Vissza

Gyermekortopédia

Amint a gyermek mozgásszervi fájdalomra panaszkodik, vagy mozgásában furcsaságot, aszimmetriát fedezünk fel, forduljunk szakorvoshoz. A korai időszakban még sok eltérés nyomtalanul és fájdalom mentesen gyógyítható. 

Tovább

Minden szülőnek az a célja, hogy a kicsi gyermeke egészséges legyen, lelkileg, testileg egyaránt. Érdemes megfigyelni a gyermek tartását, mozgását például játék közben. Ha a szülőben kétely merül fel, érdemes haladéktalanul szakorvoshoz fordulni.

A szülők egy része hajlamos azt gondolni, hogy a kicsi teste majd idővel magától korrigálja az eltérést, de ez nem vehető biztosra. Az idő nagyon sokszor fontos tényező, ám ez azt jelenti, hogy bizony el is lehet késni a segítség kérésével. A csípőficam például akár maradandó nyom nélkül is eltüntethető, ha idejekorán elkezdik a kezelését, még mielőtt a kicsi járni vagy felállni tudna. Ha azonban későn fedezik fel a deformálódást, már csak a műtét segíthet.

Mivel várja önt a gyermekortopédia?

Az ortopédia a mozgásszervekkel foglalkozik, ha az izom, az ín, az ízület sérül, vagy valamilyen elváltozás nehezíti a beteg életét, segít annak korrigálásában. Mivel gyermekekről van szó, különösen sokat segíthet a kezelésben, ha a szülő is partnerként dolgozik együtt az orvossal.

Nem véletlen, hogy a pici babákat már a 4-6. héten küldik csípőszűrésre, ahol nemcsak a kicsik csípőjét figyelik a vizsgálaton, hanem a láb- és gerinctartását is megnézi az orvos. Ha szükséges, a kezelés egyik fő formája a gyógytorna. Törekedni kell a lehető legkíméletesebb módszerre, és a szabad mozgást lehetővé tevő pelenkázásra is.

A Medicina Egészségközpont szakemberei az alapos fizikális vizsgálat mellett ultrahanggal nézik meg a csípő ízületeit, amely eljárás újszülötteknél is biztonságosan alkalmazható. Az ultrahangot végző specialistánk igencsak tapasztaltnak számít ezen a téren. Ennek segítségével felismerhetők az ízület, a csontok vagy a gerinc elváltozásai, és időben elkezdhető a megfelelő terápia, hogy gyermeke teljes értékű életet élhessen.

Iskoláskorban másfajta terhelésnek van kitéve mozgásszerv-rendszer. A túlsúly, az iskolai ártalmak, a hirtelen növés, a túl nehéz vagy rosszul kiválasztott iskolatáska miatt az ortopédorvosok nagyon gyakran találkoznak a rossz tartással, a gerincferdüléssel, és a lúdtalppal. Ezeken is segíthet a speciális torna.

A dongaláb igen szembetűnő deformitás, amely nem mindig észlelhető azonnal a születésnél. A betegség inkább a kisfiúkra jellemző. A kicsinek vagy csak az egyik vagy mindkét lába „lóláb-állásban” rögzült, de ezzel egyidejűleg a talpak befelé vagy kifelé fordulnak. Ha időben elkezdik a kezelést, a műtét is elkerülhető, de hosszú ideig tartó kezelés vár a kicsire.

A dongalábat a korszerű, úgynevezett etape-redressement eljárással kezeljük korai szakaszban. Ez egy fájdalommentes gipszelési eljárás, amely során minimum hetente cseréljük a gyermek gipszkötését, nagyon lassan, apró lépésekben korrigálva a deformált végtagot. A gyógytornász és a szülő is szorosan együttműködik a kezelésben: a szakember megtanítja a helyes masszírozási fogásokat, és követi a gyermek állapotát. Ha úgy ítéli meg, hogy változtatni kell a kezelésen, akkor ezt megbeszéli a szülőkkel és elirányítja őket a megfelelő szakemberhez.

A ferdenyak esetén a rendellenes fejtartás oka az, hogy a fejbiccentő izom egyik oldalon rövidebb. Kezelése tornával, esetleg gipszrögzítéssel történik, ám vannak esetek, amikor elégnek bizonyul a masszírozás és a megfelelő fektetés. Ez nemcsak esztétikai kérdés, hanem a gyermek egészségét is befolyásolja, hiszen az érintett arcfél fejlődését negatívan befolyásolhatja a betegség. Végső esetben sebész segítségét kell kérni.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
Dr. Szőke György
Kedd
15:00-tól 18:00-ig

Kapcsolódó orvosok a rendelőben

Prof. Dr. Szőke György
Gyermek ortopédia...