Vissza

Ízületi panaszok

Ötven éves kor felett leggyakrabban ízületi panaszok okoznak mozgásszervi panaszokat, mozgáskorlátozottságot. Ha idejében szakorvoshoz fordulunk, elejét vehetjük a fájdalomnak, újra szabadon élhetünk!

Tovább

Ízületi kopások

Az ízületi kopás (arthrosis, osteoarthrosis)  pontos oka a mai napig ismeretlen. Azt tudjuk, hogy az ízület akkor egészséges, ha az ízületi porcra ható építő és bontó folyamatok egyensúlyban vannak. Kopás akkor indul, ha az ízületet lebontó enzimek túlzott munkába fognak, vagy az ízületi porcok épülését támogató hormonok termelődése alábbhagy.  Valószínű, hogy az ízületi kopásra való hajlam öröklött, vagy legalábbis genetikai eredetű.
Közismert, hogy akkor is ízületi kopás jöhet létre, ha az ízület megsérül, vagy fejlődési rendellenesség miatt kórosan alakul. Nem ritka, hogy ha az egyik oldali végtag sérül, azt kíméljük, a másik oldalt pedig terheljük. A nagyobb terhet viselő végtag ízületei ennek hatására kopni kezdhetek. Ízületi gyulladás mentén is kialakulhat ízületi kopás.

Reggeli fájdalom

A legtipikusabb tünet, hogy reggel nehezen „indulnak be” az ízületek, fájdalmasak az első mozdulatok, akár fél óra is kell ahhoz, hogy bejáratódjanak ízületeink. Jellemző még a korlátozott mozgás, ha a kezünket érinti a betegség, akár a tárgyak megragadása is akadályozott lehet: mindent kiejtünk a kezünkből.  Ebben nem csak az ízületi porc kopása, hanem a környéken található szalagok megrövidülése, és az izomerő csökkenése is szerepet játszik.

Az orvosnál

Az orvos egy alapos beszélgetéssel feltérképezi a páciens tüneteit, életmódját, a betegség előzményeit. Utána fizikális vizsgálatot végez. Ízületi kopás esetén nyomásérzékenységet tapasztal, és nem ritka, hogy kattogó vagy súrlódó hangot s hall az ízület mozgatásakor.  Képalkotó vizsgálatokat kérhet, illetve szükségét láthatja ízületi tükrözésnek (arthroscopia), melynek során az ízületbe vezetett eszközzel képet kaphat a belső felszínről, egyben gyógyító beavatkozásokat is végezhet.
A gyógyítás alapja a fájdalomcsillapítás, a pihentetés, a gyógytorna. Bizonyos esetekben sor kerülhet arra, hogy a beteg ízületbe szteroid injekciót adjon az orvos. Ekkor gyors javulásra számíthatunk, de kímélni kell ízületeinket, nehogy még nagyobb kár keletkezzen a porcban a terheléstől.
Végső soron ortopédsebészeti műtét segíthet, esetenként protézis beültetésére kerülhet sor.