2016. májusi hírlevél

Tisztelt Páciensünk!

A FOGORVOS Önnek dolgozik, RENDELŐNKBEN egy egérrel is sétálgathat, a MENEDZSERSZŰRÉS pedig nem úri huncutság! Májusi hírek a Róbert Rendelőből!


Váltás a fogorvosi hozzáállásban

A fogorvos Önnek dolgozik! Akár úgy is, hogy Ön mellé áll, és segít a döntésben vagy a választásban.

Egy panorámaröntgen áráért most egy komplett fogorvosi vizsgálatot és részletes szakértői tervet kap. Mindezt annak nyomása és kényszere nélkül, hogy a kezelést is nálunk végeztesse el!

Fogorvos…mert ez a szó legtöbbünkben kényelmetlen kezeléseket és nagyra nyitott pénztárcát idéz. Rendelőnk fogorvosa szakít ezzel az asszociációval!

A Róbert Rendelőintézet fiatal fogorvosa rendkívüli szakmai műhelyekben szerezte tudását. Különleges megoldások százait végezte. Tudása korszerű és magabiztos, profizmusa imponáló. Biztos kezű, fiatal, a szakmája iránt különösen elkötelezett orvos, csipetnyi friss humorral.

Célja, hogy a páciens bizalma valós tudáson, élő tapasztalaton alapuljon.

Vizsgálat és kezelési terv

Egy fogorvosi tanácsadás nálunk élményszámba megy és értékes eredménnyel zárul.

Ha bejelentkezik a 06 40 372 300-os telefonszámon, akkor kolléganőnk először is előjegyzi Önt egy fogászati vizsgálatra. Megismerkedik Dr.Majoros Ádámmal, aki a Róbert Rendelő fogorvosa. Ő felveszi az Ön státuszát, és ha indokolt, akkor ott, helyben egy panorámaröntgen vizsgálatot végeztet. Ezt követően konzultál Önnel, részletesen egyezteti a szükséges beavatkozások sorrendjét, az eljárások lényegét. A kezelési terv mellé egy árajánlat is születik, amelynek fizetési ütemezése az Ön igényeit követi.

A státuszvizsgálat, a fogröntgen és a kezelési terv ára 2500 Ft

Ezzel Ön minden olyan információ birtokába jut, aminek alapján alaposan mérlegelhet és magabiztosan dönthet. Amennyiben a terv alapján igényt tart a kezelésekre is, úgy az árajánlatból 10% kedvezményt kap és már neki is vághat, hogy fogai egészségét visszaállítsa.

Családi fogászat

Dr.Szendrő Zsófia, Rendelőintézetünk gyermek fogásza. Ha szeretné, hogy gyermeke félelem nélkül nézzen a jövőben a fogorvosi vizsgálatok elé, akkor bízza őt a doktornőre. Ha elolvassa a vele készített interjút, meggyőződhet arról, hogy az ő hozzáértése és orvosi hozzáállása biztosíték arra, hogy gyermekei fogai egészségesek maradjanak.


3D tour

Nálunk már egy egérrel is sétálgathat! Elkészült Rendelőintézetünk virtuális sétája. Kukkantson be a rendelőkbe, nézzen körül tereinkben!

Reméljük, hogy a virtuális látogatás meggyőzi Önt arról, hogy az igényesség, a felszereltség és a teljes körű szolgáltatási kör biztosíték arra, hogy Ön és Családja orvosai mi legyünk. Szeretettel várjuk minden nap 8 és 18 óra között!


Menedzserszűrés

Ajánljuk figyelmébe „menedzserbetegség” témában megjelent cikkünket. Segítségével szeretnénk tisztázni, hogy a gyakran ködösen „pszichoszomatikusnak” nevezett betegségek valódi háttere valójában a stressz. Mi a stressz hatásmechanizmusa és hogyan javasoljuk megelőzni annak következményeit? Hosszú évek óta végzett menedzserszűréseink tapasztalatait is megfogalmaztuk benne.

Hiszen bejön ide a Rendelőnkbe jónéhány fiatal menedzser, akinek a cége kifizette a nagy értékű szűrőcsomagot. Arcán a „nekem semmi bajom nem lehet” könnyed magabiztossága. Hiszen nincs túlsúlya. Egészségesen táplálkozik, sőt hetente egyszer teniszezik. Elkezdődik a szűrővizsgálat. Először vért vesznek. Aztán jön a kardiológia, vérnyomásmérés, terheléses EKG, majd a gasztroenterológiai vizsgálat. Majd az asszisztens a szemészetre kíséri, de nem marad ki a bőrgyógyászat, a fül-orr-gége, az ultrahang, a röntgen, a sebészet és a fogászat sem…

A vizsgálatok végén egy belgyógyász összegzi az eredményeket. Ami a legritkább esetben teljesen negatív. Ez minden menedzsert váratlanul ér.

