shutterstock_485921578Melyik szülő ne ismerné azokat az álmatlan éjszakákat, amikor a gyerek beteg, és hiába követi az orvos minden utasítását, állapotában semmilyen jelentős változás nem áll be? Sajnos az őszi-téli hónapokban leggyakoribb kruppos rohamok a legtöbbször pont ilyenek.

 

 

Mi az a krupp?

A krupp a légutak fertőző, belégzéskor nehézlégzést okozó vírusos megbetegedése. Az általában éjszaka és váratlanul jelentkező száraz, jellegzetes ugató köhögés tüneteivel kezdődő betegség jellemzően a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti. A tünetek hideg időjárás idején, a meghűléses betegségek szezonjában jelentkeznek leginkább, ezért az őszi esős-nyálkás idő és a téli hidegek kifejezetten veszélyes időszakoknak minősülnek. Fontos tudni, hogy egy-egy vírus többször is megbetegítheti a kicsiket, ezért bizony a rohamok többször is előfordulhatnak.

A roham jellemzően az éjszakai órákban szokott bekövetkezni. A levegőért küzdő gyerek jellegzetes száraz, ugató köhögést hallat, sokszor sír, nyugtalan. Azok az apukák, és anyukák, akik jártak már hasonló cipőben tudják, hogy a rosszullétet sápadtság és szapora pulzus kíséri. A fokozott légzési munkát a bordaközökben és a nyakon látható behúzódás jelzi, az orrszárnyak belégzéskor észlelhető kitágulásával együtt.

Mindig az a kérdés, mennyire súlyos a roham, és hogy mennyire vagyunk rutinosak a kezelésében. Az első ilyen alkalommal a szülők általában a riasztó tünetek megjelenésekor mentőt hívnak, vagy az ügyeletre viszik a gyereket.

Mi történik a kórházban?

A megérkezést követően azonnal elkezdődik a kis beteg gyógyítása: a szakértő személyzet párásított hideg levegőt, szükség szerint oxigént és a nyálkahártya duzzanatot hatékonyan csökkentő porlasztott gyógyszert ad a gyereknek. A vér oxigéntelítettsége és a pulzusszám monitorozása mellett nem ritkán infúziós folyadékpótlásra és vénás gyógyszer beadására is sor kerül. A kisgyermek megnyugtatásában fontos szerepe van az állandó szülői jelenlétnek is. Mindezekkel együtt a tünetek általában hatékonyan csökkenthetők és a betegség néhány nap alatt meggyógyul.

 Ritkán, de szükség lehet a terápiára nem reagáló, gyorsan romló és nagyfokú légúti szűkületet okozó állapot esetén intenzív osztályos elhelyezésre is, de szerencsére a legtöbb gyereknél erre nincs szükség.

Hogyan szüntessük meg a rohamot otthon?

A kórházban tartózkodás során a szülők általában remek tanácsokat kapnak arra vonatkozóan, hogy mit csináljanak, ha a krupp legközelebb jelentkezik. Az első, és legfontosabb, hogy hideg időben a tünetek megjelenésekor nyissuk ki az ablakot, és a jól bebugyolált beteggel álljunk mellé, hogy jó hideg levegőt lélegezhessen be. Ha van udvar, vagy körfolyosó, ahová ki lehet állni, még jobb. A légutakat minél hamarabb le kell hűteni annak érdekében, hogy a roham a lehető legrövidebb ideig tartson. Ha ez megvan, biztosítsuk a gyerek megfelelő mennyiségű folyadékbevitelét, és nyugtassuk meg, mert ha nem tesszük, az erőlködés és a sírás tovább súlyosbítja a rohamot. Ha lázas, adjunk neki lázcsillapítót.

Hároméves kor alatt a gyermeket mindenképpen látnia kell orvosnak.