Vissza

Torokfájás / torokgyulladás

A torokfájás, torokgyulladás kellemetlen, de banális betegségnek tűnik. Többnyire az is, de ha nem múlik, vagy rendszeresen visszatér, érdemes fül-orr-gégész segítségét kérni! Tovább

Torokgyulladás

Valójában a garat nyálkahártyája kerül gyulladt állapotba. Általában cseppfertőzéssel szerezzük be a kórokozókat. Túlnyomórészt vírusos fertőzésről van szó, de előfordul bakteriális eredetű, vagy gombás torokgyulladás is. A torok és ritkán az orrgarat fájdalmával jár, krákogás, köhögési inger, nyelési fájdalom is jelen lehet. A nyak környéki nyirokcsomók duzzadtak, fájdalmasak. Az orvos fizikai vizsgálatot végez, majd megtekinti a garatot. Ha szükségesnek látja, torokváladékot vesz le, melyet laboratóriumba küld. Vírusos fertőzés esetén ágynyugalom, sok folyadék fogyasztása és toroköblögetés javasolt, bakteriális fertőzésnél antibiotikum.

Garatmandula-gyulladás

A garatmandula gyulladásának tünetei nagyon hasonlítanak a torokgyulladás tüneteire. Vizsgálatnál az orvos duzzadt, vörös mandulát lát, melynek felszínén fehéres, sárgás pontok, majd összefüggő lepedékréteg jelenik meg. A megfázásokból, baktériumos fertőzésekből adódó, visszatérő garatmandula-gyulladások, amelyek már a hideg sörtől vagy fagyitól kellemetlen, fájdalmas tüneteket okozhatnak, előbb-utóbb felvetik a garatmandula eltávolításának szükségességét. Ezt a fül-orr-gégész szakorvos abban az esetben javasolja, ha az idült mandulagyulladások szaporodnak.

Tályog

A garatmandula-gyulladásánál is kellemetlenebb, fájdalmasabb azonban, amikor a mandula és a garat közötti területen úgynevezett tályog alakul ki. A tályog minden esetben kórházi kezelést igényel, mert a szervezet igen rossz állapotba kerülhet, a láz és a betegséggel járó gyulladás, az esetleges szövődmények feltétlen orvosi felügyeletet igényelnek. Ez a betegség jellemzően 10 éves kor felett, illetve felnőttkorban alakulhat ki, amikor a kórokozó baktérium olyan súlyos fertőzést indít el, amely nemcsak a mandula, hanem a garat falának megbetegítésével, a tályog kialakulásához vezet.