Vissza

Fertőző betegségek (infektológia)

 Az újabb és újabb vírusok megjelenésétől való félelem, az antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsek csak fokozzák az aggodalmat, hogy könnyen megfertőződhetünk, és környezetünknek, szeretteinknek is továbbadhatjuk a fertőzéseket. Az infektológiának azonban nemcsak a kialakult betegségek mielőbbi meggyógyítása a feladata, hanem a prevencióval, a felkészítéssel és a védőoltás beadásával is foglalkozik.

Tovább

A fertőzéses megbetegedések, vírusos, gombás, és egyéb bakteriális fertőzések kezdeti stádiumban jól kezelhetők, elhanyagolt esetben összetettebb kezelési módokra lehet szükség. Ezért fontos, hogy fertőzésgyanú esetén minél hamarabb forduljon szakszerű segítségért. Az infektológus orvosa munkája ugyanakkor nem korlátozódik csupán a fertőzés visszaszorítására. Ugyanilyen fontos, hogy a betegét és környezetét egységben szemlélve segítsen megelőzni a fertőzés továbbadását vagy elkapását. Számos (különösen gombás és bakteriális) fertőzés ugyanis immunrendszerünk meggyengülésének, esetleg valamilyen betegségnek a következménye, míg más, mikroorganizmusok által okozott kórok védőoltásokkal előzhetőek meg a legbiztosabban.

Mivel foglalkozik az infektológia?

Az infektológia nem kizárólag a közismert járványokkal (pl. influenza) foglalkozik. Napjainkban a legtöbb eset enteralis infekció, vagyis a gyomor- és a bélcsatornán keresztül terjedő fertőző betegség, fertőző bélgyulladás, mint amilyen a szalmonella. Emellett számos más fertőző kórkép is ide tartozik: idegrendszeri fertőzések, kiütéses fertőzések, ízületi-, máj- és egyéb gyulladások vagy állatok, például a kullancs terjesztette betegségek.

Az infektológia alapvetően a fertőző betegségekre szakosodott belgyógyászati ág, amely napjainkra jóval tágabb fogalommá vált. Nemcsak a ragályos, járványos fertőzésekkel, de minden, kórokozók által okozott betegséggel ez az orvosi terület foglalkozik. Az infektológia más okból is megváltozott az elmúlt fél évszázadban. A kötelező védőoltások elterjedésével, illetve a javuló higiénés viszonyoknak köszönhetően eltűntek, visszaszorultak a klasszikus, sokat rettegett járványok, miközben évről évre újabb fertőző betegségek, veszélyes kórokozók bukkannak fel. Az egészségügyi rendszer általánossá válásával egyre gyakoribb a kórházi fertőzésekkel vagy egészségügyi beavatkozással kapcsolatos infekciók megjelenése, amelyet az antibiotikumokkal szemben ellenállóbb kórokozók váltanak ki.

Ma az orvostudomány egyik leggyorsabban fejlődő ágazata, az infektológia interdiszciplináris tudománnyá vált, mivel kiderült, a fertőző betegségek egyre bonyolultabb formában, de minden orvosi szakágban előfordulhatnak. Tulajdonképpen bármilyen mikroorganizmus fertőzést idézhet elő, mivel a gyengébb immunitás hajlamosít bizonyos fertőzésekre, vagy éppen súlyosbítja a betegség lefolyását. Azzal, hogy egyre magasabb az átlagéletkor, egyre több a gyengébb védekezőképességű ember, míg például a bőr- és lágyrész fertőzés a cukorbetegek körében fordul elő gyakrabban. Ezek alapján a leghatékonyabb védekezés az immunrendszer folyamatos egészséges szinten tartása!

Az infektológia rendkívül fontos területéve a prevenció, a védőoltások. A vakcina vagy védőoltás olyan legyengített vagy elölt kórokozókat tartalmazó készítmény, aminek beadása után a szervezet az adott kórokozóval szemben aktív immunvédettséget szerez. Magyarországon néhány védőoltás kötelező, bizonyos élethelyzetekben (külföldi utazás előtt, kismamák számára) érdemes szakember véleményét kikérni a javasolt oltásokról is.

Teljes körű figyelem a gyógyuláshoz

A Medicina Egészségközpont nemcsak abban nyújt segítséget, hogy ön – akár ritkább fertőző betegségek esetén is – mihamarabb a leggyorsabb gyógyulást ígérő ellátásban részesüljön. A megfelelő terápia kiválasztása biztosítja azt is, hogy szervezetét ne terheljék túl feleslegesen – az adott baktériumra pl. hatástalan – gyógyszerekkel. Szakembereink tudják, hogy a gyógyuláshoz szükséges az ön szervezetének, immunrendszerének megerősítése is.

Rendelőnkben ennek érdekében az előre egyeztetett időpontban, sietség nélkül tudja megbeszélni kezelőorvosával azt is, hogy mit változtasson életmódján, hogyan segítse saját gyógyulását és a fertőzés visszaszorulását saját és családtagjai érdekében.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.