Vissza

Onkológia

A betegek többsége halálos ítéletként éli meg, ha orvosa közli vele a diagnózist: daganatos betegsége van. Szerencsére ma már kimondhatjuk: a rák a legtöbb esetben gyógyítható. 

Tovább

A betegségek megelőzéséért mi magunk is sokat tehetünk: helyes életmóddal, a dohányzás elkerülésével, mozgással, és azzal, hogy rendszeres időközönként elmegyünk rákszűrésre, illetve saját magunk vizsgáljuk át testünket. Nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz, hogy maga a beteg is akarjon gyógyulni: a gyógyszerek, kezelések fontos kiegészítője a beteg aktív közreműködése, ha kell, életmódja teljes megváltoztatásával.

Mivel foglalkozik az onkológia?

Az onkológia a daganatos betegségekkel, ezek diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozik. Az onkológián belül számos speciális szakirány létezik, illetve számos más szakorvos (hematológus, bőrgyógyász, nőgyógyász) is foglalkozik a rákos elváltozásokkal, mivel a daganatok szinte bármely szervet érinthetik az emberi testben, különböző tünetekkel, és más-más terápiát tesznek szükségessé.

A daganatos megbetegedéseknek csak bizonyos típusai ismerhetőek fel önvizsgálattal, ezért nem mellőzhető a megelőzés és a szűrővizsgálatokon való részvétel. A figyelemfelkeltő panaszok részben helyi tünetek (csomók, vérzés), részben ún. szisztémás tünetek (nagyarányú fogyás, étvágytalanság, izzadás, vérszegénység), többségében viszont csak áttét (metasztázis) esetén jelentkeznek (idegrendszeri tünetek, fájdalom, máj vagy nyirokcsomók megnagyobbodása). Önvizsgálatot bárki végezhet a mellen, a herén, az anyajegyeken, a szájüregben, a pajzsmirigy területén is.

A rákot előidéző tényezők többsége életmódunkkal és a környezeti ártalmakkal áll összefüggésben, másik része viszont nem rajtunk múlik: sok esetben felfedezhető az örökletes hajlam. Bár adottságainkat nem tudjuk megváltoztatni, magas rizikóval rendelkező személyeknek (daganatos megbetegedés a családban, környezeti ártalmak, káros szenvedélyek) különösen fontos a rendszeres kivizsgálás.

Tudnunk kell ugyanakkor azt is: a fenti tünetek többsége leggyakrabban valamilyen könnyebben kezelhető betegséggel áll összefüggésben, így köhögés, fogyás, csomók esetén nem kell azonnal rákra gondolni, sőt a daganatok is gyakran jóindulatúak. A daganat diagnózisát rendszerint csak biopsziát (szövettani mintavételt) követő citológiai vizsgálattal lehet felállítani, ez igazolhatja (vagy cáfolhatja meg) az elváltozás rosszindulatú mivoltát. Biopsziára legtöbb szervünk esetében járóbetegellátás keretében is lehetőség van, rendszerint minimális fájdalommal jár.

A diagnózis felállítás után három fő, kórházi körülmények között megvalósítandó kezelési típus kerülhet szóba: kemoterápia, sugárterápia vagy sebészeti eltávolítás, illetve ezek kombinációja. A döntést az érintett szerv, a daganat típusa, a betegség előrehaladottsága, az áttétek kiterjedése, illetve a beteg általános állapota határozza meg.

A gyógyulás az orvosok és a beteg közös sikere

A megfelelő terápia kiválasztása sokszor összetett feladat, amely több orvos együttműködését, a különböző szempontok mérlegelését igényli, és amelyből nem hagyható ki az érintett, a beteg tájékoztatása, a döntésbe való bevonása sem. Sikeres kezelést követően ugyanilyen fontos a beteg és a kezelőorvosok együttműködése, a rendszeres kontroll, hogy a felépülés minél gyorsabb, a daganat kiújulásának az esélye minél alacsonyabb legyen. A Medicina Egészségközpont szakorvosai felelősségük tudatában a legszélesebb körű konzílium alapján, gondos mérlegelés után, tudásuk legjavát adva segítik ebben a hozzánk fordulókat.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
Dr. Vas Mária
Szerda
17:00-tól 19:00-ig