Vissza

Mert a fejlődés elkerülhetetlen

A pszichológia csodásan összetett és mégis rengeteg lehetőséget és segítséget  rejtő világa mindenki számára nyitott, aki segítséget keres, gyógyulni, változni, fejlődni szeretne.

  „Amikor a fejlődési lépcsőfokainkat nehezebben vagy egyáltalán nem tudjuk meglépni, akkor elakadások alakulnak ki, amelyek szinte időzített bombaként ketyegnek, s magukban hordozzák a későbbi problémák kialakulását.” Tovább

Széles a repertoár

Soltész Krisztina, a Róbert Rendelőintézet pszichológusa szerint a terápiás konzultációk és folyamatok mindenképpen előrevisznek és segítséget jelentenek. Szakértő segítség nélkül általában nehéz megoldást találni a testi és lelki tünetek gyógyítására. Különböző személyiségtípusok vagyunk, ezért nem egyformák a reakcióink, a tűrőképességünk, az önámításunk. Nem egyforma azok mélysége, azok elnyúlása. Szerencsére rengeteg hatásos módszer van a pszichológia kincsestárában, amely személyre- és problémára szabottan segíti a pácienseket. Ilyen a segítő beszélgetés, amely Carl Rogers humanisztikus pszichológiájának módszere, a kognitív  viselkedésterápia, ahol a hiedelmeinket vizsgáljuk, de ott vannak  azok a terápiás módszerek is, amelyekkel visszatérünk a gyermekkorba és megpróbálunk összefüggéseket találni a jelen élethelyzetek konfliktusai és a gyermekkor átélt eseményei között. A relaxációs terápiák és a hipnózis terápia is sokat segít. Valamennyi terápiás megoldás arra a célra irányul, hogy élményszerűbb, boldogabb, egészségesebb legyen az életünk.

Krisztina  többféleképpen dolgozik – analitikus-orientáltan és hipnoterápiás úton, illetve kognitív terápiás intervenciókkal. A terápiás módszer megválasztásában a meghatározó tényező a körülmények, a személyiség, a fejlődési szint, az intelligencia szintje és a fejlődési motiváció.

Eredményes terápiát ígér, ha egy terapeuta minél több módszerhez ért és empatikus, valamint ha a páciens és a pszichológus között kölcsönös szimpátia alakul ki.

Omnipotencia helyett a realitások a biztos talaj

A pszichológiai munkafolyamat során a páciensben a korábbi irreális elvárások helyett kialakul önmaga felé egy  egészséges és reális elvárás, és megtanulja azt is, hogy ne a környezetét tegye felelőssé az életében lévő nehézségekért.

Sokszor azt is el kell tudnunk fogadni, hogy nem vagyunk képesek az életünk minden területét kontrolálni. Arra azonban rá kell jönnünk, hogy ezzel az elfogadással képesek vagyunk továbblépni és önmagunkon változatani. Ezzel a megközelítéssel, már nem kell azon görcsölni, hogy a környezetemen változtassak, hiszen elfogadok dolgokat, miközben én magam változok. „  

Teszt – tükör – magamnak

Krisztina azzal is segíti leendő pácienseit, hogy amikor valaki eljut arra a pontra, hogy ráébred, hogy lépnie kell, akkor első körben egy online teszt kitöltésével tájékozódhat és tudhat meg fontos dolgokat önmagáról. A tesztek anonim módon kitölthetők. Mérik a depressziót, a szorongást és a  diszfunkcionális attitűdöket. A világhoz való hozzáállásunkat mutatják meg, és olyan sémákra világítanak rá, amelyek nagyon mélyen gyökereznek, gyermekkori tapasztalatainkhoz köthetők. A tesztek online formában érhetők el a Róbert Rendelőintézet betegei és az érdeklődők számára, a Rendelőintézet weboldalán. A teszt kitöltése alapján kiderül, hogy az érintett életét, vagy egészségi állapotát nehezítik-e lelki tényezők. Van-e például olyan szorongása, ami már  az egészségére is veszélyes lehet, vannak-e olyan attitűdjei amivel nehezebben alkalmazkodik a környezetéhez.

A teszt kitöltése után a kitöltő kap egy visszajelzést arról, hogy valószínűsíthetően van vagy nincs pszichés okokra visszavezethető tünete, illetve ha van, akkor milyen mértékű pszichés okok állhatnak tünetei mögött. A választ a kitöltő azonnal megkapja. Amennyiben a teszt alapján javasolt a pszichológus felkeresése, akkor a Róbert Rendelőintézet  telefonszámán be is tud jelentkezni pszichológiai konzultációra.

Nem elég, hogy a páciens felismerje a tudatalatti problémáit, érzelmi átdolgozásra is szükség van!”

Színesebb világ

Krisztina páciensei azt szokták mondani a  konzultációk, terápiák után, hogy ha visszagondolnak a terápia előtti életükre, akkor az kicsit szürke, nyomasztó és utána pedig színes lesz, sokkal változatosabb, sokszínű, vannak fentek és lentek, de már van egy egészséges rálátás is a dolgokra. Nincs már állandó készenlét, hogy valahonnan, valami veszély fenyeget. Nincs félelem. Sokkal tisztábban látnak mindent, önmagukat, a kapcsolataikat, környezetüket, lehetőségeiket. Ráadásul, olyan megoldási repertoárjuk lesz, ami több, mint ami eddig volt, ezért az új élethelyzetekre már sokkal jobban tudnak reagálni.

„A pszichológiai terápia során, a lélek gyógyul és közben a test levegőhöz jut.”

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Hétfő
09.00-tól 12.00-ig

Kapcsolódó szakterületek a rendelőben

  • Pszichológia/Pszichiátria
  • Kapcsolódó orvosok a rendelőben

    Soltész Krisztina
    Pszichológiai vizsgálat, ...