Vissza

Emelkedett vérzsírszint kezelése

A koleszterin emelkedett szintje népbetegség. Nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Nehéz észrevenni, mert hosszú időn át tünetmentes lehet. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük koleszterinszintünket, és egészséges életmódot folytassunk.

Tovább

A vérzsírok emelkedett szintje nem okoz különösebb panaszt, viszont súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Ezért életünk során többször meg kell mérni a vérzsírszintünket, de különösen fontos, hogy egészségesen éljünk: kerüljük az alkoholfogyasztást, az állati eredetű fehérje túlzott fogyasztását, és rendszeresen mozogjunk.

Az érelmeszesedés megelőzése

A legfontosabb vérzsírfajta a koleszterin (LDL és HDL) és a triglicerid. Az emelkedett vérzsír szint azt jelenti, hogy a vérben a koleszterin, a triglicerid vagy mindkettő mennyisége magas az egészségeshez képest .

A koleszterin bizonyos mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezet számára. A koleszterint részben a máj termeli, részben pedig állati eredetű tápanyagokkal kerül a szervezetbe. A koleszterinszint felső határa 5,2 mmol/l, de újabban 4,8 mmol/l alatt tartják ideálisnak. A koleszterinen belül az LDL koleszterin a felelős az érelmeszesedésért, a HDL koleszterin pedig képes megakadályozni a koleszterin lerakódását. A másik vérzsírfajta, a triglicerid felső határa a szervezetben 2,3 mmol/l lehet. A triglicerid szintje különösen túlsúly, cukorbetegség vagy túlzott alkoholfogyasztás esetén emelkedik meg.

A vérzsírok szintje a korral többnyire magasabb lesz. A változó korig a férfiak veszélyeztetettebbek, mint a nők, de ezt követően hasonló a kockázat a két nemnél. Az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét növeli a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a túlsúly, a mozgásszegény életmód és az alkoholfogyasztás.

Alapos kivizsgálás után rendelhető el a páciens számára legmegfelelőbb terápia, amely általában gyógyszeres kezelést jelent. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a magas vérzsírszint kialakulásáért sok tényező együttesen felel, amelyek gyakran az életmóddal vannak összefüggésben.

Gyors diagnózis a Medicina Egészségközpontban

Rendelőnkben az alapos kivizsgálást követően lehetőség van arra, hogy személyre szabott gyógymóddal beállítsuk pácienseink koleszterin- és triglicerid-szintjét. Amennyiben a diéta és az életmód megváltoztatása nem bizonyul eredményesnek, gyógyszerrel csökkenthető a vérzsírok szintje.

Amennyiben rendelőnket választja, a gyors és pontos diagnózis mellett szakorvosaink a teljes gyógyulásáig figyelemmel kísérik javulását.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Hétfő
8.00-tól 16.00-ig
Kedd
8.00-tól 13.00-ig
Szerda
8.00-tól 16.00-ig
Péntek
8.00-tól 14.00-ig
Szerda
16.30-tól 18.30-ig