Vissza

Audiológia

A lakosság tíz százalékát érinti a nagyothallás. Ez az állapot megkeseríti a mindennapi életet, a társas kapcsolatokban nehézségeket okoz. A beteg kirekesztettnek érzi magát, mert nem úgy hall, mint társai. Rendkívül fontos, hogy időben megtörténjen a hallás vizsgálata és helyreállítása.

Tovább

Az audiológia a fül élettanával, hallásvizsgálattal, hallásjavítással, fülészeti kezelésekkel foglalkozik. Fontos területe a zajártalom elleni védekezés.

A hallás szerepe alapvető a gyermek értelmi- és beszédfejlődésében, ezért minden újszülöttnél sor kerül hallásvizsgálatra.

Hallásunk az életkorral élesedik, majd a harmadik évtizedtől fokozatosan romlik. Normális hallás esetében a hallásküszöb 20 decibel alatt van, ha 20 és 30 decibel közötti, akkor enyhe, 30 és 60 decibel között közepes, 60 és 90 decibel között pedig nagyfokú halláskárosodásról beszélünk. 90 decibel felett már siketségről, azaz hallássérülésről beszélünk.

Az audiológiai vizsgálat lehet szubjektív és objektív, attól függően, hogy szükség van-e a páciens közreműködésére, reakcióira és jelzéseire, vagy sem. A szubjektív vizsgálat sokkal hatékonyabb, mert komplexebb eredményt ad. Felnőtt korban gyakran használnak audiométert, amely a hallott hang, a hallásküszöb mérésére szolgál. Az audiométert számítógéphez csatlakoztatják, nyomógombbal látják el, így a páciens azonnal jelezheti, ha változik a hangerő. A vizsgálatot hangszigetelt szobában végzik. Ezen kívül hallóideg kifáradást kimutató vizsgálatokat, beszédészlelési és beszédértési vizsgálatokat is alkalmaznak. Gyakran használják a tympanometriás módszert, amellyel kimutatható a negatív nyomás a középfülben.

A halláscsökkenés lehet vezetéses vagy idegi jellegű, attól függően, hogy a külső, a középfül vagy a belsőfül, a hallóideg megbetegedéséről van szó. Vezetéses halláskárosodás esetén gyengül a hang energiája, ezt okozhatja felgyülemlett fülzsír vagy a dobhártya károsodása. Az idegi jellegű halláscsökkenést örökölhető betegség, zajártalom, magzati károsodás, vagy vegyszerek is okozhatják.

Halláscsökkenés esetén a hallókészülék segít:  a mikrofonnal, hangszóróval és erősítővel ellátott berendezés a környezet hangjelenségeinek akusztikus erősítésére szolgál. A készülék lehet zsebbe helyezhető vagy a fül mögé, illetve a fülre szerelhető, de létezik szemüveg szárába beépíthető eszköz is.

Gyermekkorban gyakran előfordul a fülkürt működésének zavara miatt kialakuló savós középfülgyulladás, amely legtöbbször az orrmandula megnagyobbodása, ismételt arcüreggyulladások vagy allergiás nátha következtében jöhet létre.

Meglepően gyakori betegség a fülzúgás, a hallórendszer átmeneti vérkeringési zavara miatt kialakuló fülcsengés, továbbá a hallójárat-gyulladás, amely viszketéssel, a hallójárat beszűkülésével járhat.

A megelőzés a legfontosabb

A Medicina Egészségközpont korszerű, modern eszközökkel ellátott audiológiáján hallásvizsgáló szakszemélyzet biztosítja a teljes körű kivizsgálást. Mindenkit személyre szabott hallásgondozással várunk intézményünkben, a legkorszerűbb digitális technológiával állunk a hozzánk fordulók rendelkezésére.

Már kisgyermekkorban fontos kiszűrni a különböző elváltozásokat, meggyőződni arról, nincs semmi panasz. Rendelőnkben a gyermek korához alkalmazkodó szubjektív és objektív vizsgálatokat alkalmazzuk, a javasolt életkori csoportok szűrési csomagjaiba is beillesztettük az audiológiai alapvizsgálatot (6 és 14, valamint 14 és 18 éves kor között).

A fülészeti alapvizsgálat mellett hallásgondozással, hallásküszöb vizsgálattal, hallókészülék programozással, cserével és tisztítással, valamint beszédérthetőség vizsgálattal várjuk Önt és családját. Szükség esetén elvégezzük a külső fül tisztítását, végzünk stapediusreflex vizsgálatot, szabadhangteres és tisztahangküszöb vizsgálatot is.

Különféle hallásvédő eszközöket is kínálunk zajban dolgozóknak (Silencium zajvédő), illetve zenészeknek (ER akusztikai hallásvédő rendszer). Minden korosztályra figyelünk, mert a jó hallásnak egy életre kell szólnia.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
Dr. Zsolnai Enikő
Hétfő
14:00-tól 18.00-ig