Vissza

Gyermekbőrgyógyászat

 A gyermekek bőre különösen érzékeny, sérülékeny. Gyakori a viszketéssel, égő érzéssel járó ekcéma, és a különféle vírusos szemölcsök, kamaszoknál a pattanások. A bőrproblémák nem csak kellemetlenek, de esztétikai, így lelki problémát is okozhatnak már a gyerekek, kamaszok esetében is. 

Tovább

A gyermekekkel foglalkozó bőrgyógyászat izgalmas területe az orvostudománynak: egyszerre kell hozzá kiváló és gyors diagnosztának lenni, és a gyerekekben bizalmat kelteni.

A csecsemők és a gyerekek bőre sérülékenyebb, mint a felnőtteké. Nagyobb a víztartalma, ezért hólyagképződésre hajlamosabb, védekezőképessége még kialakulóban van, ezért fogékonyabb a fertőzésekre. A gyermekek bőrét kíméletesen és az erre alkalmas, bőrgyógyászatilag megfelelő szerekkel kell tisztítani. Gyermekek esetében különösen fontos, hogy minél gyorsabban megkezdődjön a betegség kezelése, így elengedhetetlen, hogy a bőrbeteg gyermek hamar szakorvoshoz kerüljön.

Mivel foglalkozik a gyermekbőrgyógyászat? 

A gyermekbőrgyógyászat a gyermekkorban előforduló bőrbetegségek, bőrgyógyászati problémák kezelésével foglalkozik.

A leggyakoribb gyermekkorban előforduló bőrgyógyászati betegségek a gyermekkori ekcéma, a vírusos szemölcsök, uszodaszemölcsök, allergiás betegségek, rovarcsípések, kamaszkorban pedig a pattanásos bőr.

A csecsemő általános állapotáról, tápláltságáról a bőre színe, hőmérséklete, textúrája fontos információkat ad, nem csupán általánosságban, hanem bőrgyógyászati szempontból is. Viszonylag gyakori bőrbetegségek csecsemőknél a különböző - staphylococcusok és a Candida albicrans okozta - bőrfertőzések, a pelenkás terület bőrgyulladásai vagy az ekcéma. Az ekcéma olyan krónikus bőrgyulladás, amelynek tünetei a hámló, vörös, száraz bőr, gyakran erős viszketéssel.

Csecsemőkön az atópiás ekcéma (dermatitis) elsősorban az arcon, és a törzsön jelenik meg, kisgyermekeknél már inkább a testhajlatokban, a nyakon és az arcbőrön. A serdülőkori ekcéma is a testhajlatokban a jellemző, de a tenyereken, a talpakon, és a végtagokon is jelentkezhet. Az ekcémától szenvedőknek még tünetmentes állapotban is nagyon fontos a bőrápolás. A gyermekkori ekcéma gyógyítása összetett feladat, ezért a tünetek észlelésekor ajánlott szakorvost keresni.

Szintén gyakori probléma a különféle szemölcsök kezelése. A vírusos szemölcs elsősorban uszodákban, gyerekközösségekben érintéssel, játékok, eszközök közös használatával terjed. A szemölcs okozója a humán papilloma vírus (HPV). Az uszodaszemölcs igen gyakori. Sokszor a leghatásosabb gyógymód a szemölcs fizikai eltávolítása. A kiterjedt fertőzést gyakran csak altatásban végzett műtéttel lehet megoldani. A vírusos szemölcsök nem csak viszketéssel, kellemetlen érzettel és néha fájdalommal járnak, hanem esztétikai problémát is okoznak. A látványos bőrelváltozás komoly pszichés következményekkel járhat. Elsősorban hajlatokban és a nemi szervek körül jelentkeznek uszodaszemölcsök.

A kamaszok életminőségét nagymértékben befolyásolja a pattanások és aknék megjelenése. Leginkább az arcon, nyakon, mellkason, háton, vállon és felkaron jelentkezik. A kezelésre több megoldás is rendelkezésre áll, például helyi kezelés, antibiotikumok alkalmazása, hormonkezelés, esetleg hámlasztás. Az akne általában az arcon jelentkezik, így sokszor pszichés problémákat is okoz. A megfelelő gyógymód megtalálása sokszor nem könnyű feladat, ezért elengedhetetlen a páciens és az orvos közötti szoros együttműködés. Az akne esetenként hegesedéssel gyógyul.

Szintén gyakori probléma az anyajegyek kezelése. Gyermekek esetében is figyelni kell az anyajegyek megjelenésére, elszaporodására, alakjuk milyenségére. Mind az úgynevezett festékes – azaz a melanint tartalmazó –, mind az ér alapú anyajegyek esetében különös figyelmet kell fordítani a foltok megjelenésére. Szövettani kérdés annak tisztázása, hogy eltávolítató-e az anyajegy, kimetszése milyen következményekkel járhat.

Kisgyermekkortól a serdülőkor minden korszakban más tennivaló van az anyajegyek kezelésében.

A gyermekbőrgyógyászat különleges elhivatottságot feltételez, hiszen egyszerre fontos a szakmai felkészültség, a gyerekekkel bánni tudás képessége, és a türelem.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
Dr. Noll Judit
Hétfő
08.40-tól 11.00-ig
Kedd
10.40-tól 12.20-ig
Szerda
08.40-tól 11.00-ig
Csütörtök
08.40-tól 11.00-ig
Csütörtök
16.20-tól 18.00-ig

Kapcsolódó orvosok a rendelőben

Dr. Noll Judit
Bőrgyógyászat, Akne, rosa...