Előzze meg a csontritkulást

A csontritkulásnak nevezett állapotban a csontokat alkotó szerves és szervetlen alkotórészek azonos arányban csökkennek, ezzel csökken a csontok ásványi anyag tartalma és rugalmassága is.

Csontritkulás esetén a csontszövet szerkezete kórosan megváltozik, súlyos következményként csonttörések jönnek létre.

Kik vannak veszélyben?

A betegségre hajlamosak lehetnek a sovány testalkatúak, akik kevés tejterméket fogyasztanak, a dohányzók, és bizony azok is fokozottan veszélyeztetettek, akik keveset mozognak.

Mégis, többnyire csak akkor figyelünk fel a már kialakult bajra, amikor komoly, vissza nem fordítható elváltozások, csonttörések is kialakultak. Leggyakrabban a csigolyák magassága csökken, súlyos esetben a csigolyák összeroppanása a testmagasság csökkenéséhez, jellegzetes tartás kialakulásához vezet.

Nemtől függetlenül

A csontritkulás lehet önálló állapot, de kialakulhat más betegség következtében is. Nincs jó hírünk, a csontritkulás egyaránt érinti mindkét nemet, és bármelyik életkorban jelentkezhet. A csontritkulás következtében kialakult csonttörések (csigolyatörés, combnyaktörés stb.), valamint a törések nyomán kialakult egyéb elváltozások súlyos mozgáskorlátozottsághoz vezethetnek.

Fontos a kontroll

A legmodernebb csontsűrűség-mérő készülékek nem csak a csont, hanem a teljes testsűrűséget is mérik. A mért értékek mellett csonttörési valószínűségről is tájékoztatnak.

A gép a szervezetben lévő zsír- és izomszövet arányát százalékban és régiónként is kimutatja, ezért a sportolóknak az izomtömeg, a fogyókúrázóknak a zsírszövetváltozás ellenőrzésére alkalmas.

A nőknél a változó korba jutáskor néhány év alatt létrejöhet a betegség: ez a menstruáció utáni csontritkulás, de az időseknek is érdemes odafigyelni, hiszen az időskori csontritkulás is komoly problémát jelenthet.

Ebben a betegségben is a korai felismerés és a megfelelő kezelés ad lehetőséget a súlyosabb esetek megelőzésére is. Ne habozzon, nézesse meg magát!

Hasznos információk: A csontritkulás-vizsgálat abban az esetben számolható el, ha az adott szolgáltató (magánklinika vagy magánorvosi rendelő) szerződésben áll a Medicina Egészségpénztárral.

Akciók
POSZT-COVID CSOMAG
Új szűrővizsgálatunk segítségével minden fertőzésen átesett páciensünk teljes körűen ellenőrizheti fizikai állapotát. Ha decemberben foglal januári időpontot, 4000 forint kedvezményt adunk!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elsőként értesülhet új szolgáltatásainkról, akcióinkról.