leisure-1551705_1280Több ezer edzésprogram, könyv, videó szól a mozgásról, de sajnos alig találni olyan edzésprogramot, ami a kutyánkkal együtt történő rendszeres testedzésre fókuszál, pedig szerintünk ez az egyik legszuperebb dolog! Hogyan vonjuk be ebünket saját edzésprogramunkba úgy, hogy mindketten jól érezzük magunkat közben?

Cesar Millan népszerű kutyaszakértő tapasztalatai szerint az emberek az egészséges életmód tekintetében hajlamosak éppen úgy viselkedni a kutyájukkal, mint saját magukkal. Kevesen gondolják végig, de kisállatunk egészsége szorosan összefügg saját egészségünkkel. Például ha valaki hajlamos többet enni a kelleténél, akkor kutyáját is állandóan jutalomfalatokkal kényezteti. Ha nem szoktunk sétálni vagy edzeni, akkor nagy a valószínűsége, hogy kutyánkat is legfeljebb pisilni visszük le. Mivel a kutya az egyik legalkalmazkodóbb állat, ezért könnyedén igazodik az ember életmódjához. Az is megfigyelhető, hogy a kisállatok ugyanazokat a betegségeket produkálják, mint az emberek – cukorbetegség, rák, szívbetegségek – amik szabadon élő rokonaiknál, a farkasoknál csak igen ritkán fordulnak elő. Így tehát létfontosságú, hogy ők is a megfelelő táplálékot kapják, emellett pedig mozogjanak jó sokat, hogy hosszú ideig egészségesek maradhassanak.

Vonjuk bele kutyánkat is saját edzésünkbe, sétáljunk vele sokat!

Cesar szerint a rendszeres séta vagy futás – a rendszeres testmozgás előnyei mellett –  szorosabb köteléket épít ki a kutya és gazdája között. Kondíciónktól függően fussunk, vagy sétáljunk felváltva a kutyánkkal! A változatosabb edzés kedvéért az aktívabb fajtákkal görkorizhatunk vagy biciklizhetünk is. A rendszeres edzés azt jelenti, hogy naponta legalább fél órát mozgunk, de ideális esetben akár két-három órát is kinn maradhatunk velük. 
Ha a saját erőnlétünk még nem az igazi, akkor a séták alatt keressünk kutyafuttatót, ahol labdát dobálva további mozgást biztosítunk nekik. Persze a cél az, hogy mindketten jó formába kerüljünk.

Találjuk meg kutyánk fajtája és energiaszintje alapján a megfelelő edzésprogramot!

Ideális esetben olyan kutyát választottunk magunknak, amelyiknek energiaszintje megegyezik a sajátunkkal. Ezt onnan tudjuk, hogy ebünk nem nyaggat folyton azzal, hogy foglalkozzunk vele, hiszen a közös edzések során megkapta a számára szükséges mozgásmennyiséget. Egy agár, vizsla vagy amerikai staffodshire terrier például több mint egy óra intenzív sétát igényel naponta, így az ilyen típusú ebeket érdemes naponta kétszer sétáltatni, vagy kutyafuttatóban, nagy kertben labdát dobálni neki a sétán felül. 
Minden kutya más és más, de a legaktívabb fajta az agár, amely akár 70 km/h sebességgel is tud futni. A rodéziai ridgeback, a vizsla és a doberman szintén gyors futó, ezért sok mozgásra, futásra van szükségük. Tehát ha ilyen fajtájú kutyánk van jobb, ha sürgősen nekiállunk futni! Ezek a jószágok ideális edzéspartnerek lehetnek terepfutóknak, marathon futóknak és triatlonosoknak is.

A kutya a legjobb edző!

Alakítsunk ki napi rutint a kutyánkkal: próbáljunk minden nap ugyanabban az időben sétálni vinni! A reggeli séta ideális, mert ilyenkor a kutya le tudja vezetni azt a sok felesleges energiát, ami az éjszaka alatt összegyűlt benne, és számunkra is tökéletes napindítónak bizonyulhat. Ráadásul ilyenkor már biztosan letudjuk a napi egy edzést, és kevésbé leszünk hajlamosak elúszni az idővel, vagy fáradtságra hivatkozva elfelejteni az egészet. Egy idő után biztosak lehetünk abban, hogy kutyánk ki fogja követelni magának a sétát a megszokott időben, és addig nem hagy majd minket békén, amíg el nem indulunk vele. Ez kifejezetten jól jön akkor, amikor a kiadós reggeli edzés után otthon hagyjuk a kutyát a lakásban, hiszen ebben az esetben egészen biztosan végigalussza majd a napot és nem szed szét semmit. 
Soha ne feledjünk, hogy mivel a kutyánk alkalmazkodik hozzánk, mindig tökéletes képet mutat életmódbeli szokásainkról! Így hát a lusta és túlsúlyos, de a mozgékony és jó formában lévő kutya is enged következtetni gazdája egészségi állapotára.