Vissza

Orrlégzési zavarok

Nem kap levegőt az orrán, nem tud jól aludni, nincs jó étvágya, kiszárad a szája, köhécsel, könnyen beteg lesz. Sajnos egyáltalán nem ritka állapot gyermekkorban. A megoldás nem lehet a folyamatos orrcsepphasználat, hiszen ettől még rosszabbra fordulhat a dolog. Jobb ha fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulunk a gyerek egészsége és a család nyugalma érdekében.   Tovább

Horkolástól a halláscsökkenésig

Már csecsemőkorban is jelentkezhet a probléma: a baba nehezen vesz levegőt az orrán, tátott szájjal alszik, és visszautasítja az anyamellet, cumisüveget. Óvodáskorban még gyakoribbá válhat, hiszen a közösségben sok, eddig ismeretlen kórokozóval találkozik a kisgyerek, amelyek ellen még nem védi az immunrendszere.
Az orrnyálkahártya megduzzad, váladékot termel, ez elzárja a levegő útját. Megnövekedhet az orrmandula is, hasonló tüneteket okozva.  A gyerek fekvő helyzetben még nehezebben vesz levegőt az orrán, álmában horkol. Halláscsökkenés is kialakulhat: ennek jele, hogy a gyerek hangosabban beszél, vagy hangosabbra veszi a televíziót, gyakran visszakérdez, illetve nem reagál a suttogásra.
Sajnos nem ritka, hogy a kisgyerek valóságos betegségspirálba kerül: elkap egy fertőzést – megnagyobbodik az orrmandulája - nehezen kap levegőt az orrán át – nyitott szájjal lélegzik – ennek következményeként könnyebben megfázik télen. Így alakul ki a gyulladás, gyulladás hátán, és állandósul a probléma. Sajnos a szakszerűtlen kezelés, így a tartós orrcsepphasználat tovább fokozhatja a tüneteket.
A legjobb már probléma megjelenésekor fül-orr-gégész segítségét kérni, hogy hamar kiderüljön, mi okozza a bajt, így elkerüljük az egymásba érő betegségeket.

Allergia a háttérben

Késői óvodás, kisiskolás kortól felmerülhet a gyanú, hogy az orrlégzési zavart allergia okozza. Többnyire a levegőben található allergének váltják ki az orrnyálkahártya krónikus gyulladását.
A különböző allergének különbözőképpen és különböző időszakban váltják ki az allergiás reakciót:

  • pollen esetén: orrfolyás, tüsszentés, szemkönnyezés – a virágzási időszaknak megfelelően (pár hónapig jelentkezik)
  • poratka esetén: orrdugulás áll fenn, amely egész évben, tartósan jelentkezik
  • macska, kutyaszőr allergia esetén: orrdugulás jelentkezik (ha otthon tartjuk a háziállatot, akkor inkább orrdugulás, ha csak találkozik vele valahol, akkor inkább tüsszögés, orrfolyás jelentkezik)
  • penész allergia esetén: orrdugulás jelentkezik (a panaszok egész évben fennállnak).

Kezeletlen allergia esetén sajnos számíthatunk asztma kialakulására, illetve arra, hogy a beteg egyre több mindenre lesz allergiás. A kezeletlen allergia kockázata, hogy az allergiás betegnek érzékenyebb az orrnyálkahártyája, ezért könnyebben megfázik.

Immunterápia: hatékony és tartós

Az allergia súlyosabb esetben asztma kialakulásához is vezethet, ezért az orrspray és a tabletta mellett érdemes immunterápiát alkalmazni, amely nem a tüneteket kezeli, hanem megszünteti az okot
A terápia kulcsa az a cseppek formájában adagolható szer, amely a szervezet immunrendszerére fejt ki erősítő, gyógyító hatást. Magán fül-orr-gégészeti rendelőnkben ez a lehetőség is elérhető.
Az allergén immunterápia az egyetlen olyan kezelés, amely az allergiás betegség okára, az immunrendszer kóros működésére hat. Az immunterápia meghatározott mennyiségű allergén kivonat nyelv alá cseppentésével csökkenti az allergiás gyulladást, és enyhíti, majd véglegesen megszűnteti a tüneteket.

A terápiát pollenallergia esetén az érintett pollenszezon előtt érdemes elkezdeni, és a pollenszezon idején folyamatosan alkalmazni. A kezelést, az orvosi protokoll szerint három, egymást követő évben alkalmazzuk.