Karácsonykor hajlamosak vagyunk túlenni magunkat. A rokonok, barátok mindenféle finomságokkal várnak, gyakran még csomagolnak is a maradékokból. Sokan ismerik azt a jelenséget, hogy a karácsonyi zabálások után a legjobb esetben is 2-3 kilogrammal többet mutat a mérleg, és a nemrég vásárolt szilveszteri ruha hirtelen kicsi lett ránk. De idén aggodalomra semmi ok, adunk néhány tanácsot, hogy ez a jelenség elkerülhető legyen.

Kezdjünk el korán enni

A legjobb dolog, amit tehetünk a túlevés ellen, hogy azokat a napokat, amikor ünnepi lakomákra vagyunk hivatalosak, egy kiadós, ámde egészséges reggelivel indítjuk. Így biztosan nem érkezünk kiéhezve az eseményre, és nem eszünk meg mindent, amit elénk raknak. A gyakorlatban például egy gombás, paradicsomos rántotta egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal ilyen reggelinek számít.

Együk azt, amit szeretünk

Vegyünk egy tányért és csak olyan ételeket fogadjunk el, vagy rakjunk rá, amiket szeretünk. És ez az egy tányérnyi étel legyen elég!

A tányérokat számoljuk, ne a kalóriákat

A karácsonyi ebédnél vagy vacsoránál nem csak az étel mennyisége, hanem sokkal inkább energiasűrűsége az, ami számít. Nem az a lényeg, hogy csak sovány, kalóriaszegény ételeket együnk – ami egy magyar karácsonyi menüsornál nem kis kihívás lenne – hanem hogy kis adagot együnk az igazán hizlaló ételekből, és ezt egészítsük ki egészséges, alacsony energiatartalmú ételekkel.

Először töltsük meg tányérunk felét olyan, keményítőt nem tartalmazó zöldségekkel, mint a brokkoli, répa, spárga, saláta, gomba, karfiol és cukkini. Ezek a zöldségek ugyanis alacsony kalóriatartalmúak, viszont gyorsan jóllakunk tőlük. A tányér negyedét jó, ha hal, pulyka, vagy másféle proteinforrás foglalja el. Kíméletesen bánjunk a szószokkal is, elégedjünk meg egy evőkanálnyival, ahelyett hogy eláztatnánk vele az ételt. Persze ehetünk nyugodtan keményítőtartalmú köretet is, mint a krumpli, kukorica, vagy borsó, de ne vigyük túlzásba.

Fagyasszuk le a maradékokat

Igaz, évente csak egyszer van karácsony, de az is gyakran elhúzódik 2-3 napig. Ráadásul ha szabadságon vagyunk az ünnepek között, az is majdnem felér egy karácsonnyal. Így aztán hajlamosak vagyunk a zabálást több napra kihúzni, főleg, hogy nem szeretnénk, ha a finom ételek megromlanának. Remek megoldás, ha a maradékok nagy részét lefagyasztjuk, így kevésbé lesz egyszerű hozzájutnunk a finomságokhoz és nem állunk neki csipegetni két étkezés között sem. Ráadásul a lefagyasztott maradékokból olykor finom friss ételeket készíthetünk: a megmaradt pulykából pástétomot, vagy a sült csirke maradványaiból finom levest.

Étkezzünk változatosan

Ez egy gyakran hangoztatott szlogen, ami karácsony környékén azonban igen hasznos tud lenni. Ugyanis, ha nem ússzuk meg a családi traktát, mert anyu vagy nagyi még megkóstoltatna velünk százféle másik ételt is, akkor válasszunk más összetételű ételt, mint amit előzőleg ettünk. Vagyis este már ne fogyasszunk szénhidrátot, hanem válasszuk csak a keményítőmentes zöldségeket és sovány proteint, mint a sovány csirke, pulyka, vagy felvágott.

Ha nem tudunk ellenállni a sok-sok finomságnak, akkor mindenből csak 2-3 falatot együnk, amivel biztosan megússzuk a túlevést.