Vissza

Impedanciamérés

Mivel a kisgyermekek még nem képesek jelezni, ha nem érzékelik a hangokat, eszköz nélkül nagyon nehéz pontosan megállapítani, hogy tökéletes-e a hallásuk. Korszerű műszerekkel, és felkészült szakemberek segítségével szinte biztos eredményt kaphatunk.

Tovább

A szülők gyakran nem veszik komolyan azokat az apró jeleket, amelyek a gyermekük romló hallására utalhatnak. Például azt, ha többször kell megismételni egy mondatot, olyan figyelmetlenségnek tudják be, amit még ki lehet nőni.

Mit jelent az impedancia mérés?

Az impedanciamérő akusztikai mérőkészülék, amely a dobhártya optimális állapotának mérésére, a hallócsont láncolat hangvezetési képességének kimutatására szolgál. A készülék változtatható frekvenciájú hangokat juttat a hallójáratba, amely egyáltalán nem zavaró a páciens számára, viszont pontos információt ad a belsőfül nyomásáról. A vizsgálat objektív, azaz nem igényli a gyermek visszajelzését.

A készülékkel tulajdonképpen megfigyelhetjük, hogy ki tud-e térni a dobhártya a hanghullámok érkezésekor, valamint van-e váladék a dobüregben. Normális esetben egy erősebb hangnál megfeszül a dobhártya hallócsont láncolata és azáltal, hogy így csökken a hangvezetés, a dobhártya védekező funkciót is betölt.

A készülék az úgynevezett Stapedius reflex mérésére is alkalmas. Ennek során az egyik hallócsonthoz, a kengyelhez csatlakozó izom összehúzódását mérik. Idegi típusú halláscsökkenésnél előfordulhat, hogy ez az izom nem húzódik össze. Általában az audiológián az impedanciamérés mellett dobüregi reflexvizsgálatot is végeznek.

Gyors és pontos vizsgálatok

A Medicina Egészségközpont gyermekaudiológiáján a vezetéses halláscsökkenés vizsgálatakor gyors, pontos és fájdalommentes eljárást alkalmazunk. Impedanciamérő készülékkel a gyermekek mellett a csecsemők hallását is mérhetjük, természetesen nyugodt körülmények között, a szülővel együttműködve. A páciens és hozzátartozója részére a mérés egész folyamata nagyméretű monitoron követhető, miközben az orvossal közösen megbeszélhetik a további teendőket.

Kapcsolódó szakterületek a rendelőben

  • Fülészeti vizsgálat