Vissza

Dietetika

  Rendelőnkben fontos szolgáltatásként működik a dietetikai (táplálkozási) tanácsadás, preventív (megelőzési) és terápiás (gyógyítási) célból, gyermekek és felnőttek részére egyaránt. Tovább

De igazából kiknek is szól, kik is vehetnék igénybe a táplálkozási tanácsadást? Ha egy szóval kellene összefoglalni, akkor a helyes válasz: Mindenkinek. Azok a látszólag panaszmentes emberek, akiknek semmilyen betegségre utaló tünete sincs, hajlamosak legyinteni, amikor a helyes táplálkozásról van szó, és közben nem is tudják, mekkorát tévednek. A helyes táplálkozás ismerete kardinális ahhoz, hogy valaki minél tovább megőrizhesse az egészségét.

Egy sportolónak például azért fontos a táplálkozás, hogy a sport intenzitásától függően minél magasabb teljesítményt érhessen el. Ehhez kell a dietetikus segítsége, aki a helyes tápanyagokat minőségi és mennyiségi szempontból is osztályozza, és segít eligazodni az egymásnak sokszor ellentmondó információk útvesztőjében. De ez nem csak a sportolóknak fontos. Ha valaki valamilyen oknál fogva megbetegedett, vagy sok rizikófaktorral rendelkezik (például elhízott, magas vérnyomása van, emelkedett a koleszterinszintje, és/vagy a vércukra) és az orvos javaslatára - mint főterápia, vagy mint kiegészítő terápia, a gyógyszeres kezelés mellett – diétáznia kell, a táplálkozás kulcsfontosságú.

A média különböző területein (TV, Rádió, Újság, plakát, szóróanyagok, internet) igen nehéz eligazodni, nagyon sok a tévhit, sokszor még szakembereknek is igen nehéz megoldani, hogy információi hiteles forrásból származzanak. Többek között ezért is érdemes szakemberhez, jelen esetben a dietetikushoz fordulni.

Ki a dietetikus?

A dietetikus olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező táplálkozási szakember, aki a táplálkozástudomány ismereteit a legszéleskörűbben alkalmazza a prevenció (táplálkozással összefüggő betegségek megelőzése), és a gyógyítás (különböző betegségek diétája), valamint az egészséges étkezési szokások kialakítása, és különböző táplálkozási irányzatok megítélése, például a reformtáplálkozás terén.

Ez a diploma hazánkban elismerten a legmagasabb fokú képzettséget és kompetenciát jelenti a táplálkozástudomány különböző (táplálkozási prevenció, klinikai dietetika, élelmezés menedzselése) területein.

Mivel foglalkozik a dietetikus? 

Tápláltsági állapotot mér fel és elemez. Étkezési szokásokra vonatkozó kérdésekkel, valamint különböző mérésekkel (pl. testsúly, testmagasság, testzsírmérés, derékkörfogat-mérés) elemzi az egyén tápláltsági állapotát, és tesz javaslatokat a szükséges változtatásokra.

Táplálkozási tervet készít. A személyi edzőhöz hasonlóan, aki személyes edzéstervet állít össze kliensének, a dietetikus az egyén tápláltsági állapotát, és tápanyagszükségleteit, valamint egészségi állapotát is figyelembe véve táplálkozási tervet csinál – például fogyáshoz, hízáshoz, alakváltozáshoz, betegségből való felépüléshez -, és nyomon követi annak eredményeit.

Étrendi naplót elemez. A napló elemzésének segítségével tud rávilágítani az olyan diétahibákra, amely miatt nem sikeres a fogyókúra, vagy nem szűnnek az étkezéssel összefüggő panaszok.

Táplálkozási tanácsot ad. Egészséges egyéneknek, akik változtatni szeretnének életmódjukon, étrendjükön, kismamáknak, akik a várandósság alatt és a gyermek megszületése után is szeretnének egészségesen táplálkozni, valamint sportolóknak, akik étrendjük helyes összeállításával szeretnének minél jobb teljesítményt elérni.

Dietetikai konzultációt tart. Olyan egyéneknél, akiknél valamilyen betegség kapcsán (szív-, és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, táplálékallergia) körültekintőbben kell összeállítani az étrendet, a dietetikus a személyes konzultáció során olyan étrendi tanácsokat ad, amely segíthet a diétát minél egyszerűbben betartani és a gyakorlatban kivitelezni.

Egyénre szabott étrendet állít össze. Az egyén nemét, korát, fizikai aktivitását, étkezési szokásait is figyelembe véve olyan étrendet készít, amely az egyén céljai eléréséhez a legoptimálisabb. Gondoljunk csak a fogyásra, hízásra, különböző betegségek étrendi kezelésére, valamint a táplálkozással is összefüggő panaszok enyhítésére.

Táplálkozási programokat (egészséges táplálkozás, fogyókúra) támogat. Fittness termek, fogyasztó szalonok, wellness szállodák és egészségközpontok, munkahelyek és iskolák különböző táplálkozási programjainak összeállításban és megvalósításában nyújt segítséget egyéni és csoportos tanácsadással, valamint speciális étrendek összeállításával.

 

10 ok, amiért dietetikushoz érdemes fordulnia:

 1. Olyan szakember segítse összeállítani fogyókúrája, várandóssága alatti táplálkozását, vagy betegsége alatti étrendjét, akinek ehhez megvan a végzettsége, kellő szakmai ismerete és gyakorlati tapasztalata.
 2. Az orvos javaslatára a dietetikus által ajánlott diétáját egy új életmód kihívásának élje meg.
 3. Meg tudjon előzni számos a táplálkozással is összefüggő betegséget (szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, elhízás, cukorbetegség).
 4. Étrendje összeállítására vonatkozóan hiteles információkat kapjon.
 5. Családjában helyes étkezési szokásokat tudjon kialakítani.
 6. Praktikus ötleteket kapjon egy étel egészséges, vagy diétás változatának elkészítéséhez.
 7. Az élelmiszercímkéken található információkat könnyebben tudja értelmezni, és ezáltal vásárlása tudatosabbá váljon.
 8. Elkerülje a „csoda” vagy „divat” diéták kapcsán jelentkező különböző, tápanyaghiányos állapotokat, betegségeket, vagy rossz táplálkozási szokásokat.
 9. Szakember mérje fel jelen étkezési szokásait és/vagy megnövekedett tápanyag szükségletét, és segítsen eldönteni, hogy szükséges-e táplálék kiegészítőt használnia.
 10. Biztosabban eligazodjon a médiumok által közvetített információk világában.

 

A táplálkozási szaktanácsadást Ésik Judit dietetikus, egészségtan tanár tartja, aki kellő szakmai felkészültséggel és tapasztalattal várja a hozzá forduló egészséges és gyógyulni vágyó érdeklődőket. 

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
Ésik Judit
Péntek
Kéthetente 09.30-tól 11.30-ig

Kapcsolódó szakterületek a rendelőben

 • Dietetika