Vissza

Ízületbe adható injekciók

Szerte a világon milliók küzdenek makacs ízületi fájdalmakkal. A kellemetlen érzés megnehezíti a máskor oly egyszerű és megszokott mozdulatokat, vagy akár a járást is. Sportolók esetében különösen nagy hátrány, ha egy vagy több ízület gyulladása, esetleg kopása miatt a versenyző teljesítménye lecsökken.

Tovább

Az ízületi problémák gyógykezelését legtöbbször konzervatív (nem sebészeti) gyógymódokkal kezdik. Ha nem segít a problémás terület pihentetése, jegelése, ha nem hoz eredményt a fizioterápiás kezelés, vagy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata, akkor a sérült ízület injekciózása jelenthet reményt a beteg számára.

Az ízületbe adható szteroid tartalmú injekció leállítja a gyulladásos folyamatokat, a fájdalmat hamar csökkenti, majd megszűnteti. Használatuk csak alkalomszerűen javasolt, mivel a befecskendezett anyag mellékhatásaival is számolni kell. Az ízületbe adott szteroid negatívan befolyásolja immunrendszerünk működését. Általános tapasztalat még a vércukor emelkedése, ezért cukorbetegek szteroid injekcióval való kezelése során különösen körültekintően kell eljárni.

A természetes ízületi folyadékot is lehet injekció segítségével pótolni. Ilyenkor hialuronsavat (ez az anyag a porc egyik fő alkotórésze) és az ízületi súrlódást csökkentő kenőanyagot juttatnak a problémás helyre, amely hatékonyan csökkenti a gyulladást, és elősegíti az ízületek mozgékonyságának visszanyerését. Ennél a kezelésnél a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőkkel szemben sokkal kevesebb mellékhatás tapasztalható.

Injekciózásra általában a nagy terhet cipelő ízületek fájdalma esetén van szükség. A legtöbb beteg térd- vagy csípőízületi panaszok enyhítésére kap ilyen kezelést. Sportolóknál gyakrabban előfordul a váll, könyök, esetleg a boka gyulladásos területeinek injekciós gyógykezelése.

Sajnos, az injekciózás sem garantálja mindig, hogy az adott területen megszűnik a fájdalom. Ha a kopás előrehaladottabb stádiumban van, mint ahogy azt előzőleg remélte az orvos és a páciens, műtéti megoldás (protézis beültetése) javasolt.

Szakszerű és gyors ellátás 

Intézményünkben az ízületi bántalmakra panaszkodó betegek számára ismeretlen fogalom a várólista. Az ilyenkor szükséges vizsgálatokat szinte azonnal elvégezzük, és orvosaink a lehető legjobb gyógykezelési módot javasolják. Az injekciók beadásához elengedhetetlen a steril környezet biztosítása. A kezelést csak ortopéd szakorvos végezheti.

A Medicina Egészségközpont szakmai stábja a hatékony gyógykezelés mellett nagy hangsúlyt fektet a betegségek megelőzésére és betegeink utókezelésére is. Intézményünkben lehetőség nyílik számos rehabilitációs tevékenységre, mint például a gyógytorna és a gyógymasszázs. Az egészséges életmódot szorgalmazó tanácsaink segítségével nagy lépést tehetnek pácienseink afelé, hogy a panaszok ne újuljanak ki többé.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Kedd
14.00-tól 17.00-ig

Kapcsolódó szakterületek a rendelőben

  • Köszvény kezelése