shutterstock_291041570Nyáron a csapból is az folyik, hogy használjuk ki a szép időt és mozogjunk sokat. Sajnos sokszor nem érzünk rá kellő motivációt, pedig a testmozgás rengeteg problémát megoldhat. Íme néhány érv amellett, hogy miért is érdemes minden nap sportolni.

Kezdésnek egy alapinformáció: mert javítja a memóriát. Mindenki ismeri azt az érzést, amikor egy jó edzés után tisztábban tud gondolkodni. Ilyenkor amellett, hogy az agy több oxigént kap, a testmozgás növelheti a memóriát és segíthet a könnyebb tanulásban is.

Jobb testtartás

A jó testtartás fontos. A testtartás javításának egyik legjobb módja, hogy azokat az izmokat dolgoztatjuk, amelyek a rossz testtartást előidézik. A hasizom, valamint a törzsizmok rendszeres használata hosszú távon sokat javít a testtartáson. Nem beszélve arról, hogy a mozgásszervi megbetegedések kialakulásának esélyét is csökkenti.

Önbizalomnövelés

Nyilvánvaló, hogy a testmozgás javítja külső megjelenésünket. Még ha nem is látunk azonnali eredményt a testünkön, már az erőfeszítéstől is jobban érezzük magunkat! Ez pedig hosszú távon jót tesz az önbizalmunknak.

Hatékonyabb stresszkezelés

Mindannyiunknak stresszes az élete, függetlenül attól, hogy ezt egy nehéz nap okozza, vagy súlyosabb, krónikus probléma áll mögötte. A testmozgás hosszú távon oldja a stresszt. Nem csak a mozgás által termelt endorfinok segítenek a küzdelemben, hanem a rendszeres edzéssel a stresszes helyzeteket is jobban tudjuk kezelni.

Jobb alvás, több energia

A rendszeres testmozgás az alvásban is segít. Ha az a célunk, hogy pihentetőbb legyen az éjszakánk, a legjobb délután vagy reggel edzeni.

A rendszeres testmozgástól energikusabbak is leszünk. A napközbeni edzés felfrissíti az agyunkat: hatására egészen a nap végéig energikusak és produktívak maradunk. Ráadásul ritkábban leszünk betegek is. Egy közelmúltban készült tanulmány szerint a rendszeresen testedzést végző emberek ötven százalékkal kisebb eséllyel fáznak meg, mint azok, akik egész nap csak a lábukat lógatják.

Hosszú, boldog élet

Nem titok, hogy az egészséges életmód hosszabb élettel kecsegtet. De mennyivel hosszabbal? A rendszeres testmozgás oly mértékben javítja a várható élettartamot, mint a dohányzásról való leszokás! Emellett persze boldogabbak is leszünk: a mozgás boldogabb életet biztosít, és nemcsak az endorfinoknak köszönhetően.

Mindehhez csupán csak annyit kell tennünk, hogy beiktatjuk a napirendünkbe azt az edzésformát, amit a legszívesebben csinálunk. Hajrá!