Vissza

Vérnyomásmonitorozás

Hazánkban egymillió ember szenved a magas vérnyomástól. Akár Ön is lehet érintett, hiszen eleinte nincs tünete a szív és érrendszeri betegségeknek. Mire a legtöbb beteg orvoshoz fordul, többnyire visszafordíthatatlan agy-, szív-, vagy vesekárosodás is kimutatható a szervezetében.

Tovább

A rendelőkben végzett vérnyomásmérések nem adnak megbízható eredményeket, ezzel a módszerrel csak a súlyosan magas vérnyomású betegeket lehet kiszűrni. Az enyhe és középsúlyos eseteket akár már gyermekkorban megbízhatóan diagnosztizálhatja az ABPM-monitorozás, vagyis járóbetegként végzett vérnyomás monitorozás.

A vérnyomás-monitorozás belgyógyászati alapvizsgálatnak számít. Rendkívül fontos, mert normál életvitel közben méri az értékeket, így nincs szükség kórházi bentfekvésre. A készülék azonos időközönként rögzíti az adatokat a vérnyomásról és a pulzusról. Az eljárás lényege, hogy a beteg 24 órán keresztül egy derékra szíjazható, övtáska nagyságú készüléket visel, ami 30-60 percenként, éjjel-nappal automatikusan méri a vérnyomást, memóriájában rögzíti az értékeket. Az eredményekből fontos következtetéseket vonhat le a kardiológus a hipertónia jellegéről, és az alkalmazott vérnyomáscsökkentő kezelés megfelelő vagy hiányos voltáról.

A Medicina Egészségközpontban a vérnyomás-monitorozást a gyermekkardiológia keretein belül is alkalmazzuk a hipertónia diagnosztizálására és kezelésére. A vizsgálat segítségével lehetőség van az alkalmazott magasvérnyomás elleni gyógyszer hatásának folyamatos mérésére, a gyógyszeres kezelés pontosabb beállítására. A legjobb eredményt orvos és beteg együttműködése esetén kaphatjuk: ha a páciens naplót vezet közérzetéről, tapasztalatairól, és a monitor által mért adatokat kapcsolni lehet ezekhez, a rögzített fizikai vagy pszichés megterhelésekhez.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Hétfő
8.00-tól 16.00-ig
Kedd
8.00-tól 13.00-ig
Szerda
8.00-tól 16.00-ig
Péntek
8.00-tól 14.00-ig
Kedd
14.00-tól 19.30-ig