A derékfájás egy bizonyos kor fölött megszokott jelenség az ember életében. A szervezet fontos része a medence és a hozzá kapcsolódó izom és ízületi rendszer, ráadásul ez a terület a mozgásrendszer szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

A deréktáji, lumbális szakaszon található utolsó két csigolyánál áthaladó súlyvonal különböző okok (sérülés, lúdtalp, túlsúly) miatt áttevődhet más vékonyabb, kevésbé teherviselő csigolyákra, aminek következtében az ember az adott szakaszon fájdalmat észlelhet. Hogy miért? Lássuk csak! A medence, mint egy hajótest próbál alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. A hozzá kapcsolódó gerinc árbócként, a izomrendszer pedig vitorlaként próbálja felvenni a harcot a külső erőkkel szemben. Ha azonban kimozdulnak ebből az állapotból, a testünk izomfeszüléssel, ízületi elmozdulásokkal, és sajnos a legtöbb esetben fájdalommal reagál a testhelyzet változtatásaira.

Öröm az ürömben, hogy lumbális stabilizációs gyakorlatok megtanulásával, stabil izomfűző kialakításával megelőzhető, korrigálható az a kórós állapot, ami hosszútávon a csigolyák, porckorongok, szalagok, ízületek elváltozását eredményezheti.

Mit tegyünk, ha már fáj

Nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy a fájdalomcsillapítás házilag is megoldható. Tehermentesítsük a derekunkat, tegyünk rá meleg pakolást, esetleg mustártapaszt vagy dörzsöljük be a sajgó részt árnikával, de a legfontosabb, hogy pihenjünk sokat! A helyes állás megtanulása, a gerinckímélő életmód (megfelelő terhelés emelésnél, fizikai munkánál) elsajátítása esszenciális.

Alváshoz mindig válasszunk jó matracot, munka közben üljünk ergonómiailag tökéletesen kialakított székben, nagy fizikai terhelés esetén pedig viseljünk derékövet, vagy gerincrögzítőt. A mindennapos pörgésben se feledkezzünk meg a megfelelő folyadék és ásványi anyag beviteléről. Sportoljunk rendszeresen és ha szükséges, tanuljunk meg különböző relaxációs módszereket a napi stressz feloldására.

Ne feledjük: akut, visszatérő állapotnál orvosi vizsgálatot követően mindenképpen szakember segítségére van szükség!

Mi történik egy kezelésen?

Berkiné Fehér Éva fizioterapeuta az anamnézis felvétele után egészséges életmódra ösztönző tanácsokkal látja el a hozzá érkezőket. Gyógytornászunk a fájdalom csillapítását mágnes- és lézerterápiával, kinesiotaping technikával, valamint gyógynövényes pakolásokkal segíti. Gerincstabilizációs (lumbális) gyakorlatokat alkalmazva a testben kialakul egy stabil izomfűző, ami egyenes utat nyit a panaszmentességhez. A panaszok csökkenésével javasoljuk a rendszeres, tökéletes testtartásra összpontosító (heti 2-3 x 60 perc) egyéni vagy csoportos tréninget, melynek köszönhetően a korábban kialakított fizikális, kardinális, hormonális és pulmonális fiziológiás állapot hosszú távon is megtartható lesz.