Vissza

Aranyér terhesség és a szoptatás időszaka alatt

  Ebben az áldott időszakban sajnos előfordulhatnak olyan testi változások, amelyek nagyon is kellemetlenné teszik az életet. A várandósság és a szülés sajnos kedvez az aranyér kialakulásának. Jó hír, hogy nincs akadálya a terápiának!   Tovább

 

Várandósság és szülés alatti változások

Az aranyér a végbél záróizma körül húzódó érgomolyag megereszkedése, kitágulása. Sajnos  begyulladhat, vérezhet, folyadék gyűlhet fel benne. Egyszóval komoly problémát okozat székletürítés során, de sajnos ülni sem könnyű vele. A várandósság és a gyermekágyi időszak bizonyos szempontból amúgy sem leányálom, bárki bármit mond, hiszen számtalan váratlan testi változással kell megbarátkoznia a kismamának.
A progeszteron hormon fokozott termelődése hatására a kötőszövetek és az erek fala némileg fellazul. Részben ez okozza a lábon jelentkező visszértágulatokat, és persze, miért ne hatna a végbél ereire is?
A testsúly növekedése rontja a vénás rendszer állapotát, egyben fokozza az aranyér megjelenésének esélyét.
A székrekedés gyakori kísérője ennek az időszaknak. Várandósság alatt megváltozik az emésztés, sokan táplálkozási szokásokat is változtatnak, még többen pedig vaskészítményeket szednek – ez mind okozhat székrekedést. A szoptatás időszakában sok anya – elterjedt tévhitek miatt – szinte semmi rostos táplálékot nem vesz magához, nehogy a baba hasfájós legyen. A rostok fogyasztásának nincs köze a hasfájáshoz, viszont a rostos táplálékok elhagyása komoly székrekedést okozhat.
A hasprés a szülés elengedhetetlen része. A méh összehúzódásai, a magzat kitolása igénybe veszik a környéki szöveteket, így az aranyér megjelenése sok esetben a szüléssel együtt jár.

Megelőzés és gyógyítás

Tudatos családtervezés esetén érdemes konzultálni orvosunkkal az aranyérre, esetleg megjelenni egy szűrővizsgálaton, főleg, ha amúgy is hajlamosak vagyunk székrekedésre és visszértágulatra.
Akinek vannak aranyeres panaszai, de inkább együtt élt velük, jobb, ha még terhesség előtt megjelenik a szakorvos rendelőjében! Akár egyetlen beavatkozás is segíthet megszüntetni a panaszt, a kiújulás megelőzéséhez pedig személyre szabott tanácsokat kaphat.
Azért fontos már a fogamzás előtt a végére járni a dolognak, mert a terhesség korai szakaszában a magzat igen érzékeny sokféle gyógyszerre, hatóanyagra, így veszélyes lehet rá az orvosi beavatkozás.

A megelőzés fontos eleme a rostdús táplálkozás és a bőséges folyadékfogyasztás. Fontos a testreszabott sport, hiszen a mozgás során össze-összehúzódó izmok pumpaként segítik a vénás keringést, megelőzik a pangást az erekben. A másik fontos elem a pihenés, mégpedig olyan testhelyzetben, amely nem terheli a gát tájékát, és a vénás keringést. A legjobb kényelmes oldalt fekvés. Az intim torna nem csak a hüvely körüli területet erősíti, de a gát tájék összes izmát, így segít a megelőzésben.

A gyógyítás valóban nehézkesebb a várandósság és a szoptatás időszakában, de nem lehetetlen. Nem jó stratégia, hogy a babára hivatkozva nem megyünk el orvoshoz. A babának kiegyensúlyozott anyukára van szüksége! Jó hír, hogy az aranyér legtöbb esetben fájdalomcsillapítást nem igénylő eljárással is gyógyítható. Ha műtétre van szükség, ezt legritkábban végzik el a várandósság alatt, viszont a szoptatási időszakban nincs akadálya: a helyi érzéstelenítő nem jelenik meg az anyatejben, az altatószer pedig távozik az anyatejből, mire a páciens felébred, és képes lesz a kisbabával foglalkozni. Nem kell tehát szoptatást kihagyni a műtét miatt.

 

 

 

 

 

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Hétfő
9.00-tól 14.00-ig