Vissza

Az orr endoszkópos vizsgálata

Az új technika lehetővé teszi, hogy gyorsan pontos képet kapjon az orvos a test belső területeiről. Az orr endoszkópos vizsgálata tökéletes lehetőség az orr és  a melléküregek betegségeinek diagnózisához. 

Tovább

Mikor használják az endoszkópot?

Sokan idegenkednek az endoszkópos vizsgálatoktól nehezen viselik a műszer bevezetését. Jó hír, hogy az ilyen vizsgálatok esetében lehetőség van fájdalomcsillapításra, zsibbasztásra. Megéri elviselni a kényelmetlenséget: az orr endoszkópos vizsgálata azonnal részletes tájékoztatást ad az orr és a melléküregeinek állapotáról, mind az orvosnak, mind pedig a páciensnek, más esetben napokat, heteket kell várni az eredményre.

A páros melléküregek a középső orrjáratba nyílnak, ahol egy kis rész, az infundibulum található. Amennyiben ez a terület beszűkül, esetleg elzáródik, a mögötte elhelyezkedő nagyobb melléküregekből nem tud kiürülni a váladék, ez pedig bakteriális felülfertőződéshez vezethet. Kórokozó kerülhet a melléküregekbe például foghúzás esetén, valamint közvetlen sérülés kapcsán is. A krónikusan gyulladt területeken kialakulhatnak polipok, amelyek további szűkületet okozhatnak.

Az orr betegségei közül a heveny vagy idült nátha fordul elő a legtöbbször, amely lehet vírusos, bakteriális és allergiás eredetű. Gyakori elváltozás a felnőtt korban képződő gyulladásos eredetű orrpolip, amikor is az orr melléküregeit bélelő nyálkahártya megvastagszik. Gyermekkorban az orrmandula megnagyobbodása orrlégzési panaszokat, halláscsökkenést, beszédzavarokat okozhat. A diagnózist minden esetben az orr endoszkópos vizsgálata erősíti meg.

Az endoszkópot - amely egy hosszú, igen vékony, néhány milliméter átmérőjű eszköz - az orrnyíláson keresztül vezetik be az orr-, és melléküregek területére. Az eszköz apró kamerával van ellátva, ennek képét monitoron látja a vizsgáló orvos, a betegség így nagyon jól diagnosztizálható. A páciens is végignézheti a képeket, így azonnal megbeszélhető a diagnózis.

Körültekintő diagnózis 

A Medicina Egészségközpontban számos vizsgálatot helyben el tudunk végezni a pontos diagnózis felállításához. Intézményünkben a legmodernebb műszerek állnak rendelkezésre. Szakavatott orvosaink flexibilis endoszkópot használnak az orrmelléküreg vizsgálatánál. A vizsgálat ez egyszerűen, gyorsan és biztonsággal elvégezhető. Bár csak kevés kellemetlen érzéssel jár, igény szerint nyugtatót is kérhetnek a páciensek.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Hétfő
8.00-tól 18.00-ig
Szerda
8.00-tól 14.00-ig
Csütörtök
8.00-tól 14.00-ig
Péntek
8.00-tól 14.00-ig
Kedd
15.30-tól 16.30-ig
Kedd
8.00-tól 12.00-ig
Csütörtök
14.00-tól 15.00-ig