Egészségünk megőrzésében kiemelt helyet foglal el a böjt. Legfontosabb szerepe, hogy visszaállítja szerveztünk önszabályzó tevékenységét, emellett pedig a leghatékonyabb természet adta gyógymód a szervezet természetes úton történő megtisztítására.

Ashutterstock_260182148z emberiség ősidők óta tart böjtöket. Régen a böjt természetesen együtt járt a táplálékban szűkös időszakokkal, később azonban tudatos elhatározással végezték. Az élővilágban az étel időszakos elutasítása része az ösztönös öngyógyításnak. Az ókor orvosai, mint például Aszklépiosz, Hippokratész az ember számára is a leghatékonyabb gyógymódnak tartották az időnkénti koplalást.

Böjt idején az emésztőrendszer pihen, ezáltal lehetőséget kap a méregtelenítésre, regenerálódásra. Az emésztés nagyon energiaigényes folyamat. Amikor a szervezet nem ezzel foglalkozik, energiáit más célokra – öngyógyításra vagy intenzívebb mentális működésre – tudja használni.

Miért van szükség a méregtelenítésre?

Napjainkban azért vált ismét fontossá a böjt, mert korunk táplálékai olyan adalékanyagokat tartalmaznak, melyek finoman szólva sem javítják egészségi állapotunkat: növényvédő szerek, nehézfémek, műtrágyák, állatoknak adott és emberek által kibocsátott hormonok, fertőtlenítők, gyógyszermaradványok. A hatás nem azonnali, fokozatosan alakul ki, ahogy a méreganyagok felhalmozódnak, és amikor elérnek egy küszöbértéket, már komoly egészségkárosodással kell szembenéznünk. Ráadásul az emésztőrendszer gyengesége miatt a fel nem dolgozott tápanyagok lerakódnak a kötőszövetben, az ízületekben és végül az életfontosságú szervekben is.

Melyik időszak a legalkalmasabb a böjtre?

A tavasz ideális időszak a böjtre. A természet ilyenkor átalakulásban van, ez segíti belső változásainkat is. Szervezetünket sokféle módon méregteleníthetjük az egyszerű meleg vizes kúrától gyógyteák fogyasztásán keresztül a rövidebb vagy hosszabb monodiétákig és böjtökig. Kevesen tudják, de léteznek úgynevezett böjttáborok is, ahol biztonságos körülmények között frissen préselt bio zöldség- és gyümölcslevekkel, salaktalanító teákkal, napi többszöri jóga és tisztító gyakorlattal, sétával, masszázzsal segítik elő az örömteli és egészséges tavaszi átalakulást.