Vissza

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés kellemetlen tünetekkel jár. Ha sokáig nem kerül sor a diagnózisra, súlyos, maradandó károsodás következhet be. A szakszerű kezelés hamar segít megszüntetni a tüneteket. 

Tovább

A pajzsmirigy alulműködését sokféle tünet jelzi, amelyek nyilvánvalóak, de mégsem következtetünk belőlük betegségre. A feledékenység, fáradékonyság, aluszékonyság, alacsony pulzusszám, hízékonyág,  hidegintolerancia, székrekedés, mélyülő hang,  ritkuló haj,  száraz bőr és töredezett köröm mind intő jel lehet. Gyermekek esetében a pajzsmirigy működési zavara miatt megtorpanhat a testi fejlődés. A nők szabálytalan menstruációs ciklust tapasztalhatnak, illetve a probléma megakadályozhatja a teherbeesést.

A hormonok szerepe és ellenőrzése

A betegség megállapításához hormonvizsgálat szükséges, ekkor a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy hormontermelését vizsgálják. A pajzsmirigy működését  az agyalapi mirigy által termelt TSH nevű hormon szabályozza. Ha a pajzsmirigyhormonok (tiroxin, trijód-tironin) szintje normális, de a TSH mértéke magasabb, akkor kezdődő alulműködésről beszélünk. Amennyiben a pajzsmirigy hormonok szintje az egészségestől kisebb, a TSH szintje pedig tovább nő, az már a klinikai alulműködés kategóriája.

Korai felismerés + megfelelő kezelés = gyógyult páciens

Alulműködéshez vezethet a jódhiány, valamilyen gyulladás, illetve izotópos kezelés is. Akinek már előfordult a családjában, annak fokozottabban figyelnie kell rá. A pajzsmirigy-alulműködés a megfelelő kezeléssel eredményesen gyógyítható. Az esélyeket lényegesen javítja, ha korán felismerik a problémát. A pajzsmirigyhormonokat pótolni kell, de a kezelés akár hosszabb időintervallumot is felölelhet.

A Medicina Egészségközpont elhivatott munkatársai pontos diagnózist végeznek, így beállítják az ön esetében leghatékonyabb gyógyszeres kezelést, valamint együttműködnek terápiát követő rendszeres orvosi ellenőrzés során is.