Vissza

Gégetükrözés

Gégetükrözéssel a gége, a hangszalagok és a hangrés vizsgálhatók. Visszatérő rekedtség esetén forduljon fül-orr-gégészhez, aki hamar kiszűri a gyulladást, és gyorsan segítséget ad a panaszok megszüntetéséhez. 

Tovább

A gége vizsgálata

Gégetükrözés, más néven laringoszkópia segítségével nagyon jól vizsgálható a gégefő, a gége, a hangszalagok vastagsága és mozgása, valamint a hangrés nagysága és szimmetriája. Felismerhető a fejlődési rendellenesség, a gyulladás, a polip, a jó- vagy rosszindulatú daganat, a gégébe került idegentest. Indirekt vagy direkt laringoszkópiát alkalmazhatnak.

 Az indirekt, azaz közvetett gégetükrözés azt jelenti, hogy visszavert fénnyel, egy tükör segítségével tekinti meg az orvos a gégét. Ilyenkor ki kell húzni a páciens nyelvét, hogy jobban hozzáférjen a szakember a gégéhez. A páciensnek személynek a néhány másodpercig tartó vizsgálat közben nyugodtan, szájon át kell lélegeznie, hosszan kell kiejtenie az "í" vagy az "e" hangot, hogy megfeszüljenek a hangszalagok, kinyíljon a hangrés, így a gége ürege jól láthatóvá válik, és könnyebb a vizsgálódás.

Direkt laringoszkópia esetében hajlékony, üvegszálas endoszkóppal, csőtükörrel vizsgálnak, érzéstelenítés mellett. Fontos, hogy elkerülje az orvos a reflexek kialakulását, azaz a nyelvgyök érintésére jelentkező hányingert vagy öklendezést. A direkt laringoszkópia lehetőséget ad szövettani mintavételre, valamint kisebb beavatkozások (polipeltávolítás, tályogmegnyitás) elvégzésére is.

A gégét borító nyálkahártyán normális esetben nincs növedék, daganat, a hangszalagok jól mozognak, szimmetrikusak, a hangrés kellően tág és szimmetrikus.

Óvatos, de alapos vizsgálat

A Medicina Egészségközpont szakorvosai minden esetben együttműködnek a pácienssel, előzetesen ismertetik a gégetükrözés menetét, idejét és várható hatásait. Arra összepontosítanak, hogy elkerüljék a reflexek kialakulását, ezért amennyiben lehetséges, helyi érzéstelenítést használnak.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Hétfő
8.00-tól 18.00-ig
Szerda
8.00-tól 14.00-ig
Csütörtök
8.00-tól 14.00-ig
Péntek
8.00-tól 14.00-ig
Kedd
15.30-tól 16.30-ig
Kedd
8.00-tól 12.00-ig
Csütörtök
14.00-tól 15.00-ig