Egy harmincas éveinek derekán járó sikeres ember nálunk szembesül először azzal, hogy a szorgalmas tanulás, a jó cv, a gondosan megválasztott munkatapasztalat után meglódult karrier ellenére ő is halandó ember. Mintha a tény, hogy nem dohányzik, gyerekkora óta sportol és tudatosan táplálkozik, mit sem számítana. Mert a hosszú évek óta tartó végeérhetetlen feladatlista, a határidők, elvárások, elviselhetetlen főnök, nyomás, feszültség és stressz kioltja ezek egészségmegtartó erejét. De éppen jókor érkezik a diagnózis, még van alkalma fordítani a folyamaton.

Persze a lelke mélyén mindenki érzi, hogy nincs minden rendben…

A belgyógyász egyszerű nyitókérdésére, hogy „hogy van?” ilyen válaszok hangzanak el:

Kicsit szédülök, mert mostanában nagy a nyomás a munkahelyemen.

Gyengének érzem magam, mert nagyon le vagyok terhelve

Nem biztos, hogy fogom bírni a terheléses EKG-t, mert alig aludtam az éjjel…

Menedzserbetegség – fordítja le magának a kardiológus.

Menedzserbetegség az összefoglaló neve annak a tünetcsoportnak, amely legfőbb forrása a „stressz”. Jellemzően felső- és középvezetők, magánvállalkozások tulajdonosai szenvednek tőle, akik egyéni felelőssége a vállalat sikeressége, a számos munkavállalót érintő döntések, a határidők betartása szempontjából rendkívül jelentős. Életük elválaszthatatlan része az állandó készenléti állapot és feszültség.

A testünk az ősi módon reagál

Hogy megértsük a stressz lényegét, menjünk vissza az időben párszázezer évet. Ősünk a túlélésért való küzdelemben rendre szembesült az „üss vagy fuss” dilemmával. Élete védelmében menekülni vagy harcolni kényszerült, szimpatikus idegrendszere[1] pedig hozzáférhetővé tette számára a lehető legtöbb erőforrást. Szervezete fokozott energiatermelésre kapcsolt. Olyan hormonok szabadultak fel, amelyek a zsírt és fehérjéket cukorrá alakítják. Szaporább lett a szívverés és a légzés, felgyorsult az anyagcsere. Leállt a „felesleges” tevékenység, például az emésztés. Endorfin szabadult fel, ami a szervezet természetes fájdalomcsillapítója. A felszíni érhálózat összehúzódott, hogy esetleges sérülés során csökkentse a vérzést. Ősünk szervezete tehát gondoskodott arról, hogy sikeresen elmeneküljön vagy legyőzze az ellenfelet.

Ezt követően azonban nyugalmi állapot következett. A vegetatív idegrendszer[2] paraszimpatikus[3] rendszere megkezdte a szervezet regenerációját. Visszaállt a normális pulzus, az izmok vérkeringése csökkent, dolgozni kezdett az emésztés és a felszívódott tápanyagok raktározása.

A mai menedzser életében mikor következik el a nyugalmi állapot?

Ha szerencsés, akkor úgynevezett „B” típusú személyiség. Ez azt jelenti, hogy humorérzéke fejlett, képes derűsen és bosszankodás nélkül viszonyulni élethelyzetekhez. Nyugodt és laza.

Szemben az „A” típusú személyiséggel, aki versengő, teljesítményközpontú és türelmetlen alaptermészetű. Nyugtalan, kétségek gyötrik és nehezen kapcsolódik ki.

Ha tehát valaki felelős pozícióban ül, „A” típusú személyiség ráadásul beosztása kihívásokkal teli, az olyan, mintha szünet nélkül „ütne vagy futna”, vagyis szimpatikus idegrendszere állandóan aktivált. Izomzata folyamatos feszültségben, keringése fokozott, pulzusa magas, emésztése eltér a normálistól.

És ha még ehhez hozzátesszük, hogy manapság elképzelhetetlen a munkakörnyezet számítógép nélkül, irodában, napi 8-10 órát üléssel töltve, időnként frusztrált vagy agresszív emberekkel körülvéve, hát akkor be kell látnunk, nem csoda, hogy itt, a Rendelőben, azon a bizonyos szűrővizsgálat utáni záróbeszélgetésen, a leletek összeolvasása még a legfiatalabb vagy legösszeszedettebb menedzser esetében is felszínre hoz valamilyen eltérést.

Melyek a legjellemzőbb tünetek?

A folyamatos stressz és a számítógép előtt végzett ülőmunka a keringést, az anyagcserét és a mozgásszerveket viseli meg leginkább.

Az esetek 10-15 százalékában már a harmincas éveik derekán járó menedzsereknél is detektálunk magas vérnyomást, emelkedett vércukor szintet vagy kezelést még nem igénylő szívritmus zavart.

Rendszeresen panaszkodnak gyomorbántalmakra, emésztési zavarokra. Gyakori a hasmenés vagy székrekedés. Az aranyeres problémák is korán megjelennek.

Gerincsebészünk rendre kiszűr olyan állapotokat, amely az izmok állandó feszülése és a helytelen tartás és ülés következményei. Ezek hosszú távon gerincsérvhez, súlyos ízületi betegségekhez vezetnek.

