Vissza

Ízületi gyulladás

Sajnos nagyon sokakat érintenek a különböző ízületi gyulladások tünetei: duzzadt, vörös, forró ízületek, kisugárzó, erős fájdalommal. Többnyire nem elég bekapni egy gyógyszert a házipatikából. A gyulladás eredetét csak szakorvos tudja azonosítani, és ezáltal a megfelelő gyógymódot biztosítani.

Tovább

Mi van a tünetek mögött?

Ha a beteg ízületi gyulladás tüneteivel jelentkezik, orvosa először megtekinti, fizikailag megvizsgálja a fájdalmas területeket, majd egy részletes beszélgetés során feltárja az előzményeket. Ezután kiegészítő vizsgálatokat kér. Laborvizsgálattal kimutatható a gyulladás jelenléte, röntgenvizsgálattal az ízületben létrejött szerkezeti elváltozások, ultrahanggal jól látszik a felszaporodott ízületi folyadék, artroszkópiával (ízületi tükrözéssel) pedig az ízületen belüli sérüléseket lehet jól diagnosztizálni. Így megállapítja, hogy krónikus vagy akut gyulladásról van-e szó, anyegcserebetegség okozza-e vagy autoimmun folyamat, esetleg sérülés vagy bakteriális fertőzés.

Akut ízületi gyulladás

Kisebb baleset, mechanikai sérülés, sportsérülés is okozhat ízületi gyulladást, melyet erős fájdalom, az ízület duzzanata, feszülése jelez. Sokszor az érintett testrész mozgása is jelentősen korlátozott. Ezt a formát steril gyulladásnak nevezzük, mert nincs jelen kórokozó. A fájdalmat, feszülést az ízületi tokot határoló hártya gyulladása miatt felszaporodott ízületi folyadék okozza. A gyógymód ilyenkor a pihentetés, fizioterápia, lassú terhelés és nem szteroid gyulladáscsökkentők szedése. Előfordul, hogy kórokozók kerülnek az ízületbe, vagy sérülés által, vagy a vérárammal. Ilyenkor akut gennyes ízületi gyulladásról beszélünk. Ekkor elengedhetetlen a megfelelő antibiotikumos kezelés a fentiek mellett.

Krónikus ízületi gyulladás

Kínzó, hosszan tartó és a környékre kisugárzó fájdalom esetén orvosunk krónikus ízületi gyulladásra gyanakodhat. A reumatoid artritisz, vagy sokízületi gyulladás nagyon erős ízületi fájdalmakkal jár, az első tünetek a kéz és a láb kisízületeinél jelentkeznek (ujjak, kézközépcsontok, lábközépcsontok). A reumatoid artritisz előfordulása nőknél hatszor gyakoribb, mint férfiaknál. Nem tudjuk, pontosan mitől függ a kialakulása, jelenleg az autoimmun betegségek közé soroljuk.  Az utóbbi években komoly áttörés mutatkozik a sokízületi gyulladás kezelésében, megjelent az ígéretes metotrexat, mellyel jelentősen csökkenthetők a tünetek a legtöbb betegnél.

A rohamokban támadó köszvényt kóros anyagcserefolyamatok okozzák.  A beteg szervezetében túl sok húgysav termelődik, és az ebből származó nátrium-urát kristályok lerakódnak az ízületekben. Gyulladásra jellemző tünetek jelennek meg, főleg a nagylábujj, boka, térd ízületeiben. A köszvényes roham 3-10 napig is eltarthat. A fájdalomcsillapításon kívül a húgysavképzést gátló gyógyszerek, és a gyulladásgátlók segítenek a rohamok átvészelésében és megelőzésében.