Sokan sokféle jógára esküsznek. Rengeteg fajtája létezik, mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Ott van például a gerincjóga, a hatha jóga vagy a himalájai jóga, de még hosszan sorolhatnánk. Mindegyiknek van azonban egy közös tulajdonsága. Segít. Segít a a szervezetünknek ellazulni, jó közérzetet biztosít, garantálja számunkra a szellemi és fizikai élénkséget, emellett feszessé és rugalmassá teszi a testünket.

people-2573198_1280Maga a jóga szó a szankszkrit judzs szóra vezethető vissza, amelynek jelentése: egyesülni, összekapcsolni, igába vonni. Ezeket a jelentéseket a jógahagyományok szerint alapvetően az elmére és a gondolatokra vonatkoztatva használjuk. Az elme, a szellem és a test egységét, harmonikus egyesülését fizikai gyakorlatokkal segíthetjük. Így érvényesül a hatás-ellenhatás törvénye: azok a fizikai gyakorlatok, amelyekkel testünket egyensúlyba hozzuk, elménket is megnyugtatják.

Gerincjóga a Medicina Egészségközpontban

A nálunk is megtalálható gerincjóga a szív, a tüdő és a keringési rendszer erejét és rugalmasságát növeli,segít a hatékonyabb működésben, valamint fokozza a szervezet ellenállóképességét a betegségekkel szemben. A tökéletes testtartás nem csupán a mozgásszervi problémák gyógyításának, de a megfelelő légzés elsajátításának is alapfeltétele. Közismert, hogy ebben a mozgásformában a légzésnek mennyire fontos szerepe van. Hogy miért? A válasz egyszerű: a légzés egyidejüleg hat közvetlenül a keringésre, a hormonrendszerre, emésztésre és az energiatestre.

A gerinctorna-gerincjóga harmónikusan erősíti és nyújtja az izomzatot.

Hogyan csináljuk?

Mivel a gerinctorna-gerincjóga harmónikusan erősíti és nyújtja az izomzatot, fokozatos erősítésekkel, anatómiai szempontbol felépített speciális gyakorlatok kivitelezésével erősítjük a fizikai testet. Szükség esetén – orvosi kontroll mellett – célirányos gyógyító eljárásokkal kiegészített terápia részeként alkalmazva támogatjuk, erősítjük, kiegészitjük a kezelést. Elsődleges célunk az egészség elérése, fenntartása.

Milyen élettani hatásai vannak?

A gerincjóga amellett, hogy vitalizál, javítja az általános közérzetet, növeli a teherbírást fizikai és lelki szinten egyaránt. Oldja a stresszt, fejleszti a koordinációt, koncentrációt, testtudatot. Ami még nagyon fontos, hogy minden életkorban javítja a testtartást, a keringést, erősíti, nyújtja az izomzatot és optimalizálja a légzést. Tehát ha eddig még nem volt benne biztos, milyen mozgásformára is van szüksége az új évben, szerintünk ez a legjobb, mi ezt ajánljuk!