Az idén is Endomárcius!

Az idén is Endomárcius! ÖRDÖG NÓRA lesz a moderátora annak az online konferenciának, amelynek célja ráirányítani a figyelmet az endometriózis betegségre. MÁRCIUS 16-án este 18.00 és 20.00 között kapcsolódjon be otthonából a konferencia követésébe és akár az aktív részvételbe a robertkorhaz.hu/live oldalra kattintva!

Nők milliói szenvednek ettől a betegségtől szerte a világon úgy, hogy sokan még a nevét sem ismerik…

Átlagosan 6-7 év telik el, mire egy beteg a megfelelő orvoshoz jut. Rendszerint akkor, amikor már évekig hiába vár babára, ugyanis a női meddőség oka 30%-ban az endometriózis. Minden tizedik termékeny korú nő érintett a betegségben, ami havonta jelentkező súlyos tünetei miatt befolyással van az életminőségre, a munkaképességre.

ENDOMÁRCIUS. Szerte a világon, így Magyarországon is megrendezik az endometriózis napját, melynek célja, hogy az orvosok és az érintettek minél hamarabb felismerjék az endometriózisra utaló tüneteket, elejét vegyék a szenvedésnek és megelőzzék az endometriózis szövődményét, a meddőséget.

A világméretű kampány legfőbb küldetése a betegedukáció és a betegek támogatása.

Az idén a RÓBERT KÓRHÁZ egy online konferenciával csatlakozik a világméretű rendezvényhez március 16-án. A konferencia célja az, hogy megértesse a nőkkel, hogy a havonta visszatérő súlyos tünetcsoport nem női létük természetes velejárója, hanem orvosi kezelést igénylő rendellenesség. Elérje, hogy minél hamarabb keressenek fel endometriózis centrumokat, és időben történő diagnózis és gyógyítás segítségével megelőzzék a legsúlyosabb szövődmény, a meddőség kialakulását.

A konferencia szakértők és érintettek beszélgetései alapján teszi közzé az endometriózis legkorszerűbb diagnosztikai és kezelési lehetőségeit, beszél annak lelki hatásairól, de legfőképpen lehetőséget teremt szakértőkkel való online konzultációra.

A KONFERENCIA RÉSZTVEVŐI

Dr.Fülöp István endometriózis specialista. Kórháza meddőségi és endometriózis betegségek gyógyítására szakosodott. Egyedülálló módon, lézeres sebészeti eljárást és komplex endoszkópos módszereket alkalmaz az endometriózis műtéti megoldásában.

Árvai Nóra, női betegségek specialistája, pszichológus, szakíró. Évek óta foglalkozik szomatoterápiával. Csoportjai és endogblogja a betegségben szenvedő női közösséget támogatja. Napokban megjelenő legújabb könyve speciális étkezési és életmódbeli tanácsokat tartalmaz.

H. Vera betegségben érintett páciens, valamint az online csatlakozó nézők saját történeteiket és tapasztalataikat osztják meg az érdeklődőkkel abból a célból, hogy példájukkal másokat is rávegyenek arra, hogy megfelelő orvosokhoz forduljanak és megnyugodjanak, nincsenek egyedül.

Ördög Nóra televíziós személyiség a konferencia moderátora. Őt meddőségi kezeléssel kapcsolatos saját tapasztalata arra késztette, hogy kiálljon az endometriózisban, és más női betegségekben szenvedőkért.

Az online konferencia részletei az alábbi linken találhatók: www.robertkorhaz.hu/live. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

ENDOMETRIÓZIS

Besötétített szobákban súlyos görcsöktől szenvedő, irodákban fájdalomtól kóválygó fiatal nők. Életrendjüket a naptárjuk és a szorongás határozza meg. Sportolás, kikapcsolódás, nyaralás és párkeresés közben a felszabadultság helyett folyton ott a félelem, vajon milyen napra esik épp a menzesz? Már középiskolás korukban is rájuk sütötték a bélyeget, hogy hisztiznek, miközben a fájdalomtól összegörnyedve ültek a padban, vagy felmentést kértek testnevelés órán. Értetlen és sajnálkozó tekintetek kísérik őket. Ők pedig hallgatnak. Legfeljebb elmennek az orvoshoz, aki széttárja a kezét és fájdalomcsillapítót ír fel problémájukra. Hosszú évek telnek el, és ha szerencséjük van, akkor specialistához kerülnek, és ha időben történik meg, akkor még babájuk is lehet.

