Vissza

Oltóközpont

Trópusi-szubtrópusi területekre történő utazás előtt célszerű tájékozódni, hogy a kiutazás illetve az adott területen való tartózkodás milyen veszélyeket rejt az európai ember számára.

Tovább

A Medicina Egészségközpontban az utazással kapcsolatosan felmerülő valamennyi kérdés tisztázására lehetőség van, és a kint tartózkodás alatt vagy után kialakult panaszok esetén is komplex ellátást biztosítunk.

- Elvégezzük a kiutazás előtti általános belgyógyászati vizsgálatot olyan betegségek kiszűrésére, melyre nézve a repülőút kockázatot jelenthet

- Egyénileg, a kiutazóval történő személyes konzultáció alapján állapítjuk meg a kötelező és ajánlott védőoltások rendjét, valamint szükség esetén a malária elleni megelőző kezelést.

- A veszélyt jelentő betegségek kockázatának csökkentésére tanácsadással segítjük pacienseinket

- Hazaérkezés után bármiféle panasz esetén szakorvosi ellátást nyújtunk.

A WHO trópusi-szubtrópusi régiókat kockázat szempontjából sorolta be. Ennek alapján legnagyobb kockázatúnak Nyugat-Afrikát és Óceániát tekintik, közepes kockázatúnak Afrika egyéb területeit, Dél-kelet- Ázsiát és Dél-Amerikát, mérsékelt kockázatúnak pedig Közép-Amerikát tartják.

Az egyes országokban javasolt oltásokra vonatkozó, mellékelt lista adatai csak tájékoztató jellegűek. A szükséges oltásokat minden esetben egyénileg határozzuk meg (pl. a veszettség vagy a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltás csak meghatározott esetekben szükséges).

Az Európán vagy Észak-Amerikán kívüli utazások előtt viszont célszerű felfrissíteni a gyermekkori oltásokat is, mert sok országban nem alakult ki a megfelelő védőoltási rendszer. Az oltások és a malária megelőző kezelése függ a célországtól valamint az azon belüli úticéloktól. Az utazás időtartama, az évszak, mely pl. a szúnyoginváziót is meghatározza, a szálláskörülmények (luxusszálló vagy kunyhó), az utazás módja (repülő vagy hátizsákos), de az utazó egyéni jellemzői is (allergia, gyógyszerérzékenység, az utazó kora, megelőző műtétek, psychiátriai kezelés, szív-érrendszeri vagy tüdőbetegség, pszichiátriai betegség, aktuálisan szedett gyógyszerek, immunhiányos állapot) is mind befolyásoló tényezők.

Nyilvánvalóan fontos adat az, hogy korábban milyen oltásokban részesült az utazó, illetve ezek során oltási reakció fordult-e elő, és hogy fennáll-e terhesség vagy annak lehetősége. Ezek figyelmen kívül hagyása komoly következményekkel járhat, ezért ismételten hangsúlyozzuk a személyes konzultáció kiemelkedő jelentőségét. A megbeszélés során lehetőség van a nem utazással kapcsolatos védőoltásokra (influenza, stb.) vonatkozó tanácsadásra is.

Oltás nem adható a következő körülmények között:

- lázas megbetegedés

- oltóanyag valamely összetevőjével szemben fennálló túlérzékenység, korábbi súlyos oltási reakció

- idegrendszeri megbetegedés

Élő, gyengített vírust tartalmazó oltások nem adhatók

- terhes nőknek

- immunrendszeri betegségben szenvedőknek

Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy ajánlott az utazás előtt 5-6 héttel jelentkezni az oltóközpontban, mivel bizonyos betegségek ellen csak ismételt oltások adnak védelmet, és a megfelelő antitestválasz kialakulásához időre van szükség!

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.