Vissza

Munkaköri alkalmassági vizsgálatok

Attól függően, hogy a munkakör betöltése milyen megterhelést jelent, fel kell mérni, hogy a munkavállaló alkalmas-e rá.

Tovább

A munkaköri alkalmassági vizsgálatnak az a funkciója, hogy információval szolgáljon arról, hogy a munkavállaló önmaga és mások veszélyeztetése nélkül képes a feladatainak ellátására. A vizsgálat során fizikális, idegrendszeri, szemészeti és hallásvizsgálat történik, valamint EKG-t készítenek és egy rutin laboratóriumi meghatározást. Az eredményektől függően négy kategóriába sorolják a dolgozókat: alkalmas, korlátozásokkal alkalmas, nem alkalmas, illetve ideiglenesen nem alkalmas.

Igények és követelmények

A foglalkozás-egészségügyi vizsgálat megszervezése a munkaadó kötelessége. Általában az az elvárás, hogy a lehető legrövidebb időn belül, várakozás és sorban állás nélkül, a telephelyen végezzék a vizsgálatot, amelynek a munkáltató által megjelölt munkakörre kell irányulnia.

Megkülönböztetünk előzetes, időszakos és soron kívüli munkaköri alkalmassági vizsgálatot, valamint záró és pályaalkalmassági vizsgálatot. Az előzetes vizsgálatot a munkába lépés előtt, illetve a munkakör vagy a munkahely megváltoztatása esetén kell elvégezni.

Csak engedélyezett, arra alkalmas helyiségben lehet megejteni az ellenőrzést egy foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatásra jogosult orvosnak vagy a szakellátó szerv orvosának.

A Medicina Egészségközpont szakképzett munkatársai a munkavállaló egészségének és biztonságának érdekében körültekintő és gyors vizsgálatot végeznek.