Vissza

Immunológia

Immunrendszerünknek, szervezetünk "kapujának", nagyon fontos szerepe van a kórokozók távoltartásában. Ha nem működik elég jól, fertőző betegségeket kapunk, ha "túl erősen" működik, megtámadja a saját szervezetünket. Mindkét állapot veszélyes és megnehezíti mindennapjainkat. 

Tovább

Az immunológia tudománya a szervezet védekező mechanizmusaival foglalkozik. Az autoimmun betegségek, hiperérzékenységek, allográf kilökődések, immunhiányos állapotok kezelése nem egyszerű feladat, hiszen a szervezet természetes védekezési rendszerét kell megfelelő működésre hangolni.

Ezen orvosi területen egyre inkább felértékelődik az allergia kezelése, hiszen egyre több ember (nem csak Magyarországon, szerte a világon) szenved tőle. A tüneteket ideig-óráig kordában lehet tartani, de végleges megoldást egyetlen dolog jelenthet: az immunterápia. Sajnos ez sem használható minden betegség esetén. Az allergiának is vannak fokozatai: az enyhe orrfolyástól, tüsszögéstől kezdve egészen a komoly szenvedésig, fulladásig tart a skála.

Az orvos segíthet eldönteni a betegnek: érdemes-e belevágnia az immunterápiába. Ennek is, mint minden orvosi kezelésnek, vannak ellenjavallatai, és természetesen számos érv is szól mellette.

A leggyakoribb immunológiai betegségek

Rendkívül gyakori betegségcsoport az autoimmun betegségek. Ilyenkor a szervezet – tévesen – saját sejtjei, szövetei ellen indít támadást. Ez gyakran gyulladást okoz. Ma már az alábbi betegségekről tudjuk, hogy téves immunválasz áll a háttérben: a sclerosis multiplex, a Hashimoto thyroiditis, a Basedow-Graves-kór, a szisztémás lupus, a Sjögren-szindróma, a rheumatoid arthritis, a dermatomyositis, a polymiositis, szisztémás progresszív szklerózis.

Az alábbi tünetek autoimmun betegségre utalhatnak: ízületi panaszok, lázzal, fáradékonysággal társulva, kiütések, a szem könnyezése, a száj nyálkahártyájának szárazsága, nyelési zavarok, orrvérzés, rekedtség, fülgyulladás.

Az immunhiányos állapot esetében az immunrendszer összetétele nem megfelelő, vagy valamelyik összetevője nem képes ellátni a feladatát, csökken a szervezet védekezőképessége. A veleszületett immunhiányos betegség ritka, ilyenkor általában az X-kromoszóma hordozza az örökítő gént. Szerzett immunhiányos állapotot eredményez például egy mérgezés, de ide tartozik a HIV-fertőzés, a csontvelő betegségei, a kemoterápia is. Az alultápláltság is káros hatással van az immunrendszerre.

Amikor szervátültetésen esik át a páciens, akkor szándékosan gyengítik immunrendszerét, hogy a számára idegen szervet ne lökje ki. A gyermekek, idősek, kismamák immunrendszere is gyengébben működik, ennek élettani okai vannak.

Korunk népbetegsége, az allergia tulajdonképpen a szervezet túlzott reakciója egy olyan anyagra, amely normális esetben nem jelent veszélyt az egészségre. Ilyen lehet például a tojás, a virágpor, a macskaszőr. Az allergia legfontosabb típusai: légúti, étel- gyógyszer-, fém-, és rovarcsípés-allergia, napérzékenység. A gyermekeknél a tej és a tojás, a penészgomba, és a poratka iránti túlérzékenység vezeti a képzeletbeli toplistát, a felnőttek körében a legtöbben a parlagfűtől szenvednek.

Ha hosszú távú megoldást keres, az immunterápia lehet a jó választás. Annak, aki virágporra, parlagfűre érzékeny, az ősz-tél jó alkalom a terápia elindítására, mert ekkor a kiváltott tüneteik enyhébbek lesznek.

Fontos, hogy a terápia csak orvosi felügyelettel, megfelelően felszerelt rendelőben történhet. A bajt okozó allergént szájon át, cseppek, tabletták formájában, vagy injekcióban juttatják be a szervezetbe.

Intézményünkben immunológus, allergológus szakembereink állnak rendelkezésre, ha szeretne az immunterápia lehetőségével élni. A terápiát beállítjuk, felügyeljük. Tőlünk minden kérdésére választ kap.

Ha még nem tudja, mi okozza a panaszait, kivizsgáljuk, és felkutatjuk a probléma forrását. Alternatív módszerekkel is dolgozunk: használjuk a természetgyógyászat, a kineziológia, a homeopátia, a masszázs és az akupunktúra eszközeit is az allergia leküzdésében.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
Dr. Petrovicz Edina
Kedd
16:30-tól 19:00-ig