Vissza

Gyermekszemészet

Nem biztos hogy a kisgyerek maga észreveszi, hogy romlik a látása. Ő egyszerűen megszokja az adott állapotot. Ha nem kezelt látásproblémája van, sok mindenből kimaradhat, félreértheti a dolgokat, kellemetlen helyzetekbe kerülhet. Előzzük meg!  Ha nincs panasza, akkor is vigyük el szűrővizsgálatra. 

Tovább

Ha úgy látja, bizonytalan a gyerek mozgása, ha a baba, kisgyerek kerüli a közelre nézést, távolítja magától a tárgyakat, illetve nem ismeri fel a távol lévőket, ha úgy fordítja a fejét, hogy csak az egyik szemével nézzen, ha a tárgyak mellé nyúl, ha gyakran fáj a feje, szédül, fáradt, napközben is sokat dörzsöli a szemét, ha sokat kancsalít, vagy a pupilla felületén furcsa visszfény látható – azonnal forduljon szemorvoshoz. Az időben diagnosztizált szembetegségek jó hatékonysággal gyógyíthatók.

Mivel foglalkozik a gyermekszemészet?

Az akut panaszok kezelése mellett szűrővizsgálatot végez a szakorvos. Észreveszi, ha a pupillák nem egyforma nagyságúak, nem csillogó feketék. Ha a szemlencse fehéres-szürkés, homályos, foltos, műtétre lehet szükség. A homályos lencse műanyagra való cseréje már rutin beavatkozás.

Akár 6-12 hónaposoknál lehet hatékony szűrést végezni – az orvosok értékelni tudják a látásélességet, a szem fénytörő képességét, mozgékonyságát, a két szem összehangolt működését, a szemek általános egészségi állapotát. Ezek alapján kiszűrhető a gyenge látásélesség, a két szem nem összehangolt működése, a kancsalság, a tompalátás (ez utóbbi csak gyereknél gyógyítható). Gyakori gyerekkori eltérés a szemtengelyferdülés, ami akár a pár hetes babánál szűrhető. A kellően figyelmes szülő is észreveszi, ha a két szem nem párhuzamos, a szaruhártyára eső fénypontok nem szimmetrikusak. Olyan családban, ahol több a szemüveges, érdemes a másfél éves gyereket szűrővizsgálatra vinni. Ha a szakorvos megállapítja, hogy kancsalságot okoz a fénytörési hiba, szemüvegtől várja a szem párhuzamosra „húzását”. A piciknél először tapasszal próbálkoznak - a jól látó szem letakarásával késztetik a rosszul látó szemet a használatra, fejlődésre. Ha egyik módszer sem hoz eredményt, műtét jelenti a megoldást.

A csecsemőkori vizsgálat után, ha nincs is gond, érdemes 3, majd 6 évesen, azután 2 évente szemészhez vinni a gyereket. Az átfogó szűréseken szerteágazó, speciális vizsgálatokat végeznek, egyeseket pupillatágításban. Felmérik a szem szerkezetének sértetlenségét, a látásélességet, hogy kizárják a rövid- illetve távollátást. A szakember értékeli a szemek mozgékonyságát, a mozgás pontos koordinációját. Egészséges szemnél az izmok a két szem optikai tengelyét úgy irányítják, hogy mindkét szemben ugyanaz a tárgy képeződjék le (ez a térmélység helyes érzékelésének alapja). Tesztelik a szemek alkalmazkodási képességét is. Optimális esetben a szemek képesek rá, hogy váltogassák a fókuszt egy távolabbi tárgyról közelire, és fordítva. Fontos tisztázni a binokuláris fúzió képességét is, ami azt teszi lehetővé, hogy a tárgyakról a két szemben alkotott kissé eltérő kép az agyban eggyé álljon össze.

A látótér a környező tér azon része, amit egy szemmel, egy pontra fixálva, egyszerre belátunk. A komputeres látótér-vizsgálat (statikus perimetria) megállapítja, a beteg látóterének egyes részei milyen erősségű fényt képesek érzékelni. Az ideghártya feltérképezése a látótér sok különböző pontjában végzett küszöbérzékenység-meghatározással történik.

Sok gyereknél záródik el a könnycsatorna, s ha a könnyjárat feletti masszázs nem segít, a szemészeten átmossák - e beavatkozással a baba 8 hetes koráig szoktak várni. Sokan érkeznek a szemet irritáló, allergiás panaszokkal.

A gyermekszemészeti szakrendelés profiljába tartozik a színvakság kimutatása is. A 6-8 éves, jól kommunikáló, bizonyos feladatokat megoldó, számokat felismerő gyereknél a szemész teljes bizonyossággal fel tudja állítani a színtévesztés, színvakság diagnózisát.

Időben kell felfedezni a gyermekek szemészeti problémáit

A szem gyerekkorban bámulatos alkalmazkodásra képes – ez akadály is abban, hogy időben kiderüljön a látás esetleges problémája, mert a gyereknek az a természetes, ahogyan ő lát. Úgy fogadja a világot, ahogy megtapasztalta. Mivel az összes információ 80%-át látás útján szerezzük, baj esetén lecsökkenhet a gyerek mozgástere. Minél alacsonyabb az életkor, annál rugalmasabb a látórendszer, annál könnyebb a tanulás. Mivel az agynak tanulnia kell a látást, ha az adott probléma sokáig kezeletlen, a gyerek agya, normális fejlődés helyett, folyamatos kompenzálásra kényszerül. Minél előbb kezdenek kezelni egy szemészeti bajt, annál jobb a gyógyulás esélye.

A szűrővizsgálat során a Medicina Egészségközpont nagy tapasztalattal rendelkező szemészei azt is elmagyarázzák, hogy a jó látásélesség a gyerek zavartalan tanulmányi előmenetelének, egészséges szellemi fejlődésének feltétele lehet. Hiszen a gyakori fejfájás, olvasási és tanulási nehézségek, a koncentráló képesség hiányának hátterében fénytörési hiba állhat, amit a felkészült szakorvos, megfelelő eszközeivel korrigálni tud. A komplex látási funkciókat is fel tudja mérni rendelőnk szakembere - a megfelelő szem-kéz-test koordináció kulcsfontosságú a különféle képességek (írás, labdadobás, hangszeres játék) elsajátításában.

A rendszeres, majd az iskolakezdéskor végzett komplex szemészeti vizsgálat kihat a gyerek tanulmányaira is. Kutatások szerint, a diszlexiás, a nehezen tanulók több mint fele (60%) valamilyen fel nem ismert látási nehézséggel küzd. A felnőttek nagy része pedig nem tudja, hogy egyes viselkedési zavarok hátterében is állhat látásprobléma.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
Dr. Csobay Ildikó
Kedd
09:00-tól 13:00-ig
Szerda
08:30-tól 12:30-ig
Dr. Dóczy Zsuzsanna
Hétfő
08:00-tól 13:00-ig
Kedd
15:30-tól 18:00-ig
Péntek
08:00-tól 13:00-ig
Dr. Csoma Éva
Csütörtök
09:00-tól 12:00-ig