A szokatlanul meleg nappaloknak köszönhetően hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy még mindig csak tavasz van. Bár már nagyon vártuk a napfényt, ne feledkezzünk meg a megfelelő védekezésről sem!

shutterstock_637185004Ha megfelelő napfény elleni védelmet – például naptejet – használunk, 50 százalékkal csökkenthetjük a melanoma kialakulásának kockázatát, ami a bőrrák leghalálosabb formája. Itt az ideje, hogy az egészséges napfényvédelmet is beépítsünk a napi bőrápolási rutinunkba. Nem csak az egészségünket óvhatjuk ezzel, hanem bőrünk fiatalságát is. Megelőzzük vele az idő előtti ráncokat, csökkentjük a májfoltok és a hiperpigmentáció kialakulásának esélyét. Íme 5 dolog, amit tudnunk kell a napfényvédelemről, hogy biztosan megfelelően védjük bőrünket!

1. Használjunk több naptejet!

Annak érdekében, hogy a napfényvédő valóban megvédje bőrünket és megelőzze az UV sugárzás okozta károsodást, ne spóroljunk a naptejjel, amikor bőrünkre kenjük. Ha olyan naptejünk van, ami túl sűrűnek, zsírosnak tűnik, valószínűleg csak vékony réteget kenünk magunkra, ami szinte semmit nem ér. A cél az, hogy olyan napfényvédőt találjunk, ami nem zsíros, és nem tűnik túl sűrűnek. Válasszunk olyan krémet, ami felkenve nem hagy olajos érzést bőrünkön. Ez különösen fontos, ha eleve zsíros a bőrünk.

2. Nem biztos, hogy a magasabb faktorú napfényvédő krém a jobb.

Mivel a cégek egyre magasabb napfényvédő faktorú naptejeket gyártanak, egyre nagyobb a zűrzavar a fejekben, hogy melyiket érdemes használni. Tudták, hogy egy 50-es faktorszámú (SPF) naptej csak 4 százalékkal,  a 45-ös naptej pedig csak 2 százalékkal  nyújt nagyobb védelmet a 30-as naptejnél? A magas – 50, vagy akár 100 – faktorú napfényvédő készítmények a megfelelő védelem hamis illúzióját kelthetik, és ezért előfordulhat, hogy nem megfelelően vastagon, vagy nem elég gyakran kenjük be magunkat az adott krémmel.

3. Az alapozóban található napfényvédelem a hétköznapokra sem elég!

Ha egy hagyományos, napfényvédelem nélküli nappali arckrémet viszünk fel a napfényvédelemmel ellátott alapozónk alá, a fényvédő hatás nem jut el bőrünkig, hogy kifejthesse hatását, mert az arckrém ebben megakadályozza. Ráadásul az alapozóból nem szoktunk vastag réteget magunkra kenni, így az amúgy sem tudna megfelelő védelmet nyújtani a napsugárzással szemben. Ehelyett érdemes eleve napfényvédővel ellátott hidratáló krémmel kezdeni, arra felvinni a napfényvédős alapozót, és végül a szintén SPF jelzéssel ellátott, ásványi alapozó púderrel fejezzük be a műveletet.

4. A naptejek lebomlanak a napfénytől és a bőrünkben található természetes olajoktól.

Az UV sugarak hatására sok naptej lebomlik, de a bőrünk által folyamatosan termelt olajok (különösen az orrunkon találhatóak) is előidézhetik ugyanezt. Éppen ezért annyira fontos néhány óránként újra bekenni magunkat. A reggel kisminkelt arcot érdemes napközben egy napfényvédelemmel ellátott alapozó porral néhány óránként felfrissíteni.

5. Az érzékeny bőrűek használjanak cink-oxidot tartalmazó napfényvédőt!

Az összes bőrápolási termék közül a naptej az, ami legkevésbé kívánt reakciót válthatja ki bőrből. Jó hír, hogy a gyártók napjainkban erre is odafigyelnek: olyan termékeket fejlesztettek ki, amelyek kíméletesek a bőrhöz. Szóval ha eddig rossz tapasztalataink is voltak a napfényvédő készítményekkel, semmiképpen se hagyjuk magunkat elriasztani! Próbáljuk ki azokat, amik  a megfelelő hatóanyagokat tartalmazzák. A cink-oxid például kiváló hatóanyag, mivel úgy fejti ki hatását, hogy a bőr felületén elterülve elnyeli a káros ultraibolya sugarakat. Ez a legbiztonságosabb aktív hatóanyag: véd az UVA és UVB sugarak ellen, nem szívódik fel a bőrbe, és a pórusokat sem zárja el.