A bőrfelület teljes nagysága egy felnőtt embernél közel két négyzetméter, a tömege pedig körülbelül három kilogramm. Ez az emberi szervezet  legnagyobb kiterjedésű, a külvilággal közvetlenül érintkező szerve, ami számos összetett  funkciót lát el. Véd a külső behatások ellen, fontos szerepet játszik a fényvédelemben, a belső hőmérséklet szabályozásában, valamint az immunitásban is. woman-3134390_1920
Bőrünk, mint érzékszerv közvetíti a fájdalom, hő, és tapintás érzeteit. Emellett a szervezet egészével történő harmonikus együtt működésben még számos más fontos feladatot is végez. Mindezek mellett a bőralja védi belső szerveinket, és energiatartalékot biztosít a szervezetünk számára.

Táplálkozzon okosan!

A bőr állapota jelzi  a külvilág felé az ember belső egyensúlyát, táplálkozási szokásait vagy kóros szenvedélyeit, alkalmanként betegségeit. Épségét és szépségét az életmód, a táplálkozás, az anyagcsere folyamatok, a hormonrendszer és a környezeti faktorok –  időjárás, a levegő páratartalma, a légszennyeződés – is befolyásolják. A rendszertelen táplálkozás, a manapság divatos fogyókúrák, vagy ellenkezőleg a túlzott  vitaminfogyasztás, a nem elégséges pihenés, a stressz, a dohányzás, a túlzott  alkoholfogyasztás mind kihatnak a bőrünkre. A táplálkozástudomány fejlődésével – a kutatások eredményeként –  folyamatosan újabb és újabb szempontok  kerülnek a figyelem középpontjába: az 1970-es években a kalória, a 80-as években a lipidek  és az  ásványi anyagok – calcium, magnézium -, 1990-ben a vashiány, később az antioxidánsok, és körülbelül három éve az omega3 is a fókuszba került. Vajon miért?

Az omega 3 és omega 6 az esszenciális zsírsavak csoportjába tartozó, számos biológiai funkciót betöltő, többszörösen telítetlen zsírsavak. Fontos feladatot játszanak a sejtmembrán szerkezetében, ezért az egészséges bőr számára nélkülözhetetlenek. Részt vesznek a gyulladások, a véralvadás és az immunrendszer szabályozásában. Érdekes, hogy ezeket a zsírsavakat az emberi szervezet nem képes előállítani, hanem a táplálkozás során készen kell felvennie. A szervezet linolsav ellátásában keletkező hiány következtében a bőr kiszárad, hámlik, sérülékennyé válik. Ha ezt meg kívánjuk előzni, fogyasszunk sok omega 3-ban gazdag ételt: diót, mogyorót, repcét és tengeri halakat.

A szépségért tenni kell

Az egészséges, ép arcbőr kozmetikai szempontból is alapvető fontosságú, hiszen sokszor szépnek tartunk egy szép bőrű egyént akkor is ha arca szimmetria szempontjából nem egészen kifogástalan. A bőrt három réteg: a hám, a kollagén és elasztikus rostokban gazdag irha és a bőralja alkotja. A legkülső réteg a hámréteg,  mely közvetlenül érintkezik környezetünkkel. Ez a rész nem tartalmaz ereket és idegeket. Sokak számára nyilvánvaló ugyan, de érdemes megjegyezni, hogy a hámréteg folyamatosan cserélődik, ami azt is jelenti, hogy a hámsejtek állandóan megújulnak.

Az utóbbi évtizedekben egyre többet tudunk a táplálkozásról, a tápanyagokról és nyomelemekről illetve azok felszívódásról. A bőr működéséhez is  szükséges tápanyagok hiánya kialakulhat ha a táplálékunk ezeket nem vagy csökkent mennyiségben tartalmazza, de kialakulhat felszívódási zavar kapcsán is. Sokszor a bőrtünetek jelzik számunkra  bizonyos vitamin illetve nyomelem hiányát.

Nézzünk egy példát! Egy átlagos felnőtt ember szervezetében kb. 2.5 g cink van. Speciális diéták – vörös hús, sajt pl. parmezán sajt, tejtermékek kiiktatása az étrendből -,  felszívódási zavarok, májbetegségek vagy krónikus alkoholizmus eredményeként a cink mennyisége a határértékre csökkenhet. Ha a cink veszélyesen lecsökkent a szervezetünkben, cinkhiány lép föl. A bőrünk azonnal jelzi, hogy gond van: hajhullás, elhúzódó sebgyógyulás, pattanás, zsíros seborrhoeás bőr, tenyéri talpi hámlás, vagy – súlyos hiány esetében –  hasmenés is jelzi a hiányzó elemet. A cink egyébként több mint 100 fontos enzim alkotórésze , így elengedhetetlenül szükséges a zsír, fehérje és szénhidrát anyagcserében, valamint a DNS és RNS szintézisben. Részt vesz emellett a szervezet immunvédelmében, de segít a szabadgyökök elleni harcban is.

Megkerülhetetlen tény tehát, hogy bőrünk szempontjából elengedhetetlenül fontos  a helyes táplálkozás, hiszen az étkezésnek létfontosságú szerepe van azoknak a tápanyagoknak a bőrbe való eljuttatásában, amelyeket nem képes maga a bőr előállítani, de amelyekre szüksége van a fejlődéshez, megújuláshoz és az egészséges működéshez.  Ugyanakkor a helyes bőrápolással valamint a megfelelő készítmény kiválasztásával bizonyos tápanyagokat, nyomelemeket a bőrön keresztül is pótolni tudunk.