Vissza

Gyermekszűrések

Gyermekgyógyászati szűrések a budapesti szakrendelőben

Az alapos gyógyászati szűrés a betegség tüneteinek megjelenése előtt képes felderíteni a problémát, így maximálisan szolgálja az egészségmegőrzést. Az időben kezdett kezeléssel gyorsabb a gyógyulás, hatékonyabb a terápia, márpedig ki ne vágyna arra, hogy gyermeke a lehető legkevesebbet legyen beteg, és gyorsan meggyógyuljon. 

Tovább

A gyermekgyógyászati szűrés nem terhelheti meg a gyerek szervezetét, fájdalmas, sugárterheléssel járó vizsgálatot nem végeznek. Általában ügyelnek rá, hogy kisgyermekeknél ne egy napon legyen az összes vizsgálat, így még kevésbé érhetik kellemetlen élmények.

A körültekintő átvizsgálásnak köszönhetően a gyermek keveset betegeskedik, hiszen a problémák kezelését az orvos időben megkezdheti.

Miből áll a gyerekek szűrővizsgálata?

A különböző életkorokban a program elemei azonosak, később bővülnek. A betegség felderítése, a rendellenesség kizárása már nagyon korán lehetséges. A szülők nagy része tudja, hogy az újszülöttnél fontos vizsgálatokat javasolnak, s végeznek el.

6 hetes korban történik koponya, hasi ultrahang (UH), csípőszűrés, vizsgálják a légzést, keringést, az idegrendszert, a testméretet (testtömeg-index, BMI). 6-8 hetes korban optimális a (komplex) szűrés, mert ekkor már felismerhetők a veleszületett rendellenességek. Csecsemőkori fejlődési-, mozgászavaroknál fontos az agy ultrahangos ellenőrzése, a még nyitott nagykutacson át vizsgálható az agyállomány szerkezete, a kamrák tágassága, elhelyezkedése, látszik az esetleges sérülés, vérzés, az oxigénhiány következményei. Fény derülhet tünetet nem okozó agyvérzésre, érfejlődési rendellenességre.

A hasi vizsgálat feltárja a máj, lép, vesék tünetet nem adó eltéréseit (ciszta, tágulat). (Mivel az anyaméhben a fejlődés során a vese teszi meg a leghosszabb vándorutat, rajta fordulhat elő a legtöbb elváltozás.) Mód nyílik a csecsemőkori reflux, a gyomorzár szűkület, egyes bélbetegségek (csecsemőkori bélbetüremkedés), hasi nyirokcsomók diagnosztizálására. Az UH vizsgálat a csípőficam-szűrés legbiztosabb módja. A babák egy része, az utolsó időszakban nehezen fér el a méhben, kevesebbet tud mozogni, így csípője nem kellően fejlődik. Csípőficamra utaló jel, ha a baba combjain a redők száma eltérő, illetve ha a csípők egyik vagy mindkét oldalon nehezebben mozgathatók (kötöttek). „Néma” esetben a csípő fejletlensége, ficama szabad szemmel nem látható, ezért célszerű a 6 hetes babát UH szűrővizsgálatra is elvinni. A szabályos állás, járás feltétele az egészséges csípőízület, ami a gerinc későbbi fejlődésére is kihat. Egyes babák lábfeje be- vagy kifelé fordul, hogy ez kóros-e, szakorvos tudja eldönteni.

Célszerű még a lágyrész eltérések (duzzanat, nyirokcsomó megnagyobbodás), pajzsmirigy, ízületek (kiemelten a térdízület) vizsgálatát is elvégezni. A hormont termelő pajzsmirigy nagysága, szerkezete felvilágosítást ad az esetleges betegségről, ami egyes családokban a vidék jódhiánya miatt, halmozottan fordulhat elő.

0-6 hónapos babáknál sor kerülhet még szív UH vizsgálatra.

3, 6 és 12 hónapos korban végezhető az említett légzés, keringés, vérnyomás, idegrendszer (neurológiai), a hasi szervek, a mozgás, testméret vizsgálata.

1 éves korban vérnyomás (4 végtagon), légzés, keringés, neurológiai, BMI ellenőrzés, a koponya, hasi szervek, a csípő radiológiai vizsgálata, szemészeti, ortopédiai szakorvosi szűrés történhet.

3 éves korban az említett alapvizsgálatok (légzés, keringés, vérnyomás, idegrendszer, hasi szervek, BMI) mellett újdonságként jelenik meg a kommunikáció, a pszichés fejlődés tesztelése, a lúdtalpvizsgálat. A szakorvos megtekinti a gonádokat, ekkor derülhet ki a rejtett heréjűség, megvizsgálja az ízületek, a kéztőcsont állapotát (a csuklón az UH megállapítja a csontkort, a csontérés zavartalanságát). A szemészeti, ortopédiai mellett megjelenik a fogászati szűrés. A csecsemő- és óvodáskorban kiemelten fontos lehet a neurológiai, szemészeti, audiológiai, mozgásszervi szűrés.

6 éves korban újdonság a vércukorszint mérése (kapilláris vérből), kiemelt a has, a pajzsmirigy, a gonádok mellett legalább egy nagyízület UH ellenőrzése. Fontos a hallás- (audiometria), a látás-, gerinc-, a lúdtalp-, a fogászati vizsgálat.

10 éves korban nem elhanyagolható az idegrendszeri és a gerincferdülés szűrésére szolgáló vizsgálat.

14 éves korban: a neurológiai teszt mellett kiemelt a vércukor-, sőt az újdonságot jelentő koleszterinszint mérés. A has (áttekintő hasi, kismedencei UH), a nyirokcsomók, a pajzsmirigy mellett vizsgálandó az emlő, a here. Szív UH és mellkas röntgen készülhet, de nem hanyagolható el a nőgyógyászati, urológia, a látás-, a gerinc-, a fogászati szűrés.

14-18 év között (ifjúsági korban) – minden korábbi szűrés indokolt, kiemelt a mellkasi, a hasi, az ivarszervek vizsgálata.

Tudjuk: a legjobb orvosokra van szükség a gyermekkori szűrővizsgálatoknál is

Az egészség megóvásában a legfontosabb lépés a megelőzés. Különösen felelősségteljes feladat hárul tehát azon orvosokra, akik az egészen kis korban szűrhető betegségek diagnosztizálását végzik.

Ilyen szakemberek dolgoznak a Medicina Egészségközpontban, akik a szülőket megnyugtató módon, teljes átérzéssel, nagy szakmai tudás, tapasztalat birtokában végzik munkájukat, hogy időben kiszűrjék mindazon problémákat, amelyek a korai kezelés segítségével hatékonyan gyógyíthatók.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C