Vissza

Biológiai kockázatok elemzése

Vannak  munkahelyek, illetve beosztások, ahol fokozottabban oda kell figyelni a fertőzés- és a járványveszélyre.

A munkáltató felelőssége, hogy minősítse a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető biológiai kockázatokat és a munkahelyi veszélyeztetettségeket.

Allergiát, fertőzést vagy mérgezést okozhatnak a különböző mikroorganizmusok, a sejttenyészetek, illetve az emberi szervezetben jelenlévő élősködők. Egészségügyi és szociális területen, a mezőgazdaságban, valamint az élelmiszer-előállító üzemekben komolyabban ügyelni kell a biológiai kockázatokra.

Bizonyos munkakörökben meghatározott védőoltásokat kell kapnia a munkavállalóknak, amelyeket a munkáltatónak kell biztosítania. Az egyéni védőeszközök használatára, a veszélyes anyagok és hulladékok gyűjtési és tárolási módjára, a higiéniai és biztonsági felszereltségre jogszabályok hívják fel a figyelmet.

Kockázatelemzés elkészítése

A munkavállalók egészségi állapotát befolyásoló kockázati tényezők felmérése a munkavédelem alapja.

A munkáltató kötelessége a megfelelő kockázatelemzés elkészítése, amely magába foglalja a munkabiztonsági és egészségvédelmi feltételeket, illetve a munkakörök és a hozzájuk kapcsolódó munkafolyamatok vizsgálatát. A kockázati tényezők megállapításán túl meg kell nevezni a munkavállalók közül azokat, akik veszélynek lehetnek kitéve. Nem elég a kockázati tényezők felmérése, az elemzésnek tartalmaznia kell az azok kezelésére vonatkozó intézkedéseket.

Mivel a teljes felelősséget a munkáltatónak kell vállalnia, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen intézményre bízza a kockázatelemzés elkészítésének feladatát. A Medicina Egészségközpont kellő szakmai tapasztalattal rendelkezik. Alapos és minden szempontból megfelelő kockázatelemzést készítünk önnek, amennyiben minket tisztel meg a bizalmával.

Kockázatelemzés véleményezése

A munkáltatónak biztosítania kell a munkavállaló részére, hogy megfelelő közegben végezhesse a feladatát, amely nem ártalmas az egészségére és a biztonságára.

A kockázatelemzés elkészítése során megállapítják a kockázati tényezőket, azok mértékét és az általuk előidézhető események valószínűségét. Az elemzés célja, hogy felhívja a figyelmet a kockázatra, és a szükséges megelőző intézkedések előírásával megakadályozza azt.

Az a tapasztalat, hogy azoknál a mikrovállalkozásoknál fordul elő a legtöbb munkahelyi baleset, ahol nem rendelkeznek megfelelő kockázatelemzéssel. A Medicina Egészségközpont gazdag szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársai nemcsak a kockázatelemzés elkészítését vállalják, hanem annak kötelező éves felülvizsgálatát is.

Pszichoszociális kockázatok értékelése a Medicina Egészségközpontban

Az elvégzett munka minőségét, a munkahelyen uralkodó hangulatot, de a biztonságot is károsan befolyásolhatják bizonyos pszichoszociális kockázati tényezők.

Ha bizonytalan a foglalkoztatási jogviszony, ha nem megfelelő a feladatszervezés és a munkarend, ha rendszeresek a munkahelyi konfliktusok, illetve elégtelen a komfortérzet és nincs lehetőség az egészséges táplálkozásra, akkor a munkavállaló nem tud hosszú távon minőségi munkát végezni. A pszichoszociális kockázati tényezők elhanyagolása állandó stresszhelyzetet, különböző pszichoszomatikus betegségeket vagy baleseteket is okozhatnak.

A pszichoszociális kockázatok felmérése során megállapítják a lehetséges veszélyeket és ártalmakat, azok súlyosságát, illetve készíteniük kell egy olyan tervezetet, amely a kockázatok csökkentését célozza.