Vissza

Gyermekallergológia

Még a felnőttnek is nehéz elviselni a sok tüsszögést, köhögést, a viszkető foltokat és a gyakran ennél is súlyosabb tüneteket, nemhogy egy gyereknek. Ezért különösen fontos, hogy a kicsik a lehető legjobb kezelést kapják. 

Tovább

Napjainkban népbetegségnek számít az allergia – a 15-20 százalékos érintettség a gyerekekre éppúgy vonatkozik, mint a felnőtt lakosságra. Előrejelzések szerint néhány évtizeden belül az arány akár az 50 százalékot is elérheti.

Az allergiás kórképek - főként gyerekeknél - nagyban rontják az életminőséget, mert köhögés, viszketés, nehezített légzés, vagy sok más egyéb panasz miatt éjszaka sem tudja kipihenni magát az allergiás, nappal fáradt, nő az óvodai, iskolai hiányzás, romlik tanulmányi eredménye, teljesítőképessége elmarad a kortársakéhoz képest.

A gondos szülőt értelemszerűen aggasztják a kísérő jelenségek is.  Ha hosszú távú megoldást keres nem csak a tünetek, hanem az alapbetegség megszüntetésére is, érdemes gyermekallergológushoz fordulni, hogy az orvos eredményesen tudja alkalmazni a korszerű vizsgálati, terápiás módszereket, az új (immunológiai) hatóanyagokat.

Mivel foglalkozik a gyermekallergológia?

E szakterület orvosaira tartozik a szénanátha, asztma, krónikus köhögés, nehézlégzés, allergiás bőrtünetek (pl. ekcéma, csalánkiütés) csípések (pl. darázscsípés) ellátása, ők végzik a kivizsgálást (teszteket, bőrpróbákat), majd a kezelést.

A kivizsgálás kikérdezéssel kezdődik. Az orvosnak tudnia kell, mik a panaszok, mióta állnak fenn, milyen hosszan;a tünet helyhez kötött-e, állandó, vagy csak adott időszakban (év-, napszak), lakásban, szabadban, állat mellett jelentkezik, súlyosbodik-e. Van-e otthon háziállat, klíma, milyen a fűtés, dohányzik-e valaki a családban, a panasz milyen kezelésre csökken, kapott-e rá gyógyszert, van-e más baja, és végül, van-e a családban hasonló megbetegedés. Ezután teljes körű fizikális vizsgálat kell a pontos diagnózishoz – a bőr, nyálkahártya, torok, légutak megtekintése. Minden szénanáthás betegnél szükséges a részletes fül-orr-gégészeti szakvizsgálat, az esetleges egyéb bajok (orrpolip, orrsövényferdülés) kizárására.

Egyes allergiák bizonyos életkorban kezdődnek – az atópiás dermatitisz, a táplálékallergiák a csecsemőknél, az asztma főleg a bölcsődésnél, kisiskolásnál. Általában a serdülőknél jelenik meg a szénanátha. Hogy mely allergének okozzák a tüneteket, bőrpróba segítségével derül ki. Főleg légúti és ételallergiák kimutatására alkalmas a prick-teszt – ekkor az allergén kivonatának egy cseppjét teszik a bőrre, a megkarcolt helyen az allergén a szövetekbe jut (3-4 éves kor fölött végezhető). A kialakult bőrreakció mérete alapján következtetni lehet az adott allergénre, az érzékenység mértékére. Más reakciótípusnál az allergént a hátra tapasztják (epikutan teszt). A szülőnek tudnia kell, a negatív eredmény nem zárja ki, főleg az ételallergia meglétét, és azt is, a pozitív tesztnek csak akkor van igazi jelentősége, ha megerősíti a kórelőzmény alapján felmerült gyanút.

Ha a bőrteszt eredménye negatív, vagy ha a próba (például antihisztamin szedés miatt) nem végezhető el, a vérteszt ad esélyt az allergia okának felderítésére. A vérben lévő specifikus ellenanyagok (két típusa: IgE, IgG) magas szintje igazolja az allergiás állapotot.

Vérvétellel vizsgálható az állati hám vagy szőr (macska, kutya, ló) a toll (liba, csirke, kacsa), a házipor-, a lisztatka, a penészgombák, a darázs, csótány illetve különböző füvek, fák pollenje, és sokféle élelmiszer allergénje. A vérteszt pontosan jelzi az allergiát, alkalmas a bőrpróba eredményének megerősítésére, szűrővizsgálatra. Előfordul, hogy vérteszttel sikerül kimutatni olyan allergiát, amit bőrpróbával nem. Nagy előnye, hogy veszélytelen és nincs ellenjavallata, ezért különösen gyerekeknél és terheseknél elsőként alkalmazandó vizsgálatnak tartják a rendelő orvosai.

Gyakorlat, empátia, korszerű eszközök

A gyerekek számára különösen körültekintően keresik a szülők a megfelelő ellátást.

Jó szívvel ajánlhatjuk figyelmükbe a nagy gyakorlattal, empátiával rendelkező, kiváló eredményeket elért, tapasztalt gyermekallergológusainkat a Medicina Egészségközpontban.

Orvosaink a gyerekek nyelvén is jól beszélve, mindent megtesznek azért, hogy kiderítsék a tünetek okát, megteremtve a terápia alapját.

A Medicina Egészségközpont munkatársainak munkája igazolja, hogy az allergia megfelelő kezelése jelentősen képes javítani az életminőséget, sikeresen visszavezeti a gyerekpácienst a mindennapi élet korábban megszokott normál keretei közé.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
Dr. Czinczok Márta
Szerda
16.00-tól 18.00-ig