Vissza

Lipóma eltávolítása

Ha bárhol a testünkön csomó vagy daganat jelenik meg, hajlamosak vagyunk a legrosszabbra gondolni. Szerencsére a bőr alatt tapintható csomók túlnyomó többsége ártalmatlan, ennek ellenére elengedhetetlen, hogy orvos lássa.

Tovább

Csomók a bőr alatt

A bőr alatt megjelenő, lassan növekvő csomó nagy valószínűséggel szubkután lipóma, más néven zsírdaganat. Leggyakrabban a karon, lábon, törzsön vagy arcon jelenik meg.  Jellemzője, hogy a környezettől jól elkülönül, könnyen elmozdítható, puha tapintatú csomó. A sebészek a néhány milliméterestől egészen az ökölnyi méretig találkoznak lipómával. Mivel a lipóma lágy, és a fölötte található bőrrétegek rugalmasak, többnyire nem okoz fájdalmat, feszülést, viszketést, elszíneződést. A szubkután lipóma – bizonyos méretig – valójában esztétikai probléma. Ha túl nagyra növekszik, ideget, ízületet is nyomhat, így fájdalmat okozhat, illetve gátolhatja a szabad mozgást.

Lipómák testszerte

Lipóma a test belsejében is előfordulhat, bármely szövetben, szervben. Ezek a belső lipómák akkor okoznak tüneteket, ha olyan nagyra nőnek, hogy akadályozzák a belső szerveket a működésükben. Térfoglalás miatt akár életveszélyes komplikációk is kialakulhatnak.

Diagnózis

A bőraljában elhelyezkedő lipómát az orvos fizikai vizsgálattal, tapintással diagnosztizálja. El kell különíteni a rosszindulatú daganattól, amely kötöttebb, és nem mozdítható ki, mivel összeakaszkodik a környező szövetekkel. A pontos diagnózis érdekében minden gyanús bőrképlet esetén szövettani vizsgálatot kell végezni.
A test belsejében található lipómát képalkotó eljárás segítségével diagnosztizálják: ultrahang, röntgen, CT, MRI jöhet szóba az orvos megítélése szerint.

A lipóma eltávolítása

A lipóma kizárólag sebészeti módszerrel távolítható el, sem diéta, sem masszázs, sem kozmetikus, sem külsőleg alkalmazott kenőcs nem segít megszabadulni tőle. A sebész szakorvos előzetes konzultáció után helyi érzéstelenítésben távolítja el a bőr alatti lipómát, végleges megoldást csak a tokkal együtt történő kimetszés okoz. A kimetszés után a bőrt varratokkal egyesítik, varratszedés két hét múlva történik. A belső lipóma eltávolítására csak akkor kerül sor, ha a zsírdaganat tüneteket okoz.

 

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.