Vissza

Gyermek-tüdőgyógyászat

Bizonyos gyermekkori tüdőbetegségekre korán fény derülhet, így komoly kórokat előzhetünk meg a tüdőgyógyászati szűrés segítségével.

Tovább

A tüdő fejlődése 8-10 éves korig tart – a hörgők keresztmetszetének nagy ütemű növekedése, mint fő változás, az első három évre esik. A légutak átjárhatóságát akadályozó elváltozás (hörgőszűkület, a hörgőkben lévő váladék, a hörgőfal gyulladásos megvastagodása, a félrenyeléssel ide került idegen anyag) zavarja az oxigéncserét, a tüdő öntisztulási folyamatát, asztma-szerű tüneteket okozva.

A gyerekkori asztmát amúgy rohamszerű megjelenés, majd hosszabb ideig tartó tünethiány jellemzi. Az orvos persze tudja, hogy a „tünetmentes” szakasz alatt is van panasz (fizikai terhelésre, hideg levegő hatására, ködös időben száraz köhögés, szapora légzés).

A tapasztalt tüdőgyógyász már a beteg elmondásakor gondol rá, hogy „terheléses” asztma áll fenn, amit terheléses légzésfunkciós vizsgálattal tud igazolni. Légzésfunkciót néz először nyugalomban, majd fizikai terhelés (szabad futás vagy kerékpár-ergométer) után. A kilégzési mutatók nagy csökkenése terheléses asztmát sejtet. Szénanátha gyanújakor allergológiai bőrpróbát is végeznek a tünetet kiváltó allergén kimutatására.

Öt év alattiaknál légúti vírusfertőzés során gyakran van asztmához hasonló tünet: rohamszerű köhögés, zihálás, szapora, nehezített légzés. Sokuknál e tünetek, minden megfázásnak vélt hurut során előjönnek. Az ismétlődő tünetek 5-6 éves korra többnyire megszűnnek, másoknál maradnak, ők „valódi” asztmások lesznek. Az esetek egy részében a csecsemő-kisdedkori asztmás hörghurut az asztma korai megnyilvánulása.

A három éves kor előtt kezdődő tünetek nagyobb része iskoláskorra eltűnik. Leginkább akkor alakul ki asztma, ha az obstruktív bronchitisz mellett más allergiás betegség, pl. ekcéma is fennáll. Fiúknál és korai kezdet esetén nagyobb az esély a betegség „kinövésére”.

Az asztmás hörghurutos gyereknek fokozott orvosi gondozásra, folyamatos megfigyelésre van szüksége. A „valódi” asztmások egy része (az enyhe esetek 70%-a) „kinövi” felnőtt korára. A gyerekkorban súlyos tüneteket mutatók 70%-a felnőtt korra is asztmás marad. Napjaink tudományos nézete, hogy az asztmás hörghurut az asztma-spektrum része, tehát a csecsemők, kisdedek egy részénél célszerű elkezdeni a tartós gyulladáscsökkentő kezelést.

A szűrő-monitorozó vizsgálatok között elsősorban olyanokat alkalmaznak gyerekeknél, egyszerűen kivitelezhetők. A bőrpróba (Prick teszt) mellett a légzésfunkció (spirometria) és a farmakodinámiás tesztnek van fontos szerepe. Ez utóbbinál hörgőtágítót fújnak a garatba, majd ismét ellenőrzik a légzésfunkciót. A vizsgálathoz a beteg együttműködése is szükséges, ezért rutinszerűen csak 5-6 éves kor felett végzik.

A spirometria segítségével a be- és kilélegzett levegő térfogatát, áramlási sebességét mérve következtetni lehet a tüdő-funkcióra, a hörgők esetleges beszűkülésére (obstrukció), a légző-izmok és a légzési folyamat állapotára.

Spiroergometriás a vizsgálat, ha egy spirométer és egy ergométer (az elvégzett fizikai munkát méri) van összekötve. Jelentősége egyes betegségek diagnosztikájában (pl. terhelés indukált asztmánál, élsportolónál) nélkülözhetetlen.

Jól képzett, empatikus orvosok

Típusos esetben, rohamszerű, száraz köhögés, nehezített légzés, kilégzési sípolás esetén, könnyű az asztma diagnózisa – ám semmiképp nem állítható fel otthon, orvosi segítség nélkül. Feltétlenül kell az előzmények, a család allergiái, adott gyerek csecsemőkori ekcémája, táplálék allergiájának ismerete a helyes diagnózis felállításához. Ráadásul az enyhe eset is súlyos következménnyel járhat, ha nem látja el időben szakorvost, és nem kap kezelést, ugyanígy az asztmások harmadánál a fő tünet a köhögés és csak a vizsgáló orvos hallja a megnyúlt, sípoló kilégzést.

Azt is csak a nagy tapasztalatú szakorvos tudja elmagyarázni a szülőknek, hogy egy óvodás, az őszi-téli időszakban, akár 4-6-szor köhög több napon át légúti fertőzés miatt. Ez a köhögés azonban asztmára utalhat, ha hurutos tünetek nélkül, rohamszerűen, éjszaka jelentkezik, vagy ha futást, sírást, nevetést, fizikai terhelést követ.

Gyakorlott, jól képzett tüdőgyógyász tud időben segíteni, ha a gyerekpácienssel a megnyugtató légkörű Róbert Rendelőt keresi fel a szülő, ahol kellemes környezet várja.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
Dr. Madarasi Anna
Szerda
16:00-tól 18:00-ig

Kapcsolódó orvosok a rendelőben

Dr. Madarasi Anna