orchard-1872997_1280Hogyan pótolhatóak ősszel a nyáron könnyedén bevitt vitaminok? Egy kis odafigyeléssel nem lesz nehéz dolgunk. Hagyjuk meg télre a különböző táplálék-kiegészítőket, sétáljunk el inkább a legközelebbi piacra, és nézzük meg,  milyen szezonális zöldségekre, gyümölcsökre számíthatunk ezekben az első látásra vitaminszegényebb hónapokban!Alma

Magyarország éghajlata lehetővé teszi, hogy megfelelő tárolás mellett egész évben ropogtassuk a helyben termő fajtákat. A frissen érett gyümölcsök azonban nyár végén és ősszel a legzamatosabbak. Választhatunk pirosat, zöldet, sárgát, mintásat – amilyet csak szeretnénk! Mindegyikben legalább harmincféle vitamin és nyomelem van, úgyhogy napi egy darabot minimum fogyasszunk el.

Körte

Gondolták volna? A körtét az emberiség már több mint 3000 éve termeszti. Édes íze kiválóan alkalmassá teszi, hogy önmagában fogyasszuk, illetve egészséges desszertek hozzávalója is lehet. Rengeteg C-vitamin és rost van benne. K-vitamin tartalma kulcsszerepet játszik a megfelelő véralvadásban, illetve a szív- és érrendszeri problémákhoz vezető érelmeszesedés megakadályozásában.

Sütőtök

A sütőtökkel mindenképpen érdemes legalább néhány étkezés erejéig barátságot kötni. Tele van A-, B- és C-vitaminnal, valamint kalcium, foszfor és magnézium is található benne. A béta-karotin hozzájárul az éles látáshoz, illetve a makulátlan bőrhöz. Antioxidáns-tartalma pedig bizonyítottan csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.

Paszternák

A sárgarépa fehér rokona a fehérrépa, paszternák vagy olaszrépa néven is ismert. Édes aromája a levesek és a szószok tökéletes kiegészítőjévé teszi. Rendkívül gazdag rostban, amivel sokat tesz az egészséges emésztésért. Az Európában őshonos gyökérzöldség az egyik legjobb természetes folsavforrás, emellett B1- és B2-vitamin is van benne.

Karfiol

Ehhez a fantasztikus zöldséghez az év folyamán többször is szerencsénk lehet. Az őszi hónapokban van az egyik fő szezonja. Már 10 dkg is majdnem teljes egészében biztosítja egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét, de B5-, B6- és folsav is nagy mennyiségben található benne. Vásárlásnál ügyeljünk rá, hogy kizárólag hófehér rózsájú, egyenletes színű darabot vegyünk!

Tök

Az ősszel és télen termő tökfajták héja jelentősen vastagabb, mint a nyáriaké. Több Omega-3 zsírsav rejtőzik bennük, ami elengedhetetlen a szív- és érrendszer egészségéhez. Arról nem is beszélve, hogy milyen olcsó, s milyen finomságok készíthetőek belőle.

Édesburgonya

A batáta sokkal egészségesebb, mint a hagyományos fehér krumpli. Kirobbanó C-vitamin tartalma révén véd a megfázástól, valamint a benne lévő mangán egészséges csontokat és idegi funkciókat eredményez, bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású. Nevét onnan kapta, hogy aromája a sütőtökhöz hasonló, pikánsan édeskés. Süthetjük, tölthetjük, mindenhogy isteni!