Endometriózis néven ismert az a betegség, amelyről bár évtized óta tudnak az orvosok, a diagnosztikai lehetőségek, az eljárások és a technikai fejlettség nem volt a mai szinthez hasonló fokon, így nehezen ismerték fel és még nehezebben kezelték.

Maguk az érintett nők sem tudták és többnyire ma sem tudják, hogy panaszaik, tüneteik mögött milyen betegség húzódik meg valójában.

Az endometrium a méh belső falát borító szövet, amely a menstruációs ciklus során minden hónapban felépül, majd leválik. Endometriózis esetében a szövet a méhen kívül is elterjednek, főként a hasüregben és a kismedencében. Ezek a méhen kívüli szövetek hormonok hatására épp úgy viselkednek, mint eredetileg. Leválnak a menstruációs ciklus során, gyakran belső hasüregi vérzést, gyulladást, összenövéseket okozva, amely végső soron meddőséghez is vezethet.

SZÖVŐDMÉNYEK

A betegség a szülőképes nők esetében 10-30 százalékban okozhat meddőséget, de az sem mindegy, hogy meddig szenved a páciens a fel nem ismert és kezeletlen kór fájdalmaitól, valamint a bizonytalanságtól. Gyakran 6-7 év is eltelik, mire diagnosztizálják az orvosok, addig a páciens vizsgálatok sorozatán megy keresztül, még az is előfordul, hogy kiveszik az epehólyagját, petefészkét, le kell mondania a gyermekáldásról, holott az endometriózis, ha időben felismerik, gyógyítható.

TÜNETEK

A betegség tünetei meglehetősen jellegzetesek: görcsös menstruáció, haspuffadás, fájdalmas szexuális élet, deréktáji fájdalmak, székrekedés, hasmenés, fáradékonyság. De olyan esetekről is tudnak az orvosok, amikor a páciensnek egyáltalán nincsenek panaszai, semmi rendellenest nem tapasztal, csak éppen nem esik teherbe, és a meddőségi vizsgálat során derül ki, hogy endometriózis áll a meddőség hátterében.

A betegség következtében összenövések keletkezhetnek, amelyek a petevezetéket elzárják. A hasüregben termelődött folyadék gyulladásokat okoz, főként a kismedencében, ez rontja a spermium esélyeit, akadályozza a méh normál működését, az úgynevezett pulzációs mozgást. Mindez elég ok arra, hogy az egyébként szülőképes nő meddővé váljon. Gyógyulás után viszont a nők képesek teherbe esni.

A felismert endometriózis laparoszkópos, valamint lézersebészeti eljárással – nemzetközileg elfogadott protokoll alapján – eredményesen gyógyítható.

A kezelés módja a betegség stádiumától függ, valamint a nő családtervezési szándékától. Arra sajnos nincs garancia, hogy ez a kór nem újul ki, a tünetek visszatérhetnek, bár a modern terápia, a műtét után javasolt kiegészítő eljárások, a speciális diéták, tornák, akupunktúrás és pszichoterápiás eljárások mellett a tünetmentesség, a kedvező állapot fenntartása egyre inkább biztató eredményeket mutat.

Akciók
POSZT-COVID CSOMAG
Új szűrővizsgálatunk segítségével minden fertőzésen átesett páciensünk teljes körűen ellenőrizheti fizikai állapotát. Ha decemberben foglal januári időpontot, 4000 forint kedvezményt adunk!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elsőként értesülhet új szolgáltatásainkról, akcióinkról.