A laborvizsgálatok során meglepően sok az alacsony kalciumszinttel rendelkezők száma. Ezt a D-vitamin hiány okozza. A melanóma elleni védekezés ráadásul arra készteti az embereket, hogy amikor napra mennek, akkor is kenjék be magukat. Jó lenne ebben is egy egészséges egyensúly.

Nem hallgatható el a pszichés tünetek jelentősége. A folyamatos feszültség egy negatív spirált indíthat el. Alvási problémák, állandó fáradtság érzet, koncentrációs nehézségek, emiatt csökkenő teljesítmény, fokozódó feszültség…

Még az egészségtudatos rétegnél is tapasztaljuk néha, hogy elkerülik az alapvető fontosságú szűrővizsgálatokat

Azt gondolnánk, hogy ez a réteg a prevencióra odafigyel és rendszeresen jár orvoshoz megelőzés céllal. De nem mindenki! Amikor megkérdezzük, hogy miért, a válasz borítékolható – Nincs idő!

Előfordult, hogy valaki panaszkodott a kontaktlencséjére a szemészeti szűrésen. Kiderült, hogy interneten rendelte, azt gondolta, hogy a szemüvegével megegyező dioptriájút kell választania, és hogy nem számít a lencse mérete. Ráadásul rendszeresen azzal aludt. Sajnos egy kisebb fokú károsodást kellett diagnosztizálnunk emiatt nála.

A szemfenék vizsgálat rámutat időnként arra is, hogy nem megfelelő fogamzásgátlót használ az illető, mert rutinból, laborvizsgálat nélkül íratja fel magának.

Volt olyan fiatal hölgy páciensünk, aki nem értette, hogy miért kell levetkőznie a nőgyógyászati ultrahangos vizsgálathoz, mert még sosem vett részt hüvelyi ultrahangon.

Alig van olyan páciensünk, aki ne panaszkodna valamilyen allergiára. A mostani harmincas, negyvenes korosztály gyermekkorában sok antibiotikumot kapott. Az antibiotikum megváltoztatja az immunrendszert, és fokozódik az allergiás hajlam. Érdekesség, hogy a fejletlen országokban, ahol nincs antibiotikum, gyakorlatilag allergia sincs.

Mit tanácsol az orvos a menedzserbetegség megelőzésére, kezelésére?

Érdemes tudni, hogy a szimpatikus idegrendszer adreanalin és noradrenalin hormonok útján kommunikál a szervekkel. A tartós stressz tehát azzal jár, hogy a szerveink folyamatosan ezekben a hormonokban „fürdenek”. A kiváltott reakciók tartóssága betegíti meg a szervezetet (feszült izmok, összehúzódott erek, fokozott szívműködés, verejtékezés, szájszárazság, idegrendszer készültsége).

Ha viszont például az adrenalin mellé egy kis endorfint, boldogsághormont is termelünk testünk vegykonyhájában, már csökkentettük is a kockázatot. Ezt mozgással tehetjük a legkönnyebben.

A megváltozott környezet, például utazás, hétvégi kikapcsolódás a figyelem irányát változtatja meg. Miközben megpróbálunk tájékozódni a hegymászás közben, vagy leköt minket egy új város, a vegetatív idegrendszerünk paraszimpatikus működésbe kapcsol, ellazít. Ugyanígy hat kedvenc elfoglaltságunk, hobbink művelése. Főzőcskézés, fotózás vagy barkácsolás közben nehéz a vállalati problémákon rágódni.

Társas kapcsolataink ápolása szintén enyhíti a stressz okozta következményeket. A törődés, a „szeretettség” érzése megnyugtat, felold. A jóbarátunk, családunk tagjai, egy egészséges párkapcsolat segít megtartani a kényes egyensúlyt.

Kognitív megküzdési mechanizmusként tudatos problémamegoldó és konfliktuskezelő módszerek gyakorlása, vagy relaxációs technikák alkalmazása szintén megoldást jelent ezen a téren.

A gyakran stresszoldónak használt megoldások, a dohányzás, ital, féktelen bulizás felületi kezelések. Nem oldják fel a stresszt, hanem elnyomják, elfedik, viszont károsító hatásuk miatt tovább gyengítik a személyiség megküzdési energiáját és mélyítik a negatív spirált.

A spirál trendje azonban megfordítható, felületes kapcsolatok helyett őszinte barátok, buli helyett kreatív elfoglaltság, szerek kiváltására pedig sport és egy gourmet vacsora…

[1] a szervezetet felkészíti a stresszhelyzetekre, adrenalint és noradrenalint juttat a  célszervekbe

[2] létfenntartáshoz szükséges, akaratunktól független folyamatokat irányítja

[3] feladata a szervezet nyugalmi helyzetének visszaállítása, a regenerálás, és a raktárak feltöltése

Akciók
POSZT-COVID CSOMAG
Új szűrővizsgálatunk segítségével minden fertőzésen átesett páciensünk teljes körűen ellenőrizheti fizikai állapotát. Ha decemberben foglal januári időpontot, 4000 forint kedvezményt adunk!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elsőként értesülhet új szolgáltatásainkról, akcióinkról.