Az influenza a hideg évszak kellemetlen lázas, hurutos betegsége. Cseppfertőzéssel gyorsan terjed – a felső légutak nyálkahártyáját megbetegítve orrdugulást, náthát, lázat okoz.

Ha tüneti kezelésre nem gyógyul, szövődmények alakulnak ki. Az orrmelléküregek fájdalmas gyulladása, valamint az alsó légutakra terjedéssel egyidőben kialakuló vírusos tüdőgyulladás nagyon súlyos tünetekkel is jelentkezhet: nehezen csillapítható tartós magas láz, fokozódó nehéz légzés, rohamokban jelentkező kínzó köhögés. Ilyen esetekben azonnali kórházi, gyakran intenzív osztályos kezelés válik indokolttá.

A tüdőgyulladásos szövődmény bármely életkorban kialakulhat, ezért javasoljuk az influenza elleni védőoltást már 6 hónapos kórtól mindenkinek. Azok a 6 hónapos és 9 év közötti gyermekek, akik életükben először kapják ezt az oltást, 1 hónappal ez első oltás után adott második oltással tehetők védetté. Az influenza elleni védőoltás minden évben megismételjük, az évente megújított oltóanyaggal, mert a vírus is évente kicsit változik. Az aktuális oltás után 3 héttel kialakul a védettség.

A hatékony védőoltás eredményeként ha nagy a populáció átoltottsága nem alakulnak ki nagy járványok, így  egészségünket a téli hónapokban is megőrizhetjük. Ha megbetegszünk, az influenza gyorsan terjed, így nagyobb gyermek és felnőtt közösségeket érinthet, gyermekeink az iskolából, felnőttek a munkából maradhatnak ki. Egészségünk védelmében a téli hónapokban a védőoltás mellett immunerősítés, C vitamin segíthet a fertőzések megelőzésében.

Kérje az idei influenza elleni oltást idén is nálunk, a Medicina Egészségközpontban!