ice-skating-235547_640A hideg és rövid téli napok beköszöntével általában nem sok kedvünk van a szabadtéri sportoláshoz. Nehezebben lépünk ki az ajtón, mert szinte már a szobában elkezdünk dideregni attól a gondolattól, hogy kint mennyire fogunk fázni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy télen a négy fal között kell ülnünk és várni a tavaszt, viszont azt sem, hogy fagyoskodnunk kell.

Csupán azt, hogy ezekben a hónapokban érdemes még jobban odafigyelnünk az öltözködésünkre, hogy egészségesek maradjunk, és ne veszítsük el a motivációnkat a testmozgásra. Megfelelő öltözködéssel jelentősen növelhető a hőérzet, és ezzel a téli sportolás élménye.Nincs hideg, csak nem megfelelő ruházat – szokták mondani, és bármennyire is leegyszerűsítőnek tűnik, így van.

Napjainkban sokféle sportruházat közül választhatunk. Ezek biztosítják megfelelő komfortérzésünket mozgás közben. Az sem teljesen igaz, hogy minden sportruházat drága, mert a sokféle gyártó és termék közül mindenki megtalálhatja a pénztárcájának és igényeinek megfelelőt.

A következőkben a téli sportolás során javasolt öltözködési praktikákat mutatjuk be. Ha Ön is a fázósok táborába tartozik, egy-két ötlet Önnek is segíthet.

Ne öltözzünk túl!

Ahogy azt már említettük, télen jobban fel kell öltöznünk, ugyanakkor túlöltözni sem szabad. Az az ideális, hogy ha kicsit fázunk, amikor kilépünk a szabadba. Amint mozogni kezdünk, hamar bemelegszünk, és kellemesen fogjuk érezni magunkat, míg ha túl sok ruhát veszünk magunkra, kényelmetlenül melegünk lesz, izzadni kezdünk, és fázni. A legjobb tehát, hogy az előbb leírt módon öltözünk fel, és az ajtón való kilépés után hamar elkezdünk mozogni.

Öltözködjünk rétegesen!

A réteges öltözködés előnye egyrészt az, hogy így folyamatosan le tudunk venni magunkról néhány réteget, ha kezd túl melegünk lenni, vagy fel tudunk venni, ha fázunk, másrészt a rétegek között bennmaradó levegő melegít. Egy téli gyalogtúra alatt a hegynek felfelé menet általában elegendő egy-két réteg, míg a csúcson és lefelé jól jönnek a plusz meleg felsők a hátizsákból.

Tudjunk szabadon mozogni!

Fontos, hogy olyan ruhákat válasszunk, amelyek könnyűek, és nem akadályoznak a mozgásban. Másfajta ruházatot praktikus használni a különböző sportokhoz. A snowboardozáshoz remek meleg és vastag kabátok például nem alkalmasak sítúrázásra, ahol célszerűbb könnyű, kevésbé meleg dzsekit viselni. Ma már szinte minden sportághoz gyártanak speciális ruhákat. Kapható például olyan sziklamászó dszeki, amelynek a szabása és varrásai kifejezetten a sziklán való mozgást szolgálják, és olyan kapucnija van, amely alá befér a sapka és a sisak.

Aláöltözet

Téli szabadtéri sportoláshoz – legyen az bármilyen sport – érdemes egy technikai aláöltözet alsót és felsőt vásárolni. A leghidegebb napokon nemcsak sportoláshoz lehet őket hordani, hanem utcai ruha alá is fel lehet húzni.

Az aláöltözet a legalsó, közvetlenül a testünkkel érintkező réteg. Olyan vékony, technikai anyagból készülnek, amelyek elvezetik a bőrünktől a nedvességet, amely aztán elpárolog, ezáltal szárazak maradunk, és nem kezdünk el fázni.  Túrázáskor egy izzasztó hegymenetet követő ereszkedés alatt pillanatok alatt megszárad, így nem kell dideregve lekászálódnunk a csúcsról. A jobb aláöltözetek, annak ellenére, hogy szintetikusak, kényelmes, puha viseletek. Fontos, hogy ne legyen bő, hanem passzentos (de nem szoros). A pamut ruházatot célszerű elkerülni, mert az magába szívja az izzadságot, viszont nehezen szárad, ezért könnyű benne megfázni.

