázata.

Ha nyílt töréssel állunk szemben, akkor a tünetek egyértelműek: a bőrt átszúrja az alatta lévő törött csont. Zárt törésre utalhat a végtag mozgásterének beszűkülése, vagy akár mozdíthatatlansága. Jellemző tünet még az erős fájdalom, a sérült rész duzzanata, pirossága.

A csonttörés diagnosztikája általában MR (mágneses rezonancia), vagy CT (komputertomográfai) vizsgálattal történik. A sérült végtag kezelése szerencsésebb esetben lehet konzervatív, ilyenkor nincs szükség műtétre, a törött csontvégek rögzítése és egymáshoz illesztése után a beteg gipszkötést kap. Amennyiben lehetséges, a gipsz helyett műanyag rögzítőkkel is stabilizálható a törött testrész. Ha a csontok végei fedett állapotban nem tehetők helyre, a rögzítő kötés felhelyezése előtt operációra lehet szükség. Műtéti kezelést alkalmaznak olyan törések esetén is, melyeknél nem használható gipszkötés, például combnyaktörés vagy kulcscsonttörés esetén. Ebben az esetben a törött végek rögzítése csavarokkal és lemezekkel történik.

Elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás ha a törés nyílt, vagy ízületbe hatoló, esetleg ízülethez közeli, továbbá ér- vagy idegsérülés is történt.

Korszerű eljárások, gyors gyógyulás 

Rendelőnk orvosai, asszisztensei a csonttörések diagnosztikájához a legmodernebb technikai feltételekkel rendelkeznek. Az MR vagy CT vizsgálatok várakozás nélkül, azonnal megszervezhetőek. Szakmailag felkészült stáb dönti el, hogy esetenként milyen beavatkozás szükséges ahhoz, hogy a beteg minél előbb felépüljön. Ha nincs szükség műtétre, a törött csont gyógyulását szakszerűen, konzervatív kezeléssel segítjük elő.

A Medicina Egészségközpont nagy figyelmet fordít a lábadozó betegek rehabilitációjára is. Az intézményben minden csonttöréssel kezelt beteg esetében van lehetőség egyéni és csoportos gyógytornás foglalkozásra. A sérült végtagok gyógyulásának folyamatát meggyorsíthatjuk elektroterápiával és gyógymasszázzsal is.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Kedd
14.00-tól 18.00-ig
Csütörtök
14.00-tól 18.00-ig
Hétfő
9.00-tól 12.00-ig
Kedd
9.00-tól 13.00-ig
Csütörtök
9.00-tól 12.00-ig

Kapcsolódó szakterületek a rendelőben

  • Ortopédiai kivizsgálás