Vissza

Ortopédiai szűrés gyermekeknek

A mozgásszervi problémák kis figyelemmel hamar felismerhetők és jól gyógyíthatók. Lúdtalp, rossz testtartás, gerincferdülés – mind megnehezíti a gyerek életét, és további kárt okozhat a mozgásszerv-rendszerben.

Tovább

A gyermekortopédiai szűrés elsősorban a lábstatikai problémákra és a gerincrendellenességekre koncentrál. Ha valamely ízületünk nem megfelelően viseli a napi terhelést, fájdalom keletkezik. Ezért javasolt a gyermekek esetében évente a rendszeres szűrővizsgálat, legalább a növekedés végéig.

A csípőficam a leggyakoribb ortopédiai deformitás, mely már újszülött kortól diagnosztizálható. Amennyiben a hathetes korú babák szűrése során a szakorvos nem talál kóros eltérést, a gyermeket hagyni kell a megfelelő mozgásfejlődés érdekében forogni, mászni, ülni.

Az 1-6 éves kor közötti periódusban az ortopédiai vizsgálaton járás és lábtartási, valamint gerincproblémák kiszűrésére kerül a hangsúly. A következő szakaszban a kisiskolás korosztály ortopédiai szűrése következik, eddig nem észlelt problémák megjelenésével. A túlsúly, a mozgáshiány és a fokozott stressz mind hatással van a 6 és 14 év közötti fiatalokra. A hátgerinc ferdülése, a lúdtalp kialakulása, a lábboltozati problémák azok, melyekre a szűrés során kiemelten figyelnek szakorvosaink.

A hormonális változással terhelt utolsó növekedési szakaszban a gyermek egészen 18 éves koráig speciális szűrésen vizsgálható, és célzott terápiával, gyógytornával, sporttal, gerincproblémák esetén fűzővel korrigálható.

A Rendelő célja, hogy megelőzéssel és korai kezeléssel elkerüljük a súlyosabb mozgásszervi betegségek megjelenését. Intézményünkben a legideálisabb módon a klasszikus ortopédiai szűrés és az ultrahangvizsgálat egyszerre történik meg. Az élet első hónapjában a „babaszűrési” csomagot ajánljuk, három szakember bevonásával. 18 éves koráig figyelemmel kísérjük gyermeke fejlődését. Szűrővizsgálatainkkal minél előbb, kíméletes módon felderítjük az esetleges elváltozásokat, a rendellenes fejlődést.