Vissza

Gyermekaudiológia

Az újszülöttek első hallásvizsgálatát a szülészeti intézményben elvégzik. Ez a vizsgálat általában nem ad teljes képet, bizonyos problémák a később derülnek ki – sokszor a megkésett beszédfejlődés utal a bajra. Magas színvonalú, korszerű műszerekkel idejekorán kiszűrhetjük a rendellenességet, és korán elkezdhetjük a kezelést.

Tovább

A beszéd fejlődése szempontjából lényeges, hogy a baba hallási figyelme megfelelő szintre jusson el. Sokaknál adódhat viszont gond, ha a hallási mechanizmus bármely területén zavar támad. Ezért indokolt, ha minden szülő idejekorán felkészül rá, hogy adott esetben szüksége lehet bizalommal felkereshető gyermekaudiológáira.

Mivel foglalkozik a gyermekaudiológia? 

A fül folyamatosan felveszi és közvetíti a környezet ingereit, így a hallás a külvilággal való kapcsolattartás eszköze is. A gyermekaudiológia művelői a gyerekek hallásvizsgálatára, és hallókészülékkel való ellátására szakosodtak.

A hallássérültnek tűnő gyerekeket hosszabb ideig vizsgálják, mivel egészen kicsiknél a bizonytalan reakciók miatt nehéz megállapítani a sérülés típusát és fokát. A hallásveszteség diagnosztizálására objektív (mérőműszeres), a gyerek tudatos közreműködését nem igénylő, és szubjektív, a gyerek jelzéseire alapozó eljárások szolgálnak.

A hallás meglétének, szintjének audiometriás feltérképezésénél, a hallásvizsgálatok legelterjedtebb formáinál, a hangingerek hatására létrejövő agyi elektromos hullámokat regisztrálják, értékelik az akusztikusan kiváltott elektromos agykérgi, agytörzsi reakciókat, vagy a hangingerre a belsőfülből a dobhártyára visszaérkező gyenge rezgéseket. Az objektív vizsgálatok adatai önmagukban azonban nem elégségesek. A szubjektív vizsgálatok során megfigyelik, hogy a baba hogyan reagál a hangingerre, nagyobb gyerekeknél pedig megkérik a gyereket, hogy válaszoljon a vizsgáló kérdéseire a fejhallgatón hallott hangokkal kapcsolatban.

A hangingerekben való eligazodás, a diszkriminációs képesség gyenge színvonala később tanulási problémákat idézhet elő a gyereknél. Ezért igen fontos, hogy a szülők, pedagógusok időben figyeljenek fel a hallással kapcsolatos - nem csak a mozgás- és beszédfejlődés, a figyelem területén jelentkező -, a legkorábbi időszakban megnyilvánuló, kisebb-nagyobb eltérésekre.

A vezetéses típusú halláscsökkenés megállapítására szolgálhat a dobüregi nyomás mérése, aminél alapfeltétel, hogy ne legyen rés a dobhártyán. A tympanometriás vizsgálattal a középfülben kialakuló negatív nyomás mutatható ki. (Normális működés esetén a dobhártya mindkét oldalán kiegyenlített a légnyomás.) A dobüregben kialakult negatív nyomás következtében a nyálkahártya ereiből először a vér folyékony elemei, áttetsző vérsavó szivároghat a dobüregbe, minek következtében akut, kezelés hiányában krónikus középfülgyulladás alakulhat ki. A vezetéses halláscsökkenések differenciáldiagnózisát állítják fel az audiológus szakorvosok, akik többek között a dobhártya állapotának, a fülkürt-funkciójának vizsgálatát végzik.

Az impedancia mérésre szolgáló készülék a dobhártya optimális állapotát hivatott megállapítani. Normális esetben  erősebb hang hatására a dobhártya hallócsont láncolata megfeszül, ezzel védve a belső fület a károsodástól. Vizsgálat során az impedanciamérő készülékkel meghatározható, hogy a dobhártya a hanghullámoknak megfelelően ki tud-e térni, azaz megfelelő állapotban van-e.

A megfázáskor kialakuló átmeneti halláskárosodás mellett a készülék azt is ki tudja mutatni, hogy a dobüregben van-e váladék. A kifejezetten csecsemők, kisgyerekek halláskárosodásának, halláscsökkenésének diagnosztizálására készült eszközzel megnyugtató módon, harmonikus körülmények között tud vizsgálni a gyerekeket ellátó szakorvos. Ugyanez vonatkozik az úgynevezett tisztahang-küszöb vizsgálatra is.

Gyakorlott orvosok - objektív eredmények

A csecsemők, kisgyerekek nem tudják jelezni, ha valamit nem hallanak, ezért nagy szükség van a gyermekaudiológián dolgozó specialisták tapasztalatára, gyakorlatára, de arra is, hogy személyiségük, viselkedésük megnyugtató, bizalmat keltő legyen.

A rendelő orvosaira mindez jellemző. Intézményünkben a gyerekrendelőben mindent pontosan elmagyaráznak a kis pácienseknek, így nem szoronganak a vizsgálat előtt. A hallásvizsgálat teljesen fájdalommentes. A diagnózis után a család gyorsan megkapja a megfelelő segítséget, hogy egy esetleges zavar esetén is teljes életet élhessen a kis beteg.

Hallásvizsgálatot csak 3-4 éves kor felett végzünk!

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
Dr. Zsolnai Enikő
Hétfő
14:00-tól 18.00-ig