Végre-valahára csak suttogva ugyan, de ki merjük jelenteni, hogy itt van, megjött. Más lett a levegő illata, rügyeznek a fák, újjáéled a természet, a tavaszi napfény beragyogja a várost, és mire feleszmélünk a téli bágyadtságból, már a csapból is a nap elleni védekezés folyik majd.

pretty-woman-1509956_1280Ha süt a nap, mindenki boldogabb. Ennek egyik oka a szerotonin nevű agyi ingerületátvivő anyag, amely szabályozza többek közt a hangulatot, az étvágyat, az alvást, a szexualitást, az agressziót és a szorongást is. A szerotonin segítségével kommunikálnak egymással az agyban az idegsejtek. Ha valakinél sérülékenyebb ez a rendszer, akkor csökkenhet a szerotonin szint, és emiatt depresszió alakulhat ki. A napfény viszont optimalizálja a szerotonin szintet, ezért javítja a hangulatot: depresszió esetén kifejezetten hatásos a napfény-terápia.

Pikkelysömör ellen

A napfény bizonyos bőrhibákra is jó hatással lehet, ilyen például a pikkelysömör. A hámsejtek érése normális esetben huszonnyolc napig tart, ám a pikkelysömörösöknél az érés mindössze három-öt nap, így a hámsejtek túl gyorsan, éretlenül jutnak az alsó rétegekből a felszínre. A betegségre nincs gyógymód, viszont tünetmentessé tehető: ebben nagy szerepe van a napfénynek.

Ekcémaűzés, pattanások

A napfürdő az ekcémásokra is jó hatással lehet, hiszen a bőrben jelentkező gyulladásos sejteket és a gyorsan osztódó sejteket a napfény visszanyomja, ezért a beteg a napozástól tünetmentessé válhat.

A napsütéses órák növekedése jót tesz a pattanásos bőrnek is: a nap hatására az arc tisztább lesz, a mitesszerek eltűnnek. Ennek oka, hogy a nap UVB sugara enyhe gyulladást kelt, lehámlik a bőr felső rétege a mitesszerekkel együtt, ezért könnyebben kiürül a faggyúmirigy váladéka. Az UVB sugárzás gátolja a baktériumok szaporodását is, ezért a napozás a pattanásos bőr természetes gyógymódja.

D-vitamint mindenkinek

A napfényre szükségünk van a csontfejlődéshez és a csontok normális működéséhez is, mert a napfény hatására képződik a létfontosságú D-vitamin. Ez a vitamin szabályozza ugyanis a csontképzéshez a kalcium és a foszfor helyes felhasználását. Mindehhez az is elég, ha a megszokottnál nyitottabb ruhában tartózkodunk a szabadban.