Külső réteg

A külső réteg legyen víz- és szélálló, és lehetőleg lélegző. A legismertebb gore-tex membrán mellett már több olyan anyag is van, amely véd a csapadéktól és széltől, miközben elvezeti a mozgás során keletkező izzadságot és párát, ezzel egyszerre védve a lehűléstől és túlhevüléstől. A softshell szintén szélálló, jól lélegzik, jól szigetel, valamennyire ellenáll a csapadéknak is, de tartós, heves esőben átázhat. Érdemes felső- és alsóruházatból is egy-egy ilyen darabot beszerezni, mert az is kellemetlen tud lenni, ha átázik a ruhánk, de az is, ha beleizzadunk.

Középső réteg

Nagy hidegben szükség van még egy rétegre. Ez általában valamilyen pulóver, ezen belül is a legjobb választás a különböző vastagságban kapható polár pulóverek és mellények.

Téli lábbeli

Természetesen télen téli lábbelit érdemes húznunk sportoláshoz. A téli futó-, bringás- és túracipők, bakancsok melegebbek és vízállóbbak, mint a más évszakban használatos társaik. A téli futócipőknek a talpuk is bordázottabb a csúszásveszély csökkentés érdekében. Attól függően, hogy mennyit, hol, milyen körülmények között sportolunk, érdemes beruháznunk vagy nem egy speciális téli lábbelire. Nem ajánlatos például könnyű nyári túrabakancsban indulni magashegyekre az Alpokba, de ha csak alkalomszerűen túrázgatunk télen a Pilisben, akkor egy átmeneti bakancs is megfelelhet, amelyet egész évben tudunk használni.

Nagyon fontos téli ruhadarab a sportolásnál, mert jelentősen növeli a hőérzetet, ha téli futó- vagy túrazoknit használunk.

Téli túrázáskor nélkülözhetetlen viselet a kamásli, amely nem engedi be a havat a bakancsunk és nadrágunk közötti résen, megvédi a nadrágunk szárát a nedvességtől, és valamennyire szigetel is.

Sál, sapka, kesztyű

A legtöbb hőt a fejünkön és a végtagjainkon adjuk le, ezért hidegben nélkülözhetetlen a sapka, sál, kesztyű, a hőérzethez nagyon sokat adnak hozzá. A legjobb az ötujjas kesztyű. Nem szabad teljesen passzentosnak lennie, hanem akkorát érdemes választanunk, amelyikben az ujjak végén marad egy összecsípésnyi hely, mert a szoros kesztyűben jobban fázik a kezünk.  Hideg téli napokon mindenféle sporthoz érdemes kesztyűt használni; futáshoz vékonyabb futókesztyűt, kerékpározáshoz téli bringás kesztyűt, túrázáskor-hegymászáskor pedig meleg túrakesztyűt.

Hidegben viseljünk komfortos, meleg sapkát. Ma már lehet kapni olyan téli technikai sapkákat, amelyek elvezetik a fejről az izzadságot.

Mire érdemes még odafigyelni?

Télen sem szabad megfeledkeznünk a napszemüvegről. Hosszabb túrákon, sportolások alkalmával igen jó szolgálatot tehet, hóban pedig nélkülözhetetlen. Javasolt polarizált lencsével ellátott napszemüveget használni. Sportolás után mindig gyorsan öltözzünk át, sose maradjunk nedves ruhában, mert ilyenkor nagy a veszélye a kihűlésnek. Az öltözködésen túl télen különösen fontos a megfelelő bemelegítés, amelynek hideg időben általában hosszabbnak kell lennie, mint melegben. Legyünk óvatosak! Figyeljünk a csúszós talajra, és ha tehetjük, inkább világosban, és ne egyedül sportoljunk! A megfelelő folyadékpótlás télen ugyanolyan fontos, mint nyáron. Mindig igyunk elegendő vizet vagy sportitalt edzés előtt, alatt és után. Ilyenkor nemcsak az izzadással veszít a szervezetünk folyadékot, de a hideg serkenti a vizelet-termelést is. Nagy zimankóban csodákra képes, ha meleg teát viszünk magunkkal egy termoszban. Mozogjunk rendszeresen, mert a rendszeres testmozgás javítja a vérkeringést, növeli az edzettségedet, és kevésbé fogunk fázni.

Mindegy, hogy milyen évszak van, friss levegőre és mozgásra mindig szüksége van a szervezetünknek. A nyári meleggel és párával szemben a hideg pezsdítő, serkenti az érzékeidet, ráhangol a környezetedre, élénkké tesz. A téli sportolás feltölt energiával, elűzi a téli depressziót, és segít, hogy jó formában kezdhessük a fürdőruha szezont.

Forrás: http://outdoorwoman.hu